Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok tøffeste veien hjem

Slik ankom Audun Tholfsen (foran) og Timo Palo Longyearbyen etter 72 dagers reise fra Nordpolen. FOTO: Anders Fjellestad

Tok tøffeste veien hjem

Da Nordpolen-basen Barneo stengte i april, tok alle luftveien hjem. Unntatt Audun Tholfsen og Timo Palo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2012 kl 09:00

Tirsdag kveld ankom de to barskingene Longyearbyen etter 72 døgn på ski og i kajakk fra Nordpolen. Tholfsen og Palo jobber for Pole Position Spitsbergen og reiste opp til den russiske Nordpolen-basen Barneo rett før den stengte 22. april.

Forferdelig og fantastisk

Fra basen tok de seg opp til polpunktet, og satte deretter kursen sørover mot Longyearbyen. Dagen etter oppsummerer Audun Tholfsen turen slik:

– Det har vært alt fra forferdelig til fantastisk. Ett øyeblikk er det total håpløshet, så plutselig slår været om, og problemene løser seg, sier han.

Se hele reiseruta her!

Sønnen heter Nansen

I 2007 møtte Tholfsen estiske Timo Paulo om bord den franske skonnerten «Tara». Båten drev med polisen slik «Fram» gjorde på 1890-tallet.

– Timo har en veldig interesse for polare områder, og han ønsker å bli Estlands store eventyrer. Han har til og med en sønn som heter Nansen, forteller Tholfsen.

Planen om å gå på ski og deretter padle fra Nordpolen til Longyearbyen, ble født i 2009. Da satte de også ut det første depotet på Nordaustlandet.

– Vi kunne selvfølgelig gått Svalbard på langs, men vi følte for å gjøre noe som ikke har vært prøvd før, sier Tholfsen.

Les mer om den heftige turen i Svalbardposten og les guttas blogg her.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!