Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

To passasjerer alvorlig skadet da breen kalvet

De skadde passasjerene ble tatt i land ved den polske stasjonen i Hornsund, og sendt videre med helikopter til Longyearbyen. FOTO: Witek Kaszkin/Hornsund

To passasjerer alvorlig skadet da breen kalvet

Åtte passasjerer ble skadet da is fra Hornbreen falt over det russiske turistskipet «Alexey Maryshev» i Hornsund onsdag ettermiddag. To av dem kom alvorlig til skade.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen fikk melding om ulykken klokken 16.35 onsdag og satte øyeblikkelig i gang aksjon for å komme de skadde til unnsetting.
– Vi var klar med Super Pumaen nokså umiddelbart. Vi fikk samtidig skipet til å gå ut fjorden mot den polske forskningsstasjonen i munningen av fjorden, for å ta de skadde i land der, forteller vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen, Jan Tømmervold.

Lege om bord
Det ble ikke sendt helsepersonell fra sykehuset i Longyearbyen, eller mannskap fra Sysselmannen på første helikoptertur.
– Vi valgte å gjøre det slik i og med at det var lege om bord på fartøyet. Vi ville heller ikke oppta plass på helikopteret siden det var så mange skadde, sier han.

Breen kalvet
«Alexei Maryshev» er et av flere lignende russiske fartøy som går kystcruise med turister på Svalbard for det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions.
Skipet ligger tett inn til den 20-30 meter høye isveggen i fronten av Hornbreen, innerst i Hornsund, da et stykke av fronten kalvet og traff skipet direkte.
Tyngden og kraften i selv et lite stykke av en slik isbre er voldsom. «Alexei Maryshev» ble utsatt for en voldsom rystelse som kastet passasjerene overende. Mange ble skadet, åtte ble fraktet inn til land ved den polske forskningsstasjonen i Isbjørnhamna.

Åtte til Longyearbyen
Super Puma-helikopteret fløy seks av de skadde til Longyearbyen i første runde, og landet på flyplassen ved 20.30-tida onsdag. Sykebil og to av brannvesenets biler ble brukt til å transportere de skadde til sykehuset. Senere ble flere av dem sendt med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN).

Til Longyearbyen
«Alexey Maryshev» kan ta 46 passasjerer, men ifølge førstebetjent Tømmervold er det ikke klart hvor mange passasjerer det var om bord da ulykken inntraff. Sysselmannen har heller ikke kjennskap til hvilken nasjon de skadde passasjerene kommer fra.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!