Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok avstand fra nettmobbing

Elevene fra 6. og 7. trinn på Longyearbyen skole sender her en videohilsen til de 6.000 barna som var samlet på Ullevål stadion i forbindelse med en global mønstring mot nettmobbing. FOTO: John Christian Nygaard

Tok avstand fra nettmobbing

Forrige torsdag var 6. og 7. trinn ved Longyearbyen skole med på en global mønstring mot nettmobbing.

Tekst:

Publisert:

«Bruk Hue» er Norges største antimobbeturné, og besøker skoler over hele landet for å snakke om temaet nettmobbing.

29. september ble det holdt en global mønstring mot nett­mobbing, med arrangementer i både Europa og Asia. 6000 barn var samlet på Ullevål stadion, og elevene fra Longyearbyen skole sendte dem en videohilsen.

Deretter fikk elevene være med på et foredrag med Kjellaug­ Tonheim Tønnessen, som er rådgiver i Barnevakten, en av partnerne i «Bruk Hue».

– Vi har et dialogbasert foredrag hvor vi diskuterer ulike temaer med elevene. Det handler om hva man kan gjøre for å forebygge nettmobbing, og hva man kan gjøre dersom man blir utsatt for det selv, eller ser andre som blir det, sier Tønnessen.

– Utfordrende

Hun forteller at en undersøkelse viser at 15 prosent av barn i denne alderen har opplevd å bli mobbet på nett, og at så mange som 41 prosent har sett at andre har blitt mobbet.

– Barn som er vitne til at andre blir mobbet kan for eksempel blande seg inn og si fra på en ordentlig måte til mobberen at dette ikke er greit, eller si fra til vokse om hva som foregår, sier Tønnessen.

– Er foreldre flinke nok til å sette seg inn i det med mobbing på nett?

– Det kan være utfordrende, fordi mange barn bruker nettbrett og mobiltelefon fra ung alder. Det er viktig at foreldrene viser interesse og snakker med barna. Man skal ikke overvåke barna, men være årvåken. Det kan være greit å sette seg inn i spill og apper som barna bruker, sier Tønnessen.

Stygge kommentarer

Elevene Frøya Holtet Gunhildberget, Aurora Margrethe ­Simonsen og Pia Bronken ­Eidesen i 7. trinn syntes foredraget var lærerikt.

– Det var bra. Vi lærte mye om hvordan vi skal oppføre oss på nett, og om ting som folk har opplevd, sier Simonsen.

– Vi lærte også om at man må passe på hvem man snakker med på nett, hva man skal gjøre og hvem man kan snakke med om man opplever mobbing, sier Gunhildberget.

De tre forteller at de også har vært vitne til mobbing og stygge kommentarer på nett.

– For ikke så lenge siden så jeg en video av ei som viste hvordan ei jente sminket seg. Under videoen var det 40 kommentarer om hvor stygg hun var og slikt, sier Gunhildberget.

– Det er dumt at folk kan si så mye stygt om folk de ikke engang kjenner. Hvis noen blir mobbet bør man si ifra at det ikke er greit, sier Eidesen.

Simonsen forteller at hun selv opplevde å få slemme kommentarer av ei jente fra utlandet da hun la ut et bilde av seg selv på Instagram.

– Hun skrev at jeg var stygg og sånn. Men det var mange som kom med kommentarer for å støtte meg også. Jeg brydde meg egentlig ikke så mye om det, for jeg kjente henne ikke og jeg likte bildet selv. Så jeg bare blokkerte henne, sier Simonsen, og legger til at hun tror de stygge kommentarene var mest for å få oppmerksomhet.

Nøkkelord

Se bildet større

Aurora Margrethe Simonsen, Frøya Holtet Gunhildberget og Pia Bronken Eidesen syntes det var bra å lære mer om hvordan man skal bekjempe nettmobbing. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!