Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok i et tak for nytt tak

Dette var synet som møtte reparatørene da taket var fritt for grus og gammel papp. Her måtte taket skiftes. FOTO: Espen Halvorsen

Tok i et tak for nytt tak

Johshytta på Hopen får nytt liv.

Tekst:

Publisert:

På Hopen er det flere hytter enn folk. Hele ti hytter er det plass til på den langstrakte øya. Nå restaureres Hopens eneste hytte på vestsiden av øya.

Det var stuerten i sesongen 1955-56 som bygde Johshytta. Han het Johannes Nygård, og bygde hytta i tømmerstokker etter modell fra meteorologistasjonens laftede badstue. Mye av materialet var drivved som ble hentet fra Bjørnstranda, men noe ble også slept fra østsida.

Tragedie

Nygård søkte om å få bli på Hopen en sesong til, og fikk innvilget dette. Men han fikk ikke en langvarig glede av hytta. Han forsvant under en tur alene i desember 1956. Våren 1957 ble han funnet død ikke langt fra hovedstasjonen.

Skiftet hele taket

Tidligere i år fant besetningen på Hopen ut at hytta ikke lenger holdt vannet ute. Meteorologfullmektig Espen Halvorsen skriver på bloggen hopenmeteo.no at de bestemte seg for å skifte ut tjærepappen. Da taket hadde blitt måket fritt for jord og stein og flere lag med gammel papp og plast hadde blitt fjernet, skjønte de at hele taket fra 1956 måtte byttes.

Hytta er foreløpig tettet med en presenning, og ansvaret for å skifte tak og legge ny tjærepapp er skjøvet over til 2014-besetningen.

– Så får vi håpe at hytta får opp «bruksverdien» igjen og blir flittig i bruk, skriver Halvorsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Stasjonssjef Christian Eriksen måker taket fritt for grus. FOTO: Espen Halvorsen

Se bildet større

Johshytta er den eneste hytta på vestsida av Hopen. Den ble bygd på midten av 50-tallet av stuerten på Hopen meteorologiske stasjon. FOTO: Espen Halvorsen

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!