Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok tøffeste veien hjem

Slik ankom Audun Tholfsen (foran) og Timo Palo Longyearbyen etter 72 dagers reise fra Nordpolen. FOTO: Anders Fjellestad

Tok tøffeste veien hjem

Da Nordpolen-basen Barneo stengte i april, tok alle luftveien hjem. Unntatt Audun Tholfsen og Timo Palo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2012 kl 09:00

Tirsdag kveld ankom de to barskingene Longyearbyen etter 72 døgn på ski og i kajakk fra Nordpolen. Tholfsen og Palo jobber for Pole Position Spitsbergen og reiste opp til den russiske Nordpolen-basen Barneo rett før den stengte 22. april.

Forferdelig og fantastisk

Fra basen tok de seg opp til polpunktet, og satte deretter kursen sørover mot Longyearbyen. Dagen etter oppsummerer Audun Tholfsen turen slik:

– Det har vært alt fra forferdelig til fantastisk. Ett øyeblikk er det total håpløshet, så plutselig slår været om, og problemene løser seg, sier han.

Se hele reiseruta her!

Sønnen heter Nansen

I 2007 møtte Tholfsen estiske Timo Paulo om bord den franske skonnerten «Tara». Båten drev med polisen slik «Fram» gjorde på 1890-tallet.

– Timo har en veldig interesse for polare områder, og han ønsker å bli Estlands store eventyrer. Han har til og med en sønn som heter Nansen, forteller Tholfsen.

Planen om å gå på ski og deretter padle fra Nordpolen til Longyearbyen, ble født i 2009. Da satte de også ut det første depotet på Nordaustlandet.

– Vi kunne selvfølgelig gått Svalbard på langs, men vi følte for å gjøre noe som ikke har vært prøvd før, sier Tholfsen.

Les mer om den heftige turen i Svalbardposten og les guttas blogg her.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!