Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tommy falt ti meter utfor stup

Skuteren ses delvis nedsnødd nedenfor skrenten. Det anslås at Tommy Sjöö Frantzen hadde et fritt fall på minst ti meter da han kjørte utenfor lille julaften. Heldigvis hadde han englevakt og slapp med en moderat nakkeskade. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Tommy falt ti meter utfor stup

Plutselig forsvant bakken under skuteren. Så falt han loddrett ned 10-13 meter.

Tekst:

Publisert:

– Jeg husker at skuteren, som hadde slede bak, slo salto i lufta. Og jeg husker lyden og smellet da det hele landet. Selv fikk jeg et lysglimt i hodet da jeg traff bakken, forteller Tommy Sjöö Frantzen.

Skulle på hyttetur

Det var lille julaften. Tommy og kona Ulrika skulle på tur til Vindodden. Været var dårlig med mye snø i luften.

– Men både Ulrika og jeg er godt vant, og har kjørt i dårlig vær før. Så vi la i vei innover Adventdalen, forteller Tommy.

At Tommy er en av de mest erfarne friluftsmenneskene på Svalbard skulle, ironisk nok, vise seg å ikke være en fordel denne dagen.

– Å være erfaren behøver ikke være en fordel alltid, sukker han.

Mista GPS-signalet

Med det mener Tommy at han stolte så på sin erfaring og kjennskap til området at han kjørte – selv om GPSen hans sviktet.

– Jeg var helt brennsikker på at jeg visste hvor jeg var, og derfor peisa jeg på. Jeg skulle latt Ulrika kjøre først siden hun hadde signal på sin GPS, men jeg var sikker i min sak, sier han.

Da navigasjonsutstyret slo seg på igjen, oppdaget Tommy at han lå alt for langt til venstre for sporet, så han la over til høyre.

Så forsvant bakken under skuteren.

– Ti meter fritt fall

Ulykka skjedde om lag 6,5 kilometer innenfor Jernsenga i Adventdalen, på venstresiden mot Sassen. Tommy kjørte utfor en høy brink til en elvedal. Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand var på stedet fire dager seinere, og målte dimensjonene med laser.

– Det frie fallet var på om lag ti meter. Fra det punktet det begynner å gå nedover til der skuteren lå var det 13 høydemeter, sier Lyssand.

Han har knapt opplevd maken.

– Jeg har sett mye rart i min tid på Svalbard. Men at noen har falt så høyt med en skuter har jeg aldri vært borti, sier Lyssand og legger til at dette viser at selv erfarne folk kan gjøre feil som kan bli skjebnesvangre.

Lå på siden

Tommy tror ikke han mistet bevisstheten i fallet. Da alt hadde landet, lå skuteren opp ned med fronten den veien han hadde kommet. Selv lå han på siden av den med en fot så vidt i klem under.

– Jeg tenkte: Er det liv i meg? Hva har jeg brukket? Jeg hadde vondt i nakke og rygg, men kom meg på beina. Det første jeg tenkte på deretter, var å få ut ei lita hodelykt jeg hadde, og signalisere til toppen slik at ikke Ulrika eller noen andre som kom etter meg gjorde det samme.

Ulrika så etter hvert hvor Tommy hadde kjørt og gikk til kanten av stupet hvor skimtet lyset fra ei lykt, og visste dermed at mannen var i live et sted der nede. Redd for hva som hadde skjedd, kjørte hun deretter rundt og kom ham til unnsetning.

– Ulrika gjorde alt rett i situasjonen, konstaterer ektemannen.

Nakkebrudd

Tommys slede ble festet på konas skuter, og de to la i vei til der bilen var parkert i Adventdalen. Da han skulle inn i bilen, kjente han plutselig at hodet ble veldig tungt.

– Da fikk jeg Ulrika til å kjøre meg til sykehuset, sier Tommy.

Røntgen viste at han hadde brudd i nakken, og han skulle derfor sendes til UNN i Tromsø. Av værmessige årsaker havnet han i Hammerfest hvor det også ble påvist brudd i nakken.

– Heldigvis er bruddet svært ukomplisert. Jeg slipper å bruke krage, og er bare blitt beordret til å ta det med ro i et par uker, sier Tommy.

Han har følt seg stiv og støl i deler av kroppen etter ulykken, men er ellers i god form.

Lærdom

Den erfarne friluftsmannen har lært en ting eller to av hendelsen som lett kunne kostet ham livet.

– Det første er at da jeg mista GPS-signalet, skulle jeg stoppet og latt Ulrika kjøre først. Det andre er at jeg bør ha en litt lavere selvtillit når jeg skal kjøre, for dette kunne gått skikkelig galt, sier han.

Tommy har allerede fått seg ny skuter, og planen er å dra på tur allerede til helga. Da er han inne i et nytt år som forhåpentligvis blir mindre dramatisk enn 2013. Tommy og Ulrika fikk nemlig en isbjørn inn gjennom vinduet da de lå på ei hytte i Hyttevika palmesøndag. Til slutt måtte Tommy skyte den på kloss hold med pistol.

– Jeg kunne lett ha blitt spist av isbjørnen, og jeg kunne lett ha blitt knust i denne skuterulykken. 13 har aldri vært et ulykkestall for meg, men kombinasjonen med 20 har visst en innvirkning. Jeg håper virkelig på et mindre dramatisk 2014, sier Tommy Sjöö Frantzen.

Nøkkelord

Se bildet større

Skuteren er totalvrak. Men Tommy har allerede skaffet seg ny, og skal ut på tur snart. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Mannen som står foran stupet viser dimensjonene i utforkjøringen. Tommy Sjöö Frantzen og skuteren var et fritt fall på minst ti meter. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!