Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tørt og passe varmt

På besøk i godværet: Vilde Kristine Hennøy gir fart til Ella Margrethe (5) og Thea Malene (8) Fossheim Hennøy. De synes det var deilig med bedre vær enn den regnfulle sommeren i fjor. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tørt og passe varmt

Årets juli har så langt vært den fjerde varmeste siden 1976.

Tekst:

Publisert:

– Ringer du fra Svalbard? Så spennende. Nå ble jeg nysgjerrig på hvordan dere har det, sier Reidun Gangstø, forsker ved klimatjenesteavdelingen på Meteorologisk institutt i Oslo.

Hun har tatt mange telefoner i sommer, men de har handlet om alt annet enn temperaturer under ti grader. De siste månedene har nemlig store deler av fastlandet grillet seg på høy sommertemperatur. Men det unormalt varme været kom seg aldri så langt nord som til Spitsbergen, forteller Gangstø etter å ha sett på statistikken.

– Sommeren har nok ikke vært så spesiell på Svalbard som i resten av landet, sier hun.

Fjerde varmeste
Klimaforskeren kan opplyse at gjennomsnittstemperaturen på Svalbard lufthavn har vært 7,5 grader så langt i juli, altså 1,6 grader over normalen. Det betyr at årets sommer er den fjerde varmeste sommeren siden målingene startet i 1976.

– Den må dele fjerdeplassen med tre tidligere sommere. Men juli er ikke over, så den kan fortsatt rykke oppover på lista, sier Gangstø.

Den høyeste gjennomsnittstemperaturen kom i 1998, da det var 8,2 grader.

Årets høyeste temperatur så langt kom 8. juli. Da var det 12,2 grader ved Svalbard lufthavn.

I Ny-Ålesund har det i enda større grad ligget på det jevne. Med sine 5,3 grader hittil i juli, er det 0,4 grader mer enn normalen. Makstemperaturen har vært på 10,6 grader.

Mindre regn i år
Sommeren i fjor var preget av regn, regn og atter regn. Nedbørsmengden lå 241 prosent over normalen, og det var like før store deler av sommerbefolkningen trutnet. Årets sommer har derimot vært ganske tørr. På Svalbard lufthavn ble det målt 16,2 millimeter nedbør i juli, noe som er litt under normalen. Ny-Ålesund, med sine 27 millimeter, lå også litt under normalen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!