Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til kamp mot tillegget

Betaler ekstra: Berit Fosslands Apotek Spitsbergen og andre bedrifter i byen betaler dyrt for å sende og få pakker. Det gjør også privatpersoner. Svalbardtillegget er på 196 kroner per kolli. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Til kamp mot tillegget

Næringsforeningen mener Posten ikke har lov til å ta seg ekstra betalt for å bringe pakker til og fra Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2013 kl 14:48

– Dette er en sak som har vært tema siden tillegget ble innført. Tillegget er innført mot retningslinjene fra staten. Ingen skal lide for å bo i distriktene, sier Berit Fossland.

Hun er leder for handel- og servicegruppa i Svalbard Næringsforening og driver Apotek Spitsbergen. For apoteket utgjør pakketillegget 80.000 kroner i året.

– Tillegget er like galt for private. Jeg skjønner at folk ikke kjøper julegaver lokalt, når de må betale tillegg på pakker de sender til fastlandet, sier Fossland.

Svalbardtillegget ble innført i 2004, til tross for store protester både fra politikere, næringsliv og privatpersoner i Longyearbyen. Argumentet fra Posten var da at prisene på pakker til Svalbard hadde vært priset for lavt. Da tillegget ble innført, var det på 160 kroner per pakke. Nå er prisen 196 kroner.


Lik pris i Norge

I et brev til nestleder Anne-Marit Bjørnflaten (Ap) i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, skriver næringsforening­en at de mener tillegget er i strid med konsesjonsvilkårene til Posten om lik porto i hele landet.

Videre viser de til at staten kompenserer for at kravet om lik porto skaper merkostnader for Posten.

I brevet til Bjørnflaten anmoder næringsforeningen om at saken om pakketillegget tas opp på politisk nivå både lokalt og nasjonalt.

Bjørnflaten svarer i et brev at hun skal ta opp spørsmålet med den politiske ledelsen i departementet ved første anledning.

LO Svalbard har også tatt opp saken med LO Troms, som støtter forslaget om å få fjernet pakketillegget.

– De tar saken videre, sier sekretær Heidi Brun i LO Svalbard.


Dyrt med fly

Ifølge informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten, er ikke pakker til og fra Svalbard underlagt konsesjonskravet om lik pris.

«Dette kravet gjelder kun brevpost under 50 gram. Følgelig er det ikke et brudd på konsesjonen å ha et tillegg for å dekke merutgifter for pakker til/fra Svalbard,» skriver han i en epost til Svalbardposten.

Posten får heller ikke dekket merutgiftene for pakker som blir sendt med fly til og fra Svalbard av Staten, ifølge ham.

Posten beregner et generelt pristillegg på pakker til Svalbard. Dette dekker merutgiftene i forbindelse med flyfrakten. Alle pakkene til Svalbard blir sendt med fly, mens transporten på fastlandet skjer med tog og bil.

– Kostnadene ved flyfrakt er langt høyere enn ved frakt på bakke, forklarer Jakobsen.

Han legger til at siden tillegget er beregnet å dekke Postens merutgifter, har det økt i takt med utgiftsøkninger.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!