Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbake på Hotellneset

Første skip: «Amstelborg» ble første skip som lastet kull på Hotellneset fra den nye kullkaia, med bruk av det nye mobile lasteanlegget. FOTO: Birger Amundsen

Tilbake på Hotellneset

Vel to år etter at laste-anlegget på Hotellneset ble ødelagt i en storm, var det full aktivitet med ny kai og nytt lasteanlegg sist helg.

Tekst:

Publisert:

Havariet på lastetårnet under en kraftig storm i mars 2011, førte til at Store Norske siden har måttet improvisere lasting av skip med kull fra Gruve 7. Det har påført selskapet store ekstraomkostninger og mye frustrasjon.

Forrige torsdag formiddag la frakteskipet «Amstelborg» til ved den uferdige kullkaia, som det aller første fartøyet. Kaia skulle vært ferdig i god tid innen skipssesongen startet, men ble det ikke. Det førte til at Store Norske igjen måtte improvisere for å få skipet lastet.

– Lastingen gikk i det store og hele som planlagt. På det meste var vi oppe i 600 tonn i timen, sier Aleksander Askeland, salgs- og markedsdirektør i Store Norske.

En del kluss oppsto fredag med det mobile lasteanlegget, noe som førte til flere timers forsinkelse.

Kullproduksjonen i Gruve 7 ligger på rundt 80.000 tonn årlig. Av dette selges 25.000 tonn til Bydrift til strømproduksjon i energiverket. Resten går til Clariant i Tyskland (tidligere Süd Chemie), en fast kunde som foretrekker kull fra Gruve 7.

I motsetningen til salget av kull fra Svea Nord, har Store Norske fast kontrakt på levering av kull til Clariant. Prisen ligger høyere enn for Svea-kullet, uten at Askeland vil si hvor mye mer Store Norske får per tonn.

«Amstelborg» forlot Hotellneset ved 14-tiden lørdag med 16.100 tonn kull om bord, med kurs for Rotterdam. Derfra går kullet videre til Tyskland på lektere.

Se bildet større

Salgssjef: Aleksander Askeland har ansvaret for kull-salget i Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!