Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tøff tid for Store Norske

Administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad, sier 2009 vil bli et tøft år for selskapet. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Tøff tid for Store Norske

Store Norske legger om driften for å imøtekomme lave kullpriser og et dalende kullmarked. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2009 kl 12:00

– Vi holder på med en tøff omstilling i selskapet. 2009 vil bli et veldig bratt år, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad.

Siden rekordåret 2008, da kullprisene i gjennomsnitt lå på 175 dollar tonnet og Store Norske fikk et overskudd på nær en milliard kroner, har alle kurvene stupt etter finanskrisa i fjor høst. Nå er spottprisen for et tonn kull tilbake på 2004-nivå, på rundt 65 dollar.

– Det er en kjempeutfordring å tilpasse kostnadene våre når markedet plutselig snur. Til den prisen vil utgiftene våre overstige inntektene, og derfor må kostnadsnivået ned, sier Arnestad.

Han forteller at selskapet i år trolig vil få en omsetning som er rundt 1,5 milliarder kroner lavere enn i fjor på grunn av fallet i kullprisene.

Kansellerer

Også etterspørselen er blitt drastisk mindre. På grunn av finanskrisen kjører stålverkene i Europa for halv maskin, og 20 prosent av industriproduksjonen i Tyskland er falt bort.

En tredel av Store Norskes produksjon har vanligvis gått til stålverk.

– En halv million tonn kull som i år skulle gått til stålverk er kansellert. Da blir det totale salget vårt lavere, noe som er en stor og betydelig endring, sier Arnestad.

Det hjelper ifølge Arnestad lite at stålverkene har kontrakt på kullordrene.

– Selv om avtalene er gjort og prisene er avtalt har de likevel kansellert, for så tøft er markedet nå. Vi kan ta kontraktsavbruddet til retten, men det er en lang prosess som vil ta mange år å avgjøre. Så vi håper å ordne opp i dette kommersielt og er i forhandlinger. Men det ser vanskelig ut, sier Arnestad.

Må nedbemanne

For å imøtegå utfordringene må Store Norske redusere sine kostnader med opptil 20 prosent, noe som tilsvarer mellom 250 og 300 millioner kroner.

– Det er ikke gjort over natta. Men vi har allerede redusert med ti prosent, sier Bjørn Arnestad.

I tillegg til å kutte i innleide tjenester, er et av virkemidlene å få ned antall ansatte, som i dag teller 400. I løpet av året er målsettingen å være nede i 360. I 2015 skal selskapet etter planen ha bare 250 ansatte.

– Vi håper å slippe oppsigelser, ved at alle går ved naturlig avgang. Men med færre ledige jobber på fastlandet er det ikke like mange som slutter som vi hadde regnet med, sier Arnestad.

Han sier det vil bli tatt en beslutning til høsten på hva ledelsen vil gjøre med bemanningssituasjonen.

– Det er snakk om alle, både gruvearbeidere og administrasjonen, sier Arnestad, som understreker at nedbemanningen skal gjøres i samarbeid med de tillitsvalgte.

Klubbleder Odd Egil Hofstad mener ledelsen har vært flink til å informere om nedbemanningsplanene.

– Det har vært flere allmannamøter for de ansatte, og den første planen ble presentert før jul. Det har så langt ikke vært gjort noen forandringer i forhold til den, sier Hofstad.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!