Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tørt og passe varmt

På besøk i godværet: Vilde Kristine Hennøy gir fart til Ella Margrethe (5) og Thea Malene (8) Fossheim Hennøy. De synes det var deilig med bedre vær enn den regnfulle sommeren i fjor. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tørt og passe varmt

Årets juli har så langt vært den fjerde varmeste siden 1976.

Tekst:

Publisert:

– Ringer du fra Svalbard? Så spennende. Nå ble jeg nysgjerrig på hvordan dere har det, sier Reidun Gangstø, forsker ved klimatjenesteavdelingen på Meteorologisk institutt i Oslo.

Hun har tatt mange telefoner i sommer, men de har handlet om alt annet enn temperaturer under ti grader. De siste månedene har nemlig store deler av fastlandet grillet seg på høy sommertemperatur. Men det unormalt varme været kom seg aldri så langt nord som til Spitsbergen, forteller Gangstø etter å ha sett på statistikken.

– Sommeren har nok ikke vært så spesiell på Svalbard som i resten av landet, sier hun.

Fjerde varmeste
Klimaforskeren kan opplyse at gjennomsnittstemperaturen på Svalbard lufthavn har vært 7,5 grader så langt i juli, altså 1,6 grader over normalen. Det betyr at årets sommer er den fjerde varmeste sommeren siden målingene startet i 1976.

– Den må dele fjerdeplassen med tre tidligere sommere. Men juli er ikke over, så den kan fortsatt rykke oppover på lista, sier Gangstø.

Den høyeste gjennomsnittstemperaturen kom i 1998, da det var 8,2 grader.

Årets høyeste temperatur så langt kom 8. juli. Da var det 12,2 grader ved Svalbard lufthavn.

I Ny-Ålesund har det i enda større grad ligget på det jevne. Med sine 5,3 grader hittil i juli, er det 0,4 grader mer enn normalen. Makstemperaturen har vært på 10,6 grader.

Mindre regn i år
Sommeren i fjor var preget av regn, regn og atter regn. Nedbørsmengden lå 241 prosent over normalen, og det var like før store deler av sommerbefolkningen trutnet. Årets sommer har derimot vært ganske tørr. På Svalbard lufthavn ble det målt 16,2 millimeter nedbør i juli, noe som er litt under normalen. Ny-Ålesund, med sine 27 millimeter, lå også litt under normalen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!