Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbake på gamle tomter

Omlag 60 medlemmer i Store Norske Pensjonistforbund var samlet i Longyearbyen forrige helg. Nedlegging av blomster på monumentet Gruvearbeideren var en del av programmet. FOTO: Geir Barstein

Tilbake på gamle tomter

Store Norske-pensjonistene hedret falne kolleger. Mange har vanskelig for å tro at kullselskapet vakler.

Tekst:

Publisert:

Høytidelig står de i helvsirkel rundt monumentet midt i Longyearbyen sentrum. Foran gruvearbeideren, alltid på vei mot Hiorthfjellet med hendene full av utstyr.

Respekt

Store Norske Pensjonistforening blir heller ikke skånet når kullselskapet kutter kostnader. Selskapet kan ikke lenger finansiere foreningen slik den har gjort gjennom 27 år.

– Det må vi ha respekt for, og det må vi ordne opp i selv. Det er ikke tiden for å være vonbroten, sier Amund Solend, som har opplevd driftshvile både i Svea og i Gruve 3.
Sammen med Andreas Østlund tar han en tur til Sverdrupbyen for å se på gamle tomter. Her bodde Østlund da han begynte å jobbe for Store Norske i 1955. Fram til han gikk av har han jobbet i samtlige gruver, de siste sju som gruvesjef.

– Den første natta tilbrakte jeg på gulvet i lyssalen. Dagen etter ba jeg brakkesjefen om å få et rom. Det ble hybel i Brakke 2, forteller Østlund, som denne uka gikk av som foreningsleder.

Solend kom hit 20 år senere, og bodde den første tiden i Brakke 4. Det meste av tiden har han vært i administrasjonen i selskapet, og var den siste direktøren i Samfunnsdrift.

– Å komme til Longyearbyen igjen var jo hyggelig, men man merker jo at det er noe med stemningen, sier Andreas Østlund.

Urolig for oppbemanningen

I løpet av helga har de 60 pensjonistene som deltok, hatt årsmøte, middager og blitt orientert om “rikets tilstand”, ståa i kullselskapet.

– Det var veldig klargjørende. Det hjelper ikke at vi bekymrer oss, men alle fikk en klarhet i hvor alvorlig stuasjonen er, sier Amund Solend.

Styret i Store Norske vil si opp omlag 150 ansatte og sette Lunckefjell i driftshvile fra neste år. Senest i 2019 skal selskapet ta stilling til produksjon, men dette avhenger av kullprisene i verdensmarkedet.

– Tiden med løpende subsidiering er over, men det blir en jævlig jobb å rebemanne Lunckefjell. Vi må bare se lyst på det og håper at de får det til, sier Amund Solend.

Kulturen

De to pensjonistene er opptatt av kulturen i selskapet, som de mener er nøkkelen for å lykkes. De mener det er viktig å holde på et godt forhold til de som skal ivareta selskapet framover, og viser til ansattes vilje til innsats og sterke ønske om å lykkes med driften på Svalbard.

– Hvem vil vel krype 400 meter for å få seg kaffe? Det er ikke alle som vil det. Man må aldri glemme kulturen i selskapet, sier Andreas Østlund og sikter til Gruve 3 og Gruve 5.

Se bildet større

Sverdrupbyen var første møte med Longyearbyen for Amund Solend og Andreas Østlund. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!