Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tørt og passe varmt

På besøk i godværet: Vilde Kristine Hennøy gir fart til Ella Margrethe (5) og Thea Malene (8) Fossheim Hennøy. De synes det var deilig med bedre vær enn den regnfulle sommeren i fjor. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tørt og passe varmt

Årets juli har så langt vært den fjerde varmeste siden 1976.

– Ringer du fra Svalbard? Så spennende. Nå ble jeg nysgjerrig på hvordan dere har det, sier Reidun Gangstø, forsker ved klimatjenesteavdelingen på Meteorologisk institutt i Oslo.

Hun har tatt mange telefoner i sommer, men de har handlet om alt annet enn temperaturer under ti grader. De siste månedene har nemlig store deler av fastlandet grillet seg på høy sommertemperatur. Men det unormalt varme været kom seg aldri så langt nord som til Spitsbergen, forteller Gangstø etter å ha sett på statistikken.

– Sommeren har nok ikke vært så spesiell på Svalbard som i resten av landet, sier hun.

Fjerde varmeste
Klimaforskeren kan opplyse at gjennomsnittstemperaturen på Svalbard lufthavn har vært 7,5 grader så langt i juli, altså 1,6 grader over normalen. Det betyr at årets sommer er den fjerde varmeste sommeren siden målingene startet i 1976.

– Den må dele fjerdeplassen med tre tidligere sommere. Men juli er ikke over, så den kan fortsatt rykke oppover på lista, sier Gangstø.

Den høyeste gjennomsnittstemperaturen kom i 1998, da det var 8,2 grader.

Årets høyeste temperatur så langt kom 8. juli. Da var det 12,2 grader ved Svalbard lufthavn.

I Ny-Ålesund har det i enda større grad ligget på det jevne. Med sine 5,3 grader hittil i juli, er det 0,4 grader mer enn normalen. Makstemperaturen har vært på 10,6 grader.

Mindre regn i år
Sommeren i fjor var preget av regn, regn og atter regn. Nedbørsmengden lå 241 prosent over normalen, og det var like før store deler av sommerbefolkningen trutnet. Årets sommer har derimot vært ganske tørr. På Svalbard lufthavn ble det målt 16,2 millimeter nedbør i juli, noe som er litt under normalen. Ny-Ålesund, med sine 27 millimeter, lå også litt under normalen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!