Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tommy hiver seg på trenden

Tommy Jordbrudal har startet et foretak hvor han tar imot turbestillinger fra turistgrupper som vil kjøre hundespann. Økende etterspørsel gjør at det er plass til flere aktører i markedet. FOTO: Christopher Engås

Tommy hiver seg på trenden

Stadig flere turister spør etter opplevelser med hundespann. Tommy Jordbrudal er en blant mange som svarer.

Tekst:

Publisert:

– For et par år siden var jeg lei av å guide besøkende. Men nå har lysten kommet tilbake, og jeg synes det er greit å gjøre det et par ganger i uken, sier Tommy Jordbrudal.

Han har startet enmannsforetaket Husky Travellers, med godt over tjue hunder som skal brukes i driften. Forretningsideen er å tilby turer med hundespann for små grupper på opptil seks personer. I utgangspunktet er det dagsturer det tilbys, men lengre turer kan også bestilles.

Gode opplevelser

Jordbrudal deltok i Iditarod i fjor, og har hatt ymse oppdrag for ekspedisjoner til blant annet Nordpolen tidligere. Det er i hovedsak to grunner til at han ønsker å tilby sine tjenester til turistene i Longyearbyen på den travleste tiden i året.

– Det har økt på med turister som ønsker denne typen opplevelser, og hundespann er i vinden. Jeg synes det er positivt, og det vitner om at vi har gjort noe riktig her oppe. Mange har fått gode opplevelser på Svalbard, og snakket om det på fastlandet. Det er positivt, sier han.

Den andre grunnen til at han tar opp guiding er muligheten for å kunne tjene penger. Han har tidligere hatt sin hovedinntekt fra oljenæringen, men det er en bransje i negativ utvikling, som Jordbrudal og mange andre merker godt.

– Bra, men…

Etter mange år på Svalbard har Tommy Jordbrudal sett bransjen bli mye bedre på det meste, ikke minst det å ta dyrevelferden på alvor. Nå står reiselivsnæringen overfor store investeringer, der en i løpet av et par år kan oppleve at det blir opptil 400 hunder bare i Bolterdalen (se egen sak). Hans håp er at utviklingen skjer kontrollert.

– Det er viktig at det ikke bare blir fokus på å starte pengemaskiner. Det må være fokus på godt dyrehold. Hvis ikke taper alle i bransjen, sier han.

Jordbrudal tenker ikke bare på å sørge for at hundene har nok mat, og at de ikke snør ned.

– I dag er det mange begrensninger på bygningsareal i forbindelse med hundegårder, og det kan være negativt for dyrevelferden. Skal man drive med hunder, bør man ha innearealer som kan brukes, og hundegårder må ha kontinuerlig ettersyn, sier han.

– Vi kan ikke ha flere hundre hunder i forskjellige hundegårder i Bolterdalen uten at det oppholder seg folk som kan passe på, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

Turister etterspør i økende grad opplevelser på Svalbard som involverer hundespann. I framtiden kan det bli langt flere hunder i Adventdalen enn det er i dag. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!