Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

To av blussene gikk ikke av

 

To av blussene gikk ikke av

Under isbjørnangrepet på Nordaustlandet for tre uker siden, smalt ikke to av fire snublebluss.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.08.2010 kl 08:00

– Vi ser at splinten på begge blussene er trukket ut, men at snubleblusset ikke ble utløst, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Da Ludvig Fjeld og Sebastian Plur Nilssen ble angrepet av en isbjørn i leiren sin på Ekstremhuken på Nordaustlandet, gikk ikke snubleblussene av, til tross for at bjørnen tråkket på snorene som var spent mellom blussene og dermed dro ut to av splintene.

Sebastian ble trukket ut av teltet av bjørnen, men slapp fra ulykken med livet i behold etter at Ludvig skjøt og drepte bjørnen.

Rett satt opp

– Alt tyder på at guttene har satt opp snubleblussene på korrekt måte, sier Andreassen.

Da bjørnen dro Sebastian Plur Nilssen ut av teltet, gikk et bluss av og et bluss ble også utløst da redningsmannskapene kom til leiren. Tidligere på turen hadde padlerne våknet av bluss som har blitt utløst av vind.

– Vi vet ikke hva som er årsaken til at blussene ikke gikk av. Vi kjenner til at de har hatt en viss feilprosent på vinterstid, sier Andreassen.

Det var Ingeniør G. Paulsen (IGP) som leide ut snubleblussene til Fjeld og Plur Nilssen.

Uten militære bluss

– Hovedessensen i denne saken er at vi ikke lenger har tilgang til forsvarets snublebluss som har den beste driftssikkerheten. Dermed har vi vært nødt til å finne en annen løsning, sier Trygve Steen, direktør i Spitsbergen Travel, som eier IGP.

Løsningene som leies ut nå består av patroner fra signalpenn, og en utløsermekanisme med en splint, som er tilnærmet lik utløseren på de militære blussene. Steen sier at blussene er mindre driftssikre enn de militære blussene, men at det er den beste løsningen per i dag. En tilsvarende løsning som IGP leier ut, blir også brukt av Unis.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!