Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

To års fengsel for ukrainer

I denne boligblokka i Barentsburg fant voldsepisoden sted 21. april i år. Nord-Troms tingrett har dømt en 33 år gammel ukrainsk mann til 2 års fengsel for knivstikkingen av en 30 år gammel landsmann. FOTO: Christopher Engås

To års fengsel for ukrainer

Nord-Troms tingrett har dømt en 33 år gammel ukrainer for knivangrepet i Barentsburg 21. april i år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2013 kl 11:22

Voldsepisoden skjedde natt til søndag 21. april, i ei boligblokk i Barentsburg. Den tiltalte ukraineren og fornærmede, en 30 år gammel landsmann, hadde hatt flere uoverenstemmelser i timene forut for hendelsen. Disse timene var også preget av til dels stort inntak av alkohol blant de involverte. I retten forklarte 33-åringen at han bare husker bruddstykker av hendelsesforløpet.

I formildende retning har retten lagt vekt på at tiltalte fra første politiavhør har erkjent de faktiske forhold, og at han således har bidratt til å lette etterforskingen. At han straks etter udåden forsøkte å skaffe hjelp til den fornærmede er også trukket fram som formildende.

I skjerpende retning legger retten vekt på at det er snakk om et knivstikk i buken, med en skadefølge som hadde vært livstruende om ikke fornærmede hadde fått øyeblikkelig og adekvat legehjelp. Fornærmede er i dag fullt restituert og tilbake i jobb som gruvearbeider i Barentsburg.

Lovgiver varslet i 2010 et økt straffenivå for denne typen voldsutøvelse, og retten mener et passende straffenivå i denne saken ville ligget på 2 år og 6 måneders fengsel. Men de formildende omstendighetene gjør at retten setter straffen til 2 års fengsel, som er i samsvar med aktor Lars Erik Alfheims påstand.

I tillegg må 33-åringen betale 15.000 kroner i oppreisning til den fornærmede. Han må også betale tilbake utgiftene til medisinsk behandling av fornærmede, som ble forskuttert av trusten. Dette beløper seg til i underkant av 117.000 kroner.

Tiltalte har 14 dagers frist til å anke dommen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!