Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok tøffeste veien hjem

Slik ankom Audun Tholfsen (foran) og Timo Palo Longyearbyen etter 72 dagers reise fra Nordpolen. FOTO: Anders Fjellestad

Tok tøffeste veien hjem

Da Nordpolen-basen Barneo stengte i april, tok alle luftveien hjem. Unntatt Audun Tholfsen og Timo Palo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2012 kl 09:00

Tirsdag kveld ankom de to barskingene Longyearbyen etter 72 døgn på ski og i kajakk fra Nordpolen. Tholfsen og Palo jobber for Pole Position Spitsbergen og reiste opp til den russiske Nordpolen-basen Barneo rett før den stengte 22. april.

Forferdelig og fantastisk

Fra basen tok de seg opp til polpunktet, og satte deretter kursen sørover mot Longyearbyen. Dagen etter oppsummerer Audun Tholfsen turen slik:

– Det har vært alt fra forferdelig til fantastisk. Ett øyeblikk er det total håpløshet, så plutselig slår været om, og problemene løser seg, sier han.

Se hele reiseruta her!

Sønnen heter Nansen

I 2007 møtte Tholfsen estiske Timo Paulo om bord den franske skonnerten «Tara». Båten drev med polisen slik «Fram» gjorde på 1890-tallet.

– Timo har en veldig interesse for polare områder, og han ønsker å bli Estlands store eventyrer. Han har til og med en sønn som heter Nansen, forteller Tholfsen.

Planen om å gå på ski og deretter padle fra Nordpolen til Longyearbyen, ble født i 2009. Da satte de også ut det første depotet på Nordaustlandet.

– Vi kunne selvfølgelig gått Svalbard på langs, men vi følte for å gjøre noe som ikke har vært prøvd før, sier Tholfsen.

Les mer om den heftige turen i Svalbardposten og les guttas blogg her.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!