Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tiltales etter mordbrannparagrafen

Madrassen som ble påtent om kvelden fredag 20. mars i fjor. FOTO: Eirik Palm

Brannen i Vei 222:

Tiltales etter mordbrannparagrafen

En kvinne i 20-årene risikerer flere års fengsel etter brannstiftelse i Longyearbyen. Påtalemyndigheten mener menneskeliv lett kunne gått tapt 20. mars i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2016 kl 13:03

Det var sent om kvelden, fredag 20. mars i fjor, at kvinnen skal ha helt bensin over en skumgummimadrass i en bod i trappeoppgangen i et rekkebygg i Vei 222. Deretter tente hun på. Alarmen gikk klokka 23.15, og brannen ble slukket takket være en snarrådig beboer. Kvinnen ble pågrepet ikke lenge etter.

– Kunne omkommet

– En eller flere personer som oppholdt seg i bygget kunnet lett ha omkommet dersom brannen ikke hadde blitt oppdaget og slukket i tide, skriver førstestatsadvokat Lars Fause i tiltalebeslutningen, som er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten.

Tiltalebeslutningen ble tirsdag forkynt overfor den tiltalte. Kvinnen er siktet etter straffelovens paragraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen, hvor strafferammen er fengsel i minst to år, avhengig av alvorlighetsgraden.

– Det som er bevisgrunnlaget er at hun faktisk har tent på, og det andre er at den som slukker brannen, er den ukrainske statsborgeren, sier Fause til Svalbardposten

Ekstremt tørt trebygg

I straffelovens paragraf 148 heter det blant annet at "Den som volder ildebrann, sammenstyrtning, sprengning, oversvømmelse, sjøskade, jernbaneulykke eller luftfartsulykke hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødelæggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes, eller som medvirker hertil, straffes med fengsel fra 2 år inntil 21 år". Det heter videre at også forsøk på ildspåsettelse kan straffes selv om handlingen ikke er fullbyrdet.

Se bildet større

Det var full utrykning om kvelden, etter at brannalarmen hadde gått. FOTO: Roger Zahl Ødegård


Det aktuelle rekkebygget er av tre og har 18 leiligheter og hybler. Brannvesenet i Longyearbyen vurderer treverket som "ekstremt tørt". Brannvesenet slo overfor Svalbardposten fast like etter brannen at det kunne blitt en storbrann. Brannvesenet opplyste videre at det var åpen flamme og sterk røykutvikling. Mihail Shevchuk (35), en av beboerne, sørget for evakuering av bygningen og fikk tømt pulverapparatet på arnestedet. I ettertid er det mulig å se spor etter flammene opp langt veggen og oppe i taket.

Erkjente

Kvinnen, som da var fastboende, erkjente hun raskt at hun hadde tent på madrassen, da hun ble pågrepet like etter brannen. Hun ble deretter tatt hånd om og brakt til fastlandet til alternativ oppfølging.

Her har sakkyndige vurdert om hun var strafferettslig tilregnelig, noe sakkyndighetsrapporten fastslår at hun er.

– Vi har nå fått en tiltale og skal gå gjennom dokumentene, sier kvinnens advokat, Gunhild Lærum.

– Hun har i avhør erkjent de faktiske omstendighetene, men ikke mordbrann, sier advokaten til Svalbardposten.

Lærum har ikke drøftet tiltalen med klienten sin, men regner med å gjøre det de neste dagene.

Tar saken selv

Normalt ville assisterende sysselmann vært påtalemyndighet i den kommende straffesaken, men fordi det er bytte av assisterende etter endt åremål, velger Fause å kjøre saken selv.

Nord-Troms tingrett har foreløpig ikke tatt stilling til når saken skal berammes, og om den skal gå i Longyearbyen eller i Tromsø.

Bevisførselen i rettssaken vil være den første politimannen på åstedet, personell fra Sysselmannen som utførte det kriminaltekniske arbeidet, fire av beboerne som berget seg ut, og brannsjefen i Longyearbyen.

Kvinnen er i tillegg tiltalt for hærverk og ordensforstyrrelse i Longyearbyen om kvelden 17. januar, og for å ha kjøpt og brukt amfetamin på fastlandet i løpet av mars 2015.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!