Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

To gaseller fra Svalbard

Berit Fossland ved Apotek Spitsbergen har grunn til å smile. Apoteket har nemlig hatt en solid økonomisk vekst de fire siste årene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

To gaseller fra Svalbard

Legemidler og brennevin er god business i Longyear­byen, viser en oversikt fra Dagens Næringsliv.

Tekst:

Publisert:

Avisen utarbeider hvert år en liste over selskaper som går spesielt godt, såkalte gaseller. For året 2012 ble to bedrifter i Longyearbyen kåret til gaseller: Svalbard Explorer AS og Apotek Spitsbergen.

Frisk økonomi

Høsten 2008 startet Berit Fossland opp Apotek Spitsbergen. Ideen om et apotek i Arktis, ble ikke akkurat mottatt med stående applaus.

– Det var mest skepsis, faktisk var det stort sett bare jeg som hadde troen. Heldigvis fikk jeg støtte fra enkelte, blant annet Jon Sandmo, forteller Fossland.

Fire år etter oppstarten, kan apotekinnehaveren le best. I løpet av disse årene har omsetningen økt med 188 prosent. I 2011 var omsetningen på 5,4 millioner kroner og driftsresultatet endte på 0,4 millioner kroner, ifølge DNs oversikt.

– Jeg har startet opp apotek før, og så helt klart et behov her i Longyearbyen. Det er mange barnefamilier i byen, og det er en takknemlig kundegruppe. Folk er flinke til å bruke oss, sier hun.

Samtidig er befolkningen i Longyearbyen relativt ung og frisk.

– Derfor er det litt begrenset hvor mye selger av legemidler. Vi satser mye på den «friske» delen av vareutvalget, og jeg mener at det ennå er et stort potensial her, sier Fossland.

Fra guiding til pub

Svalbard Explorer drives av Steve Daldorff Torgersen og har tre ansatte. I fjor hadde selskapet en omsetning på 5,2 millioner kroner med et positivt driftsresultat på 0,7 millioner kroner. Tidligere arrangerte Svalbard Explorer turistturer til Gruve 7, men avsluttet denne virksomheten da Store Norske stengte gruva for turister i 2008. De siste årene er det derfor utestedet Karlsberger Pub som har stått for det meste av selskapets omsetning.

– Det ble brått og brutalt slutt på gruveturene, og da var Svalbard Explorer nær en konkurs. Så kjøpte jeg Karlsberger, og det har siden vært hovedomsetningskilden, sier Steve Daldorff Torgersen.

Trapper opp

Fra nyttår ble Svalbard Explorer splittet i tre aksjeselskaper. Karlsberger Pub sjaltes ut i et eget selskap, mens turvirksomheten fortsetter under samme navn. I tillegg etableres et eiendomsselskap som skal eie og drifte selskapets eiendommer. Blant annet oppfører selskapet nå et nytt driftsbygg i Sjøområdet, ved Sølvsten Galleri & Ramme.

Torgersen vil også trappe opp turvirksomheten.

– De siste årene har dette vært drevet i liten skala. Det har hovedsakelig vært skreddersydde overnattingsturer ute i felt for mindre grupper. Nå vil jeg jobbe for å utvikle denne virksomheten, sier han.

De siste fire årene har Svalbard Explorer hatt en samlet omsetningsvekst på hele 265 prosent.

Se bildet større

Steve Daldorff Torgersen (foran) har hatt stor suksess med Svalbard Explorer - mye takket være Karlsberger Pub. Selskapet hadde også planer om å etablere et selskapslokale i Sverdrupbyen (bildet). Planene krevde omfattende godkjenninger og skredvurderinger. De siste årene har prosjektet derfor ligget i dvale, men selskapet vil nå ta opp igjen planene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Faktaboks

Gasellene
For å kåres som gasell av Dagens Næringsliv, må selskapet:
• ha hatt en omsetning på over én million kroner
• minst ha doblet omsetningen de siste fire årene
• gått med overskudd
• hatt omsetningsvekst hvert år

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!