Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tilbake der det startet

I 15 kuldegrader og vind ble det ikke tid til den store velkomsten da dronning Sonja landet i Longyearbyen onsdag ettermiddag. FOTO: Birger Amundsen

Tilbake der det startet

Onsdag ankom dronningen stedet som danner grunnlaget for utstillingen «Tre reiser – tre landskap».

Tekst:

Publisert:

En liten halvtime forsinket landet ruteflyet fra Tromsø ved Svalbard lufthavn onsdag. Om bord var spente Polarjazz-artister og gjester, men den mest celebre gjesten var utvilsomt dronning Sonja.

I Longyearbyen skulle dronningen åpne sin egen kunstutstilling, samt Polarjazz.

Effektiv dronning

Et par minutter etter landing steg dronningen ut av flyet, gikk ned flytrappa og spaserte ut på den røde løperen som var rullet ut for anledningen.

Ved løperen sto sysselmann Odd Olsen Ingerø, lokalstyrets nestleder Geir Hekne og flyplassjef Morten Ulsnes parate til å ta imot og ønske dronningen velkommen til Longyearbyen.

Været viste seg fra sin flotteste side med klarvær og blålys. Ekte Svalbard-stil ble det også med 15 kuldegrader og et friskt drag i lufta. Derfor ble det ikke tid til noen heidundrende seremoni, og i løpet av et minutt var velkomsten unnagjort. Passelig nok var ikke den røde løperen særlig lang, og dermed trengte ikke dronningen gå langt før hun kunne sette seg inn i en ventende bil inne på takseområdet. Turen gikk deretter til Spitsbergen hotel «Funken», hvor dronningen har bodd under oppholdet i Longyearbyen.

Etter at dronningen hadde kjørt, fikk resten av flypassasjerene gå av flyet – dog uten rød løper og en ventende øvrighet.

Tilbake til start

Det er første gang på nærmere sju år at dronningen besøker Svalbard, stedet som på mange måter danner grunnlaget til utstillingen «Tre reiser – tre landskap».

Utstillingen tar utgangspunkt i fotografier dronningen har tatt på Svalbard. Fotografiene er så overført til polymerplate og bearbeidet i dyptrykk av dronningen selv sammen med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

Gårsdagens utstillingsåpning i Galleri Svalbard ble nok derfor ekstra spesiell for dronningen.

Reiser i dag

Passende nok sammenfalt kunståpningen med Polarjazz, og dronningen sa også ja til å stå for den offisielle festivalåpningen i kulturhuset i går kveld.

Dronning Sonja reiser tilbake til Oslo med ruteflyet i ettermiddag. Polarjazzen fortsetter imidlertid for fullt både i kveld og resten av helga.

Utstillingen «Tre reiser – tre landskap» står utstilt i Galleri Svalbard til 15. mars.

Svalbardposten hadde tidsfrist onsdag, og fikk derfor ikke med åpningen av utstillingen og Polarjazz i denne utgaven. Mer om besøket på vår nettutgave og i neste ukes avis.

Se bildet større

Nestleder i lokalstyret, Geir Hekne, hilser ærbødig på dronningen. Hekne er omgitt av sysselmann Odd Olsen Ingerø (t.v.) og flyplassjef Morten Ulsnes. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!