Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trådløst boklån

Biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm er glad for at Longyearbyen folkebibliotek er blant de første i landet med e-bøker. Er med noen eksemplarer av den gamle bok-sorten. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Trådløst boklån

En ny prøveordning gjør at du kan låne bøker uten å gå på biblioteket.

Nå er til og med biblioteket blitt virtuelt. Troms fylke er det første i landet som har innført såkalt e-lån av bøker, og Longyearbyen folkebibliotek er også med i prøveordningen.

– Jeg synes det er artig at vi som er et så lite bibliotek er med i startfasen, sier biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm.


Sletter seg selv

Ved hjelp av internett og et nasjonalt lånekort registrert i Longyearbyen, kan du låne e-bøker 24 timer i døgnet året rundt, hvor som helst i verden. Purregebyr er en saga blott. Boka «leverer seg selv» etter tre uker, den kan heller ikke mistes.

– E-boka kan kopieres til fem forskjellige plattformer, og alle blir slettet automatisk ved forfallsdato. En vil derfor aldri få krav om purregebyr eller erstatningsgebyr, sier Bergstrøm.

Lånet skjer via lenka «E-lån» på bibliotekets hjemmesider. Der logger du deg inn og laster ned den eller de e-bøkene du vil låne. Boka kan leses på datamaskin, lesebrett, nettbrett og smarttelefon. Lånet er gratis, og prøveordningen ble innført mandag.


Tøffe forhandlinger

Det er Troms fylkesbibliotek som har tilrettelagt løsningen for bibliotekene i Troms. Løsningen leveres av Bibliotek­sentralen.

For bibliotekbransjen er flere års ventetid omsider over, det er også lange og intense opphavsrett-­forhandlinger med forlags­bransjen. De krevende forhandlingene gjør at utvalget av e-bøker foreløpig er noe begrenset.

– Vårt utvalg er norsk skjønnlitteratur utgitt i 2012. I tillegg vil bøkene som kommer i 2013 og 2014 bli tilgjengelige etter hvert som de utgis, sier Bergstrøm.

Bibliotekene i Troms har også et visst antall lisenser av hver bok til disposisjon. Dermed kan du oppleve at en e-bok er utlånt, selv om også dette teknisk sett også kunne ha vært en saga blott. Etter hvert er målet at kundene også skal få tilgang til musikk, filmer og tidsskrifter elektronisk.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!