Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilfeldig at LL fikk vite at Gamle sykehuset var usikkert

Da leder for teknisk sektor i LL Marianne Aasen fikk se rapporten fra Multiconsult, var hun ikke sein med å iverksette evakuering av Gamle sykehuset. FOTO: Christopher Engås

Tilfeldig at LL fikk vite at Gamle sykehuset var usikkert

Hvis ikke styret i sameiet hadde gått til LL med rapporten, ville ikke Gamle sykehuset blitt evakuert.

Tekst:

Publisert:

Rapporten fra Multiconsult ble bestilt av Sameiet Vei 210 og kom i midten av februar. Den fastslår at bygget er usikkert, og dermed tok styret i sameiet kontakt med Longyearbyen lokalstyre (LL).

– Vi ble kontaktet av styret i Sameiet Vei 210. De lurte på hvilken rolle LL har i en slik sak, forteller sjef for teknisk sektor Marianne Aasen.

Kjapt pålegg

Hvis ikke LL hadde fått vite om rapporten, ville det ikke kommet noe pålegg om opphør av bruk av Gamle sykehuset. Men konklusjonen i rapporten levnet ikke LL noe valg.

– Når vi får en slik rapport, har vi en rolle i forhold til plan- og bygningsloven. Byggeforskrift for Longyearbyen sier at vi må gå inn og pålegge opphør av bruk når vi får kunnskap om slike forhold, sier Aasen.

– Strakk seg langt

LL har et ansvar for å se til at eier opprettholder sin vedlikeholdsplikt. Denne plikten ble forsterket da det for noen år siden kom en revidert plan- og bygningslov på fastlandet. Bakgrunnen var at en person mistet livet som følge av at en byggeier i Oslo ikke vedlikeholdt en veranda, slik at deler av denne falt ned.

Aasen mener LL har strukket seg langt i saken.

– Hvis dette hadde vært i Oslo eller Trondheim, tror jeg at kommunen kun hadde kommet med et pålegg om opphør av bruk. Vi strakk oss langt ved å tilby beboerne hybler ut uke ni, slik at de får tid til å områ seg og skaffe seg nytt husvære, sier hun.

Verneverdig

I dagene etter evakueringen har LL bistått eierne med å få ut eiendeler på en sikker måte. Sameiet har fått pålegg fra LL om å sikre bygget «slik at ikke tredjepart kommer til skade», d.v.s. låsing og inngjerding. Hva som skjer videre med Gamle sykehuset er foreløpig uklart. Bygget er definert som verneverdig i delplan for Haugen, og det betyr at det ikke bare er å rive.

– Bygget er bevart gjennom planverket. For å rive bygget må man søke om det hos Sysselmannen. Hvis søknaden stopper opp der, kan du ikke gjøre noe, sier arealplanlegger Linn Tautra Grønseth i LL.

Det finnes en sikkerhetsventil i lovverket der planverket kan settes til side. Men det blir opp til Sysselmannen å avgjøre og tiltak kan gjøres i strid med planen.

– Skal godt gjøres

Kulturminneforvalter Hans Olav Stegarud hos Sysselmannen er usikker på hvordan saken blir behandlet framover.

– Det er eiers ansvar å sikre et bygg slik at det ikke volder skade på noen. Gamle sykehuset er definert som verneverdig i planverket til lokalstyret. Men hvis et bygg er ødelagt, så er det ødelagt. Da skal det godt gjøres at myndighetene vil gå inn å bevare det, sier han.

– Hvis det hadde vært ei stavkirke på fastlandet, eller et bygg som det ikke finnes maken til i hele verden, så hadde saken stilt seg annerledes. Det eneste som er spesielt med Gamle sykehuset er at det er ett av få murbygg på Svalbard. Jeg skal ikke si det sikkert, men jeg tviler på om det er nok til at det blir satt inn ressurser for å bevare det, sier Hans Olav Stegarud.

Se bildet større

Om lag 30 eiere og beboere av Gamle sykehuset møtte opp til informasjonsmøte sist torsdag kveld. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!