Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tommy hiver seg på trenden

Tommy Jordbrudal har startet et foretak hvor han tar imot turbestillinger fra turistgrupper som vil kjøre hundespann. Økende etterspørsel gjør at det er plass til flere aktører i markedet. FOTO: Christopher Engås

Tommy hiver seg på trenden

Stadig flere turister spør etter opplevelser med hundespann. Tommy Jordbrudal er en blant mange som svarer.

Tekst:

Publisert:

– For et par år siden var jeg lei av å guide besøkende. Men nå har lysten kommet tilbake, og jeg synes det er greit å gjøre det et par ganger i uken, sier Tommy Jordbrudal.

Han har startet enmannsforetaket Husky Travellers, med godt over tjue hunder som skal brukes i driften. Forretningsideen er å tilby turer med hundespann for små grupper på opptil seks personer. I utgangspunktet er det dagsturer det tilbys, men lengre turer kan også bestilles.

Gode opplevelser

Jordbrudal deltok i Iditarod i fjor, og har hatt ymse oppdrag for ekspedisjoner til blant annet Nordpolen tidligere. Det er i hovedsak to grunner til at han ønsker å tilby sine tjenester til turistene i Longyearbyen på den travleste tiden i året.

– Det har økt på med turister som ønsker denne typen opplevelser, og hundespann er i vinden. Jeg synes det er positivt, og det vitner om at vi har gjort noe riktig her oppe. Mange har fått gode opplevelser på Svalbard, og snakket om det på fastlandet. Det er positivt, sier han.

Den andre grunnen til at han tar opp guiding er muligheten for å kunne tjene penger. Han har tidligere hatt sin hovedinntekt fra oljenæringen, men det er en bransje i negativ utvikling, som Jordbrudal og mange andre merker godt.

– Bra, men…

Etter mange år på Svalbard har Tommy Jordbrudal sett bransjen bli mye bedre på det meste, ikke minst det å ta dyrevelferden på alvor. Nå står reiselivsnæringen overfor store investeringer, der en i løpet av et par år kan oppleve at det blir opptil 400 hunder bare i Bolterdalen (se egen sak). Hans håp er at utviklingen skjer kontrollert.

– Det er viktig at det ikke bare blir fokus på å starte pengemaskiner. Det må være fokus på godt dyrehold. Hvis ikke taper alle i bransjen, sier han.

Jordbrudal tenker ikke bare på å sørge for at hundene har nok mat, og at de ikke snør ned.

– I dag er det mange begrensninger på bygningsareal i forbindelse med hundegårder, og det kan være negativt for dyrevelferden. Skal man drive med hunder, bør man ha innearealer som kan brukes, og hundegårder må ha kontinuerlig ettersyn, sier han.

– Vi kan ikke ha flere hundre hunder i forskjellige hundegårder i Bolterdalen uten at det oppholder seg folk som kan passe på, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

Turister etterspør i økende grad opplevelser på Svalbard som involverer hundespann. I framtiden kan det bli langt flere hunder i Adventdalen enn det er i dag. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!