Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok i et tak for nytt tak

Dette var synet som møtte reparatørene da taket var fritt for grus og gammel papp. Her måtte taket skiftes. FOTO: Espen Halvorsen

Tok i et tak for nytt tak

Johshytta på Hopen får nytt liv.

På Hopen er det flere hytter enn folk. Hele ti hytter er det plass til på den langstrakte øya. Nå restaureres Hopens eneste hytte på vestsiden av øya.

Det var stuerten i sesongen 1955-56 som bygde Johshytta. Han het Johannes Nygård, og bygde hytta i tømmerstokker etter modell fra meteorologistasjonens laftede badstue. Mye av materialet var drivved som ble hentet fra Bjørnstranda, men noe ble også slept fra østsida.

Tragedie

Nygård søkte om å få bli på Hopen en sesong til, og fikk innvilget dette. Men han fikk ikke en langvarig glede av hytta. Han forsvant under en tur alene i desember 1956. Våren 1957 ble han funnet død ikke langt fra hovedstasjonen.

Skiftet hele taket

Tidligere i år fant besetningen på Hopen ut at hytta ikke lenger holdt vannet ute. Meteorologfullmektig Espen Halvorsen skriver på bloggen hopenmeteo.no at de bestemte seg for å skifte ut tjærepappen. Da taket hadde blitt måket fritt for jord og stein og flere lag med gammel papp og plast hadde blitt fjernet, skjønte de at hele taket fra 1956 måtte byttes.

Hytta er foreløpig tettet med en presenning, og ansvaret for å skifte tak og legge ny tjærepapp er skjøvet over til 2014-besetningen.

– Så får vi håpe at hytta får opp «bruksverdien» igjen og blir flittig i bruk, skriver Halvorsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Stasjonssjef Christian Eriksen måker taket fritt for grus. FOTO: Espen Halvorsen

Se bildet større

Johshytta er den eneste hytta på vestsida av Hopen. Den ble bygd på midten av 50-tallet av stuerten på Hopen meteorologiske stasjon. FOTO: Espen Halvorsen

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!