Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trådløst boklån

Biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm er glad for at Longyearbyen folkebibliotek er blant de første i landet med e-bøker. Er med noen eksemplarer av den gamle bok-sorten. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Trådløst boklån

En ny prøveordning gjør at du kan låne bøker uten å gå på biblioteket.

Tekst:

Publisert:

Nå er til og med biblioteket blitt virtuelt. Troms fylke er det første i landet som har innført såkalt e-lån av bøker, og Longyearbyen folkebibliotek er også med i prøveordningen.

– Jeg synes det er artig at vi som er et så lite bibliotek er med i startfasen, sier biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm.


Sletter seg selv

Ved hjelp av internett og et nasjonalt lånekort registrert i Longyearbyen, kan du låne e-bøker 24 timer i døgnet året rundt, hvor som helst i verden. Purregebyr er en saga blott. Boka «leverer seg selv» etter tre uker, den kan heller ikke mistes.

– E-boka kan kopieres til fem forskjellige plattformer, og alle blir slettet automatisk ved forfallsdato. En vil derfor aldri få krav om purregebyr eller erstatningsgebyr, sier Bergstrøm.

Lånet skjer via lenka «E-lån» på bibliotekets hjemmesider. Der logger du deg inn og laster ned den eller de e-bøkene du vil låne. Boka kan leses på datamaskin, lesebrett, nettbrett og smarttelefon. Lånet er gratis, og prøveordningen ble innført mandag.


Tøffe forhandlinger

Det er Troms fylkesbibliotek som har tilrettelagt løsningen for bibliotekene i Troms. Løsningen leveres av Bibliotek­sentralen.

For bibliotekbransjen er flere års ventetid omsider over, det er også lange og intense opphavsrett-­forhandlinger med forlags­bransjen. De krevende forhandlingene gjør at utvalget av e-bøker foreløpig er noe begrenset.

– Vårt utvalg er norsk skjønnlitteratur utgitt i 2012. I tillegg vil bøkene som kommer i 2013 og 2014 bli tilgjengelige etter hvert som de utgis, sier Bergstrøm.

Bibliotekene i Troms har også et visst antall lisenser av hver bok til disposisjon. Dermed kan du oppleve at en e-bok er utlånt, selv om også dette teknisk sett også kunne ha vært en saga blott. Etter hvert er målet at kundene også skal få tilgang til musikk, filmer og tidsskrifter elektronisk.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!