Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok tøffeste veien hjem

Slik ankom Audun Tholfsen (foran) og Timo Palo Longyearbyen etter 72 dagers reise fra Nordpolen. FOTO: Anders Fjellestad

Tok tøffeste veien hjem

Da Nordpolen-basen Barneo stengte i april, tok alle luftveien hjem. Unntatt Audun Tholfsen og Timo Palo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2012 kl 09:00

Tirsdag kveld ankom de to barskingene Longyearbyen etter 72 døgn på ski og i kajakk fra Nordpolen. Tholfsen og Palo jobber for Pole Position Spitsbergen og reiste opp til den russiske Nordpolen-basen Barneo rett før den stengte 22. april.

Forferdelig og fantastisk

Fra basen tok de seg opp til polpunktet, og satte deretter kursen sørover mot Longyearbyen. Dagen etter oppsummerer Audun Tholfsen turen slik:

– Det har vært alt fra forferdelig til fantastisk. Ett øyeblikk er det total håpløshet, så plutselig slår været om, og problemene løser seg, sier han.

Se hele reiseruta her!

Sønnen heter Nansen

I 2007 møtte Tholfsen estiske Timo Paulo om bord den franske skonnerten «Tara». Båten drev med polisen slik «Fram» gjorde på 1890-tallet.

– Timo har en veldig interesse for polare områder, og han ønsker å bli Estlands store eventyrer. Han har til og med en sønn som heter Nansen, forteller Tholfsen.

Planen om å gå på ski og deretter padle fra Nordpolen til Longyearbyen, ble født i 2009. Da satte de også ut det første depotet på Nordaustlandet.

– Vi kunne selvfølgelig gått Svalbard på langs, men vi følte for å gjøre noe som ikke har vært prøvd før, sier Tholfsen.

Les mer om den heftige turen i Svalbardposten og les guttas blogg her.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!