Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tiltrekker seg mye folk

 

Tiltrekker seg mye folk

Mange vil besøke «Vagabond» i Inglefieldbukta. Sysselmannen tillater i år bare ett filmteam.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er i år fjerde sesongen den franske seilbåten «Vagabond» ligger innefryst i Inglefieldbukta på østkysten av Spitsbergen. Da båten i fjor fikk tillatelse av Sysselmannen til å ligge i bukta fram til sommeren 2009 ble det understreket at den utelukkende skulle drive med vitenskap, og ikke være en framskutt base for turister og andre uten vitenskapelig tilknytning.
– Problemstillingen ble tatt opp da. Forutsetningen var at «Vagabond» ikke skulle generere mye besøk, og det var bare familie og nære venner og forskerkolleger med tilknytning til prosjektet som skulle få tillatelse til å besøke båten, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Knut Fossum.

Mye besøk
I løpet av fjorårets sesong, fra oktober 2006 til juli i fjor, hadde båten nær 100 personer innom på besøk, de fleste kom på snøskuter, noen med helikopter og noen få på ski eller med hundespann. Av de besøkende var 14 personer fra media, og bare sju var nære venner og familie. Resten var forskere, ansatte fra Sysselmannen, turister eller andre uforutsette gjester. Samtidig var det utskiftinger og endringer i mannskapet om bord på seilbåten ni ganger i løpet av sesongen.
– Det har nok vært en oppfatning at det ikke var nødvendig å søke om tillatelse i hvert enkelt tilfelle, fordi det var gitt tillatelse til slekt, nære venner og gjester som kom i forskningssammenheng. Rapporten for fjoråret viser at det har vært et slingringsmonn som har ført til større trafikk enn vi ønsket, sier Fossum

Strammer inn
Derfor har Sysselmannen i år strammet inn og bedt «Vagabond» begrense hvem de lar komme på besøk. Det er bare gitt tillatelse til ett filmteam.
– Sysselmannen har hatt en annen oppfatning enn de ansvarlige på «Vagabond» om hvilke besøk som er nødvendig og ønskelig. Vi har sagt at planene de har for besøk i 2008 er for omfattende, og det står vi på, sier Fossum.

Nært sammenknyttet
I et brev til Eric Brossier, som eier seilbåten, skriver Fossum at det er Brossier som må bestemme hvem av disse han vil gi prioritet. Foreløpig har han ikke kommet med noen tilbakemelding på hvem han vil skal få tillatelse.
– Det er en utfordring både i forhold til «Vagabond» og generelt at forskning og formidling er tett sammenknyttet. Dette trenger ikke være noe stort problem, men kan bli det med «Vagabond» siden den ligger der den ligger, sier Fossum.
Sysselmannen har ingenting imot at fem nære venner og seks forskere kommer på besøk, men alle må søke om tillatelse i hvert enkelt tilfelle.
Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Eric Brossier.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!