Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tjener godt på solformørkelse

Eivind Trondsen og den ti år gamle hunden Alta kan le hele veien til banken. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Tjener godt på solformørkelse

Eivind Trondsen er en av flere som leier ut bolig eller fritidsbolig under solformørkelsen i mars. Entusiaster åpner villig vekk lommeboka, og på flyplassen kan det bli kaos.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.07.2014 kl 12:00

I mars 2015 ankommer svært mange mennesker Longyearbyen for å oppleve en ekstremt sjelden total solformørkelse, som sees absolutt best fra Svalbard. Mange har reist langt, og betaler i dyre dommer for å få det med seg. Fortvilte astronomi-entusiaster leter etter en ledig seng, men må gjerne punge ut opp til 60.000 for opplegget – per person. Eivind Trondsen leier ut fritidsboligen sin for 50.000 kroner – for ei uke.

Et hav av forespørsler

Trondsen har i flere år brukt internettjenester der man kan låne ut en sofa eller seng til reisende. Gjennom disse tjenestene fikk han flere forespørsler om å leie fritidsboligen i mars 2015.

– Det kom inn et hav av forespørsler. Tilbudene var litt for gode til å ikke gjøre noe ut av det, forteller Trondsen. Da han fikk mulighet til å ta 50.000 for én uke, slo han til.

– Det kommer seks personer, som skal bo her en uke. De virket veldig seriøse, og jeg valgte å takke ja til dem, sier han.

I gruppen er det både fotografer og astronomer.

– Hvordan bestemte du deg for prisen?

– Jeg ville ha en pris som var bra nok til å tjene penger på, men som ikke var helt vilt. Gjengen virker veldig ok, og de ville lande en avtale med en gang, noe som var veldig greit, forteller Trondsen.

Tror flere gjør det samme

Siden Trondsen kun leier ut sin fritidsbolig, som han selv eier, er dette fullt lovlig. Likevel tror han det er flere som velger å leie ut, selv om få kan gjøre det lovlig.

– Det er mange som prater om det, og jeg tror private boliger er svært populært hos de som uansett vil hit. Det er litt greit å få privat og lokal hjelp, i stedet for å måtte forholde seg til store grupper hos turistselskapene, forteller han. Han forsøker selv å hjelpe gruppen til å finne gode utkikkssteder, der de kan komme seg litt bort fra folk. Svalbardposten kjenner også til at andre leier ut for hele 100.000 kr.Planlagt siden 2006


Spitsbergen Travel, som driver Polarhotellet, Spitsbergen hotell Funken og Spitsbergen Guesthouse, startet en dialog med selskapet Travelquest Tours allerede i 2006 for å takle pågangen. Travelquest har reservert alle rommene i Spitsbergen Travel, som inkluderer 528 senger. Travelquest planlegger å sende rundt 360 besøkende.

– Vi regner med at det blir utsolgt, forteller Anja Kristoffersen i Spitsbergen Travel.

De som kjøper tur gjennom Travelquest må punge ut med over 34.000 norske kroner for en person fra onsdag til søndag, men dette inkluderer fly fra Oslo. – Dette blir nesten som om det skulle vært OL i Longyearbyen, forteller Kristoffersen. Også Basecamp har solgt ut sine 42 rom, men har fortsatt ledige rom på Isfjord radio og båten.

Planlagt hotell blir ikke ferdig

For ett år siden fikk Svalbardposten vite at det nye hotellet som bygges bak Kroa var fullbooket til solformørkelsen, og at det da skulle stå ferdig. John Einar Lockert i Svalbard Booking opplyser nå at hotellet ikke står ferdig før i september 2015.

– Det var mange som var interessert i de nye hotellrommet, men vi bekreftet ingen rom. Det har blitt mange endringer i tegningene siden dentid, så hotellet tar litt lenger tid enn ventet, sier Lockert, som også opplyser at noen få kunder har blitt innlosjert andre steder.

Minst 130 Japanere

Gullivers Travel Agency har arrangert tur for mellom 130-160 japanere, som reiser hit med charterfly om morgenen 20. mars.

– Dette blir nok kun japanere, forteller Niklas Gerhardsson i Better Moments, som tar seg av opplegget for de 130 når de er i Longyearbyen. De har søkt om tillatelse til å sette opp to lavvoer rett etter hundegårdene.

Stor pågang på flyplassen

Det er ikke bare bare å få alle de besøkende til Longyearbyen. I tillegg til sine to rutefly 18. mars, har SAS satt opp to ekstrafly. Dersom SAS sender sine største rutefly, tar de 189 personer i hvert fly. Travelquest Tours flyr også opp to charterfly fra Oslo.

– Vi får stadige forespørsler fra folk som vil lande her den tida, forteller Carl Einar Ianssen i Avinor. Han opplyser at de sliter med å finne parkeringsplass til alle flyene som vil bli over natta.

– Det er nok en del fly som bare må lande her og dra ned til fastlandet for å parkere etterpå, forteller han.

– Hvordan takler dere denne pågangen?

– Vi er jo glade i trafikk over lufthavnen, så det går nok bra. Vi må ta en del hensyn når vi lager turnus, forteller Ianssen.

Fakta:

• Den 20. mars neste år, litt over klokken ti, passerer månen foran sola slik at vi får noe så sjelden som en total solformørkelse. Fenomenet på himmelen varer i ganske nøyaktig to og et halvt minutt, og sees best fra Svalbard. Det beste utkikksstedet treffer nesten nøyaktig over Isfjord radio.

• Onsdag 18. mars ankommer to ekstra fly fra SAS i tillegg til to rutefly. To Charterfly er satt opp samme dag fra Travelquest Tours. Norwegian har ingen planer om ekstrafly.

• Travelquest Tours selger rundt 360 av Spitsbergen Travel sine senger., og er nesten utsolgt. Basecamp har solgt ut sine 42 senger i Longyearbyen, men har fortsatt rom på båten i Tempelfjorden og på Isfjord radio. Såvidt Svalbardposten har fått opplyst, er alle andre andre hotell utsolgt.

Nøkkelord

Se bildet større

Total solformørkelse i Uganda i fjor. FOTO: Deidre Sorensen

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!