Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok tøffeste veien hjem

Slik ankom Audun Tholfsen (foran) og Timo Palo Longyearbyen etter 72 dagers reise fra Nordpolen. FOTO: Anders Fjellestad

Tok tøffeste veien hjem

Da Nordpolen-basen Barneo stengte i april, tok alle luftveien hjem. Unntatt Audun Tholfsen og Timo Palo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2012 kl 09:00

Tirsdag kveld ankom de to barskingene Longyearbyen etter 72 døgn på ski og i kajakk fra Nordpolen. Tholfsen og Palo jobber for Pole Position Spitsbergen og reiste opp til den russiske Nordpolen-basen Barneo rett før den stengte 22. april.

Forferdelig og fantastisk

Fra basen tok de seg opp til polpunktet, og satte deretter kursen sørover mot Longyearbyen. Dagen etter oppsummerer Audun Tholfsen turen slik:

– Det har vært alt fra forferdelig til fantastisk. Ett øyeblikk er det total håpløshet, så plutselig slår været om, og problemene løser seg, sier han.

Se hele reiseruta her!

Sønnen heter Nansen

I 2007 møtte Tholfsen estiske Timo Paulo om bord den franske skonnerten «Tara». Båten drev med polisen slik «Fram» gjorde på 1890-tallet.

– Timo har en veldig interesse for polare områder, og han ønsker å bli Estlands store eventyrer. Han har til og med en sønn som heter Nansen, forteller Tholfsen.

Planen om å gå på ski og deretter padle fra Nordpolen til Longyearbyen, ble født i 2009. Da satte de også ut det første depotet på Nordaustlandet.

– Vi kunne selvfølgelig gått Svalbard på langs, men vi følte for å gjøre noe som ikke har vært prøvd før, sier Tholfsen.

Les mer om den heftige turen i Svalbardposten og les guttas blogg her.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!