Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tomhet etter ulykken

Bukken hvor Emanuel Storaunet mekket snøskuter er nå tom. Vebjørn Andresen og IGP skal snu hver en stein for å se om de kan hjelpe de ansatte med å bli sikrere - også på fritiden. FOTO: Christopher Engås

Tomhet etter ulykken

Ingeniør G. Paulsen AS skal se om det er noe som kan gjøres for å unngå at ansatte havner i skredulykker, også på fritiden.

Tekst:

Publisert:

Det er naturlig nok dempet stemning i verkstedet på Ingeniør G. Paulsen (IGP) i Longyearbyen. Lørdag døde den 21 år gamle mekanikeren Emanuel Storaunet, etter at han ble tatt av en snøskred i Fardalen, sør for Longyearbyen. Storaunet var alene på snøskutertur på fritiden da ulykken inntraff.

Det tragiske preger absolutt alle i bedriften.

– Alle her sliter med dette. Men jeg tenker også på at det på fastlandet sitter en familie i bunnløs sorg, som har et stort informasjonsbehov, sier daglig leder på IGP, Vebjørn Andresen.

Yngstemann på laget

Andresen forteller om en ung og dyktig mekaniker som han fikk et godt og nært forhold til.

– Emanuel var yngstemann på laget. Han kom hit i mars i fjor, bare 20 år gammel, og hadde ikke all verdens erfaring med å være alene langt hjemmefra. Siden jeg ikke er etablert med familie her, hadde jeg tid til å ta ham med på turer og andre ting. Emanuel ble en kompis i tillegg til at han var en kollega, sier han tankefullt.

Lidenskapelig

Om sin yngste ansatte forteller han at han hadde et lidenskapelig forhold til snøskutere. Han hadde skrudd på motorsager, mopeder og snøskutere siden han var en neve stor, og kunne sine saker.

Familien var også svært viktig. Søsken og foreldre ble nevnt i mange samtaler, og Emanuels bestefar var i Longyearbyen på besøk i fjor.

Evaluering

Mye er uklart ennå. Men Andresen har bestemt seg for at noe skal gjøres for å forsøke å hindre at noe lignende skjer igjen. For det er ikke første gang selskapet mister ansatte på denne måten. I 2001 ble Odd Harald Daleng og Allan Rosø, begge ansatt i IGP, tatt i et skred, nettopp i Fardalen.

– Vi har snakket om sikkerhet her på jobb, nesten til det kjedsommelige. I lunsjen hver dag sitter vi sammen med noen av Svalbards beste turprodusenter, og snakker ofte om sikkerhet. Senest på fredag, dagen før ulykken hans, var det et samtaleenme, sier Andresen.

– Men vi skal alle se på alle rutiner på nytt. Selv om dette skjedde på fritiden, må vi se om vi kan gi ansatte en bagasje som gjør at de er så sikre som over hodet mulig også da, sier Vebjørn Andresen.

Tomhet

På bukken hvor Storaunet jobbet i verkstedet, henger bare jakken og noen personlige eiendeler tilbake. Andresen har så vidt begynt å jobbe med en pakke om 21-åringens liv på Svalbard, som skal sendes til familien i Lierne kommune i Nord-Trøndelag.

En representant fra selskapet reiste til familien umiddelbart etter at det ble klart at Storaunet hadde forulykket, og flere ansatte skal reise ned for å delta i begravelsen om noen dager.

– Og vi skal sørge for å få dekket familiens informasjonsbehov i framtiden så godt som mulig. Det er det minste vi kan gjøre, sier Vebjørn Andresen.

LES OGSÅ:

- En rammes brutalt
21-åring omkom i skredulykke
Sender flere inn i skredsøk

Nøkkelord

Se bildet større

Storaunet ble funnet nedenfor Fardalsbakken, midt i bildet, hvor en ser hodelykter fra letemannskap. Til venstre kommer helikopteret inn i dalføret for å hente den forulykkede. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!