Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbyr tur over Nordaustlandet

Vestfonna: Børge Ousland, Vincent Colliard og Anne Holmberg gikk fra østkysten av Nordaustlandet 25. juli og avsluttet i vest 3. august. FOTO: Børge Ousland

Tilbyr tur over Nordaustlandet

Neste sommer tar Børge Ousland med seg turister over Nordaustlandet.

Tekst:

Publisert:

Børge Ousland gikk i sommer Nordaustlandet på langs. Turen var så fin at han nå ønsker å ta med seg flere. Nå planlegger eventyreren flere kommersielle ekspedisjoner på Svalbard.

– Jeg har et langsiktig prosjekt som går ut på å krysse de største isbreene i verden, og turen over Nordaustlandet var en privat tur over en av de største breene i Europa. Så vidt jeg vet, er det ikke så mange som har vært der før. Man kan ikke fly helikopter dit på grunn av at det er nasjonalpark, og tidligere har isen stoppet båter fra å gå dit. Nå er det dessverre så lite is at man kan gå dit med båt, sier Ousland.

Han forteller at han hadde planlagt turen lenge, men at det passet å gjennomføre den i sommer.


Begeistret

Ousland og turkameratene ble satt av på østkysten av øya. Derfra gikk de over Austfonna, Helvetesflya og til slutt over Vestfonna.

– Det er et utrolig flott område. Jeg har ikke gjort så mange turer på Svalbard, men etter de turene jeg har gjort, har jeg blitt mer og mer begeistret. Også fordi Svalbard er så nært at det er enkelt for nordmenn å gå turer der, sier Ousland.

Han forteller at turen over Nordaustlandet var variert med breer, noen få bresprekker, flott skiføre, breelver og noe vandring til fots over Helvetesflya.

Selv brukte han ti dager på turen, men han legger opp til to dager ekstra når skiturister skal være med.

– Vi har aldri store grupper, det blir fire-fem personer i tillegg til guide, sier Ousland.


Flere turer

Nesten samtidig med Nordaustlandet-turen, i juli-august, arrangerer selskapet hans en skitur fra Verlegenhuken til Longyearbyen. Han skal også tilby kajakkturer med utgangspunkt i Longyearbyen i samme tidsrom.

– Har du hatt kommersielle turer på Svalbard tidligere?

– Jeg har ikke hatt egne kommersielle turer på Svalbard, men jeg har ledet turer gjennom andre operatører. Vi har i mange år kjørt turer til Nordpolen via Svalbard. Vi har vel brukt Longyearbyen som base i ti år tipper jeg. Før det kjørte vi Nordpol-turene via Sibir, svarer eventyreren.

I tillegg til ham består selskapets ansatte av Lars Ebbesen, Bengt Rotmo og Hege Røgeberg Ousland.

Se bildet større

Eventyrere: Børge Ousland (t.v.) og Vincent Colliard. FOTO: Børge Ousland

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!