Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

To passasjerer alvorlig skadet da breen kalvet

De skadde passasjerene ble tatt i land ved den polske stasjonen i Hornsund, og sendt videre med helikopter til Longyearbyen. FOTO: Witek Kaszkin/Hornsund

To passasjerer alvorlig skadet da breen kalvet

Åtte passasjerer ble skadet da is fra Hornbreen falt over det russiske turistskipet «Alexey Maryshev» i Hornsund onsdag ettermiddag. To av dem kom alvorlig til skade.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen fikk melding om ulykken klokken 16.35 onsdag og satte øyeblikkelig i gang aksjon for å komme de skadde til unnsetting.
– Vi var klar med Super Pumaen nokså umiddelbart. Vi fikk samtidig skipet til å gå ut fjorden mot den polske forskningsstasjonen i munningen av fjorden, for å ta de skadde i land der, forteller vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen, Jan Tømmervold.

Lege om bord
Det ble ikke sendt helsepersonell fra sykehuset i Longyearbyen, eller mannskap fra Sysselmannen på første helikoptertur.
– Vi valgte å gjøre det slik i og med at det var lege om bord på fartøyet. Vi ville heller ikke oppta plass på helikopteret siden det var så mange skadde, sier han.

Breen kalvet
«Alexei Maryshev» er et av flere lignende russiske fartøy som går kystcruise med turister på Svalbard for det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions.
Skipet ligger tett inn til den 20-30 meter høye isveggen i fronten av Hornbreen, innerst i Hornsund, da et stykke av fronten kalvet og traff skipet direkte.
Tyngden og kraften i selv et lite stykke av en slik isbre er voldsom. «Alexei Maryshev» ble utsatt for en voldsom rystelse som kastet passasjerene overende. Mange ble skadet, åtte ble fraktet inn til land ved den polske forskningsstasjonen i Isbjørnhamna.

Åtte til Longyearbyen
Super Puma-helikopteret fløy seks av de skadde til Longyearbyen i første runde, og landet på flyplassen ved 20.30-tida onsdag. Sykebil og to av brannvesenets biler ble brukt til å transportere de skadde til sykehuset. Senere ble flere av dem sendt med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN).

Til Longyearbyen
«Alexey Maryshev» kan ta 46 passasjerer, men ifølge førstebetjent Tømmervold er det ikke klart hvor mange passasjerer det var om bord da ulykken inntraff. Sysselmannen har heller ikke kjennskap til hvilken nasjon de skadde passasjerene kommer fra.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!