Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

To års fengsel for ukrainer

I denne boligblokka i Barentsburg fant voldsepisoden sted 21. april i år. Nord-Troms tingrett har dømt en 33 år gammel ukrainsk mann til 2 års fengsel for knivstikkingen av en 30 år gammel landsmann. FOTO: Christopher Engås

To års fengsel for ukrainer

Nord-Troms tingrett har dømt en 33 år gammel ukrainer for knivangrepet i Barentsburg 21. april i år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2013 kl 11:22

Voldsepisoden skjedde natt til søndag 21. april, i ei boligblokk i Barentsburg. Den tiltalte ukraineren og fornærmede, en 30 år gammel landsmann, hadde hatt flere uoverenstemmelser i timene forut for hendelsen. Disse timene var også preget av til dels stort inntak av alkohol blant de involverte. I retten forklarte 33-åringen at han bare husker bruddstykker av hendelsesforløpet.

I formildende retning har retten lagt vekt på at tiltalte fra første politiavhør har erkjent de faktiske forhold, og at han således har bidratt til å lette etterforskingen. At han straks etter udåden forsøkte å skaffe hjelp til den fornærmede er også trukket fram som formildende.

I skjerpende retning legger retten vekt på at det er snakk om et knivstikk i buken, med en skadefølge som hadde vært livstruende om ikke fornærmede hadde fått øyeblikkelig og adekvat legehjelp. Fornærmede er i dag fullt restituert og tilbake i jobb som gruvearbeider i Barentsburg.

Lovgiver varslet i 2010 et økt straffenivå for denne typen voldsutøvelse, og retten mener et passende straffenivå i denne saken ville ligget på 2 år og 6 måneders fengsel. Men de formildende omstendighetene gjør at retten setter straffen til 2 års fengsel, som er i samsvar med aktor Lars Erik Alfheims påstand.

I tillegg må 33-åringen betale 15.000 kroner i oppreisning til den fornærmede. Han må også betale tilbake utgiftene til medisinsk behandling av fornærmede, som ble forskuttert av trusten. Dette beløper seg til i underkant av 117.000 kroner.

Tiltalte har 14 dagers frist til å anke dommen.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!