Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tok ansvar etter «uhell»

De fem valpene som ble resultatet av «tyvparringa» har skapt liv og røre i Hornsund denne vinteren. Stajonssjef Jarek Zaybczkowski var i forrige uke innom Svalbard vet for å vaksinere valpene. For å komme til byen og tilbake måtte han og hundene gjennom nesten 50 mil på snøskuter. FOTO: Ole Magnus Rapp

Tok ansvar etter «uhell»

Tyvparring førte til mye hygge - og en 500 kilometer lang skutertur.

Fem ikke planlagte valper har denne vinteren skapt liv og fått varm omsorg på Svalbards mest øde bosetning. 11 ansatte og tre hunder på den polske forskningsstasjonen i Hornsund har vært opptatt av mer enn forskning denne vinteren.

Tyvparring

I fjor høst benyttet polarhunden Rudek anledningen, og slapp til på ikke uvillige Ragna. Hendelsen ble observert, men lot seg ikke forhindre da det hele først var kommet i gang. 63 dager senere fikk valpefødselen stor oppmerksomhet og fem vakre nyfødte ble tatt godt vare på av både to og firbeinte.

Hadde tyvparringen skjedd i en hundegård i Longyearbyen, ville valpene kanskje blitt tatt i mot med et permanent slag over nakken. Men slike løsninger ønsket man ikke i Hornsund.

– Hundene er jo våre venner. De sprer hygge, og varsler om isbjørn. Når valpene først ankom, var det å avlive dem ikke noe alternativ, sier stasjonsleder Jarek Zaybczkowski. Selve parringen var uønsket, mens valpene var ønsket.

Sjarmtroll

– Vi lot oss sjarmere, innrømmer Jarek. De fem nyankomne på den isolerte stasjonen fikk mye omsorg og best mulig stell. Man ble raskt enig om at fire av polakkene som har bodd der i vinter skal ta hver sin med seg hjem, og den siste blir igjen på Hornsund som isbjørnvakt.

Men for å få komme til Polen, krever det blant annet vaksinasjon, chips og attester fra veterinær. Slikt må være i orden minst tre måneder før avreise. Derfor pakket man i forrige uke de etter hvert store valpene inn i en spesialbygd skuterhytte med varme tepper og lufting. Deretter satte tre skutere kursen mot Longyearbyen og Svalbard vet.

50 mil

– Isen på fjordene er ikke der i år heller, og vi måtte ta den lange veien. Nesten 250 kilometer via østkysten. Det tok 16 timer, inkludert pauser, forklarer Jarek Zaybczkowski. Valpene måtte ut og strekke seg litt underveis, samt få mat og få leke litt.

Stasjonssjefen kan fortelle om en grei vinter i Hornsund. Man har forsket på geologi, glasiologi, meteorologi og biologi, og samarbeidet med polske universitet er godt. Snart kommer fem «sommerforskere», to franske, en spanske og to polske, som vil gjennomføre sine prosjekter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!