Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trådløst boklån

Biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm er glad for at Longyearbyen folkebibliotek er blant de første i landet med e-bøker. Er med noen eksemplarer av den gamle bok-sorten. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Trådløst boklån

En ny prøveordning gjør at du kan låne bøker uten å gå på biblioteket.

Tekst:

Publisert:

Nå er til og med biblioteket blitt virtuelt. Troms fylke er det første i landet som har innført såkalt e-lån av bøker, og Longyearbyen folkebibliotek er også med i prøveordningen.

– Jeg synes det er artig at vi som er et så lite bibliotek er med i startfasen, sier biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm.


Sletter seg selv

Ved hjelp av internett og et nasjonalt lånekort registrert i Longyearbyen, kan du låne e-bøker 24 timer i døgnet året rundt, hvor som helst i verden. Purregebyr er en saga blott. Boka «leverer seg selv» etter tre uker, den kan heller ikke mistes.

– E-boka kan kopieres til fem forskjellige plattformer, og alle blir slettet automatisk ved forfallsdato. En vil derfor aldri få krav om purregebyr eller erstatningsgebyr, sier Bergstrøm.

Lånet skjer via lenka «E-lån» på bibliotekets hjemmesider. Der logger du deg inn og laster ned den eller de e-bøkene du vil låne. Boka kan leses på datamaskin, lesebrett, nettbrett og smarttelefon. Lånet er gratis, og prøveordningen ble innført mandag.


Tøffe forhandlinger

Det er Troms fylkesbibliotek som har tilrettelagt løsningen for bibliotekene i Troms. Løsningen leveres av Bibliotek­sentralen.

For bibliotekbransjen er flere års ventetid omsider over, det er også lange og intense opphavsrett-­forhandlinger med forlags­bransjen. De krevende forhandlingene gjør at utvalget av e-bøker foreløpig er noe begrenset.

– Vårt utvalg er norsk skjønnlitteratur utgitt i 2012. I tillegg vil bøkene som kommer i 2013 og 2014 bli tilgjengelige etter hvert som de utgis, sier Bergstrøm.

Bibliotekene i Troms har også et visst antall lisenser av hver bok til disposisjon. Dermed kan du oppleve at en e-bok er utlånt, selv om også dette teknisk sett også kunne ha vært en saga blott. Etter hvert er målet at kundene også skal få tilgang til musikk, filmer og tidsskrifter elektronisk.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!