Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok saken i egne hender

Zielinski har samlet inn tonnevis av skrot fra fjæra, og fikk etter hvert hjelp fra andre som ville bidra. FOTO: Christopher Engås

Tok saken i egne hender

Da Bartosz Zielinski så hvor «jævlig» det ser ut i fjæra langs veien til flyplassen, tok han på seg et par hansker, og samlet i hop flere tonn med skrot.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er ikke medlem av noen miljøorganisasjon, og har heller ikke for vane å spontant begynne å rydde. Men jeg hadde tre fridager til overs, og tenkte at det kanskje var min tur til å gjøre noe slikt, sier den 26 år gamle polakken.

Fikk andre med
Bart, som han kalles blant venner, ble snart lagt merke til, og siden han startet på sitt private ryddetokt i nærområdet har flere andre gjort sin skjerv. I små dunger langs veien fra kaiområdene til småbåthavna ligger det nå til sammen flere tonn med skrot, og da for det meste jernskrammel.
– Men det er fortsatt utrygt i strandområdet her for barn og dyr. På hundrevis av steder stikker det opp spisse jernbiter, vaierstumper og annet som man trenger mer enn et par hansker for å få opp, sier Bart.

Dobbeltmoral
Bart har vært i Longyearbyen siden september i fjor, og kommer sannsynligvis til å reise på slutt i løpet av et halvt år. Han har lært seg en god del om ting på Svalbard, og mener det eksisterer en dobbeltmoral i befolkningen som ikke er helt bra.
– Når Sysselmannen arrangerer ryddetoktene til andre strender på Svalbard, er det bare en brøkdel av de som søker som får være med. Alle vil til andre steder for å rydde. Men samtidig er det tilsynelatende ingen som vil rydde på stranda i sitt eget nærmiljø, sier han hoderystende.
– Så derfor lurer jeg på om folk vil være med på de turene for å rydde, eller for å få en sjanse til å se isbjørn, legger han til.
Ei dame som roste ham for arbeidet sa hun hadde tenkt tanken flere ganger, men var redd for å fjerne kulturminner. Det fnyser Bart av.

Ryddeinstinkt
Initiativtakeren vil ikke si at han ble forbannet på alt skrammelet.
– Jeg jobber til daglig med å rydde, så jeg tror denne aksjonen kom i stand fordi «ryddeinstinktet» mitt ble utløst. Men, jeg skjønner godt hvorfor miljøaktivister ofte ser så sinte ut på tv. Når man arbeider med å rydde opp slikt, så spør man seg hele tiden om hvorfor det behøver å være sånn. Og da kan man lett bli litt sur.
Men det blir ingen vane å bruke tre fridager til å rydde intenst på et sted han oppholder seg midlertidig.
– Jeg tror siste gangen jeg gjorde noe lignende var da vi hadde «Earth day» på barneskolen da vi ryddet i en skog i Polen. Og det kan bli ti år til neste gang. Men denne gangen følte jeg som nevnt at det var min tur å gjøre noe slikt. Kanskje flere skulle få den følelsen, så hadde det sett betraktelig penere ut i Longyearbyen, sier Bartosz Zielinski.

LL tar ansvar
Flere har stilt spørsmål om hvem som nå skal ta vare på skrotet som nå er samlet opp på strekningen. Det er i utgangspunktet grunneiers ansvar å fjerne slikt, men her tar Longyearbyen lokalstyre (LL) ansvar. I ei facebook-melding skriver sjef for teknisk sektor Marianne Aasen følgende:
«Så fint at det ryddes i og rundt byen! Ansvaret (for å hente det som er samlet i hop) ligger i utgangspunktet hos grunneier som i denne sammenheng er Store Norske. Lokalstyret tar ansvar for fjerning av søppelet, og det vil bli gjort i forbindelse med den årlige byryddedugnaden. Det er bare å rydde, så skal vi fjerne!»

Nøkkelord

Se bildet større

Rekka går nesten helt til småbåthavna. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Og til storbåthavna. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Bart mener det fortsatt kan være farlig å ferdes i fjæra med mye ugreit jernskrammel som stikker opp av grunnen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!