Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbyr straff til ungdom

Ungdomskoordinator Elisabeth Holthe (t.v.) og leder i Troms konfliktråd har få saker hjemmehørende på Svalbard. Men de presiserer at de finnes, om det skulle være behov. FOTO: Christopher Engås

Tilbyr straff til ungdom

Ungdom som begår lovbrudd skal få tilrettelagt straff gjennom konfliktrådet.

I slutten av januar var Arna Beate Hansen og Elisabeth Holthe, som er henholdsvis leder og ungdomskoordinator i Troms konfliktråd, i Longyearbyen. De hadde møter med Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen under sitt besøk. Formålet var å få kartlagt situasjonen lokalt, og holde ei orientering om den nye straffemetoden for unge lovbrytere.

Oppfølging

Det nyeste tilbudet fra konflikt­rådene er såkalt ungdomsstraff. Når personer i aldersgruppen 15-18 år begår lovbrudd, er ungdomsstraff et alternativ til fengsel eller samfunnsstraff.

– Formålet er å forhindre at unge lovbrytere blir gjengangere, og at de skal få oppfølging i sitt lokalsamfunn framfor å bli flyttet vekk for å sone straff, sier Hansen.

Ungdomsstraff krever samtykke fra personen selv, og konkret består programmet av tre deler. Et «ungdomsstormøte» arrangeres først, og her er alle som har noe med ungdommen å gjøre involvert. Det snakkes om lovbruddet og veien videre. Deretter settes det sammen et oppfølgingsteam, og sist lages det en forpliktende plan for den unge. Planen skal tilpasses den enkelte, og kan sette krav til rustesting, politikontakt, psykisk helse eller annet.

Også på Svalbard

Konfliktrådet i Troms behandlet i fjor to saker som hørte hjemme på Svalbard, men ingen som omhandlet lovbrudd gjort av ungdom.

– Jeg synes tallene fra Svalbard er oppsiktsvekkende lave, og jeg er sikker på at det er saker i samfunnet her som egner seg for løsing i konfliktrådet, sier Hansen.

Hun minner om at konfliktrådet kan kontaktes uforpliktende av alle som måtte ha en tvist de vil ha løst, og at det er helt gratis.

– I den sammenheng er det viktig å påminne folk om at vi har taushetsplikt. Det skal være helt trygt og uforpliktende å ta kontakt med konfliktrådet for å få vurdert om en sak egner seg for vårt system, sier Holthe.

Tverrfaglig samarbeid er vektlagt i større grad enn tidligere rundt konfliktrådets arbeid. Når man for eksempel skal følge opp en ungdom som har problemer, er det en fordel at alle etater (politi, barnevern, PPT, skole) setter seg sammen og får fram alt som er vesentlig om vedkommende.

– Selv om det er få saker på Svalbard, har vi ansvaret for at tilbudet er på plass. Vi har blitt møtt med velvilje i Longyearbyen, sier Elisabeth Holthe.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!