Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tiltalt for overgrep

Alle de involverte i overgrepssaken går på Longyearbyen skole, som har gjort flere tiltak for å ivareta undervisningen for alle parter. FOTO: Eirik Berger

Tiltalt for overgrep

En 15 år gammel gutt fra Longyearbyen er tiltalt for overgrep mot to jenter på 12 og 15 år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Overgrepene skal ha skjedd i november i fjor og er av svært grov karakter.
– Dette er en alvorlig sak. Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at det er begått straffbare handlinger, sier assisterende sysselmann, Elisabeth B. Løvold.

Stadig nye opplysninger
Etterforskningen av sakene startet i januar, og i flere uker har Sysselmannen hatt en lang rekke avhør med ungdommer i Longyearbyen. 20. april sendte Løvold saken over til statsadvokatene i Troms og Finnmark, som nå har tatt ut tiltale mot den 15 år gamle gutten som bor i Longyearbyen.
– Grunnen til at etterforskningen har tatt noe tid er at det stadig har kommet fram nye opplysninger som vi har vært nødt til å undersøke før vi tok stilling til påtalespørsmålet, sier Løvold.

To tilfeller
Den 15 år gamle gutten er tiltalt for «ved vold og truende adferd å ha skaffet seg seksuell omgang» med de to jentene.
15-åringen skal hjemme på sitt eget rom ha tvunget til seg samleie med en 15 år gammel jente 22. november i fjor. Han skal også ha tvunget en 12 år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger på ham på toalettet i en leilighet i Longyearbyen 11. november i fjor. Tiltalen likestiller disse handlingene med samleie.
Gutten er også tiltalt for å ha slått og sparket en medelev, og dette skal ha skjedd på skolen.
– Sysselmannen har under etterforskningen forsøkt å ivareta at vi har med unge mennesker å gjøre, sier Løvold.

Mildere straff
Voldtekt etter den paragrafen 15-åringen er tiltalt for har en strafferamme på mellom to og 15 års fengsel. Statsadvokat Torstein Hevnskjel ved statsadvokatene i Troms og Finnmark sier 15-åringen sannsynligvis vil få en mildere straff.
– Så unge mennesker, som er under 18 år, får normalt ikke påstand om ubetinget fengselsstraff. Retten har anledning til å gi en mildere form for straff, slik som samfunnsstraff, sier Hevnskjel.
Dette har ifølge Hevnskjel vært rettspraksis lenge.
Det er satt av to dager til rettssaken, som kommer opp i Nord-Troms tingrett i slutten av juni. Seks vitner skal forklare seg.
– Vi har bedt om at saken føres i Tromsø. I denne type saker går som regel hovedforhandlingen for lukkede dører av hensyn til de involverte i saken, sier Hevnskjel.

Les ukens leder her

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!