To kritisk skadd og to alvorlig skadet

To kritisk skadde ble fraktet til Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) i natt for videre behandling.

Kystvaktskipet «Svalbard» ved råka skuterne kjørte i.
Publisert
Ambulansefly på vei inn til Longyearbyen fra Tromsø klokken 23.30 natt til fredag.

Oppdatering fra UNN klokken 7.40 fredag:
«En er kritisk skadd og ustabil. Den andre pasienten som har blitt fraktet til Tromsø er alvorlig skadd, men er nå stabil. De tre andre pasientene har fått nødvendig medisinsk tilsyn ved Longyearbyen sykehus. Alle pasientene var i ulykken utsatt for moderat til livstruende nedkjøling.»

Et guidet skuterfølge gikk torsdag ettermiddag gjennom isen på Tempelfjorden. Alle de ni i følget er russiske statsborgere.

Sysselmannen ble varslet om hendelsen klokken 17.30 via folk i Barentsburg.

– Hvor lenge var personene i vannet?

– Det vet jeg ikke, men det var fremdeles folk i vannet da helikopteret kom fram, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

Ifølge Hovedredningssentralen fikk de melding om at helikopteret var kommet frem til ulykkesstedet klokken 18.11. Det første helikopteret hadde plukket opp fire personer klokken 18.25. To andre personer ble funnet av helikopter og tatt om bord på KV «Svalbard». De tre siste ble tatt hånd om på Fredheim.

Ulykken skjedde på Tempelfjorden, i området mellom Kapp Murdoch og Kapp Schoultz.

Lander før midnatt
Pressevakt Jan Fredrik Frantzen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), opplyser at to ambulansepropellfly er på vei til Longyearbyen. Disse skal være framme i 23.30-tiden torsdag kveld. Om bord er anestesilege og to flysykepleiere. Et SAS-fly fra Oslo er også bedt om å gå ned i Tromsø for å ta med mer medisinsk personell til Longyearbyen. En operasjonssykepleier, en intensivsykepleier og en anestesilege er med ruteflyet opp.

Til sammen fem pasienter er innlagt på sykehuset, fire med alvorlig skade og en er moderat skadd.

– En pasient er kritisk ustabil, en er kritisk skadd og to er alvorlig skadet. I tillegg er det en med lettere skade, sier Frantzen.
Han vet ikke hvor mange av disse som skal fraktes ned til UNN i Tromsø.

Fra Pyramiden
Det guidede følget var i utgangspunktet på vei fra Pyramiden og kjørte på Tempelfjorden i retning Kapp Schoultz, da de gikk gjennom isen.

Det såkalte Murdoch-hullet ved Kapp Murdoch er et område hvor det er kjent at isen er usikker. Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo kan ikke si om det var i dette området ulykken skjedde.

– Jeg har ikke de detaljene, sier han.

Sysselmannen sendte begge sine redningshelikoptre til stedet. I tillegg ble det sendt en snøskuterpatrulje med folk fra Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps og Sysselmannen. KV «Svalbard» ble også sendt til området.

Sysselmannen oppretter nå sak og skal etterforske hva som har skjedd, ifølge Malmo.

NRK skriver på sine nettsider at det var et reisefølge på om lag 20 russiske turister og fire guider som var på vei fra Pyramiden til Longyearbyen. De var på en fem dagers snøskutertur på Svalbard med det russiske reiselivsselskapet Arctic Travel Company Grumant. Turen skulle avsluttes fredag. Katerina Zwonckova, markedsføringsanvarlig ved Arctic Travel Company Grumant møtte NRK torsdag kveld. Hun er svært preget etter ulykken.

– Da ulykken skjedde var det 11 personer og en guide som hadde litt avstand til personene som gikk gjennom isen. Disse personene dro derfor tilbake til Pyramiden for å avvente situasjonen, sier Zwonckova til NRK.

Psykososialt kriseteam i kirken
Det er opprettet et telefonummer for pårørende i forbindelse med skuterulykken. Pårørende kan ringe: +47 815 02 800.
Svalbard Kirke er åpen for pårørende i de neste timene og i morgen.

KV «Svalbard» ved ulykkesstedet. Bildet er tatt i retning mot Fredheim og Vindodden.

Meldinger fra Hovedredningssentralen:

«Oppdatering kl. 20:40
De tre siste i scooterfølget er positivt identifisert og i god behold. De blir fløyet inn til Longyearbyen med helikopteret til Sysselmannen.

Oppdatering klokken 1935:
Det virker nå som alle ni er gjort rede for. Fire er på sykehuset i Longyearbyen, status er ikke kjent. To er ombord på KV Svalbard, en er i god form og en behandles for moderat hypotermi. De tre siste, som ble meldt funnet av et annet scooterfølge, er i god behold men Sysselmannen avventer en endelig, sikker identifisering.

Siden de tre siste ikke er sikkert identifisert, setter Sysselmannen igang et søk med dykkere fra KV Svalbard i råken.

Oppdatering klokken 1905:
Det er snakk om ni russiske statsborgere. Fire er på sykehus og to er funnet av helikopter. Tre er fortsatt formelt savnet. Et annet scooterfølge har funnet tre personer i live, og vi avventer sikker identifisering.

Like før klokken 1800 meldte Svalbard LRS om at et scooterfølge med i alt åtte personer har gått gjennom isen da de skulle krysse Tempelfjorden på Svalbard.

Sysselmannen sendte umiddelbart ut sine to helikoptre. Klokken 1825 hadde det første helikopteret plukket fire personer opp fra sjøen, disse er nå fløyet inn til Longyearbyen sykehus. To personer til er plukket opp av helikopter, og det søkes i området.»

Powered by Labrador CMS