Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbake etter ett år i isen med luftputebåt

I ett år har professor Yngve Kristoffersen (73) bodd om bord luftputebåten «Sabvabaa» og drevet med isen i Polhavet. FOTO: Geir Barstein

Drev 1900 km i Polhavet:

Tilbake etter ett år i isen med luftputebåt

– Jeg ser fram til et glass fersk melk, sier Yngve Kristoffersen (73).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.08.2015 kl 11:59

Den pensjonerte Universitetet i Bergen-professoren Yngve Kristoffersen (73) og luftputebåten «Sabvabaa» ankom Longyearbyen søndag, etter at de tirsdag ble plukket opp av selfangsskuta «Havsel» i Framstredet mellom Svalbard og Grønland.

I ett år har Kristoffersen vært innefrosset i Polhavet og drevet 1900 kilometer i isen sammen Audun Tholfsen.

Selveste sysselmann Odd Olsen Ingerø var blant de frammøtte da ekspedisjonen «FRAM-2014/15» la til ved Kullkaia like før klokka 18, fullastet med observasjoner av geologien, meteorologien, oseanografien og isen i et av klodens mest utilgjengelige og hemmelighetsfulle steder.

– Jeg ser fram til et glass fersk melk, sier Kristoffersen, etter å ha plantet beina på fast jord for første gang siden august i fjor.

– Isflaket vårt begynte å bli ganske lite og stusselig mot slutten der. Det ble helt klart at vi måtte dra, ler han.

Duoen ble fraktet opp i polhavet av den tyske isbryteren «Polarstern» 30. august, og har siden bodd om bord den lille luftputebåten «Sabvabaa», som på inuktitut betyr «flyter hurtig over».

Valget av den karakteristiske og uvanlige farkosten ble gjort av praktiske, økonomiske og sikkerhetsmessige årsaker.

– Du kan bevege deg på isen om du trenger det. Som isstasjon kan jeg ikke se for meg annet enn at luftputebåt er ideelt. Båten gjorde en utrolig god jobb, sier han, men ser likevel er par ting han i ettertid ville endret på.

– Det er mange ting jeg ville gjort annerledes, for eksempel når det kommer til arbeidsplassen utenfor båten. Der hadde jeg undervurdert behovet for plass, sier professoren før følget staker ut kurs til Kroa og det første restaurantmåltider på lang tid.

Men å ta inn på hotell er ikke aktuelt.

– Jeg har bodd i denne båten i ett år, da kan jeg jaggu sove her i noen netter til, smiler han.

Les mer om ekspedisjonen og et større intervju med Kristoffersen i neste utgave av Svalbardposten.

Se bildet større

Sysselmann Odd Olsen Ingerø (til venstre) var blant de frammøtte ved Kullkaia som gratulerte Kristoffersen med bragden. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Bildet tatt da campen til mennene var ferdig oppsatt i slutten av september i fjor. Siden da har mye skjedd, og den har blitt brutt opp av isen flere ganger. FOTO: FRAM-2014/15

Se bildet større

Det ble både foredrag og sjampanje om bord «Havsel» etter ankomsten i Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

De to mennene drev 1900 kilometer før de ble hentet og eskortert hjem i Framstredet på 81 grader nord. FOTO: FRAM-2014/15

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!