Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

To av blussene gikk ikke av

 

To av blussene gikk ikke av

Under isbjørnangrepet på Nordaustlandet for tre uker siden, smalt ikke to av fire snublebluss.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.08.2010 kl 08:00

– Vi ser at splinten på begge blussene er trukket ut, men at snubleblusset ikke ble utløst, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Da Ludvig Fjeld og Sebastian Plur Nilssen ble angrepet av en isbjørn i leiren sin på Ekstremhuken på Nordaustlandet, gikk ikke snubleblussene av, til tross for at bjørnen tråkket på snorene som var spent mellom blussene og dermed dro ut to av splintene.

Sebastian ble trukket ut av teltet av bjørnen, men slapp fra ulykken med livet i behold etter at Ludvig skjøt og drepte bjørnen.

Rett satt opp

– Alt tyder på at guttene har satt opp snubleblussene på korrekt måte, sier Andreassen.

Da bjørnen dro Sebastian Plur Nilssen ut av teltet, gikk et bluss av og et bluss ble også utløst da redningsmannskapene kom til leiren. Tidligere på turen hadde padlerne våknet av bluss som har blitt utløst av vind.

– Vi vet ikke hva som er årsaken til at blussene ikke gikk av. Vi kjenner til at de har hatt en viss feilprosent på vinterstid, sier Andreassen.

Det var Ingeniør G. Paulsen (IGP) som leide ut snubleblussene til Fjeld og Plur Nilssen.

Uten militære bluss

– Hovedessensen i denne saken er at vi ikke lenger har tilgang til forsvarets snublebluss som har den beste driftssikkerheten. Dermed har vi vært nødt til å finne en annen løsning, sier Trygve Steen, direktør i Spitsbergen Travel, som eier IGP.

Løsningene som leies ut nå består av patroner fra signalpenn, og en utløsermekanisme med en splint, som er tilnærmet lik utløseren på de militære blussene. Steen sier at blussene er mindre driftssikre enn de militære blussene, men at det er den beste løsningen per i dag. En tilsvarende løsning som IGP leier ut, blir også brukt av Unis.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!