Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til kamp mot tillegget

Betaler ekstra: Berit Fosslands Apotek Spitsbergen og andre bedrifter i byen betaler dyrt for å sende og få pakker. Det gjør også privatpersoner. Svalbardtillegget er på 196 kroner per kolli. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Til kamp mot tillegget

Næringsforeningen mener Posten ikke har lov til å ta seg ekstra betalt for å bringe pakker til og fra Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2013 kl 14:48

– Dette er en sak som har vært tema siden tillegget ble innført. Tillegget er innført mot retningslinjene fra staten. Ingen skal lide for å bo i distriktene, sier Berit Fossland.

Hun er leder for handel- og servicegruppa i Svalbard Næringsforening og driver Apotek Spitsbergen. For apoteket utgjør pakketillegget 80.000 kroner i året.

– Tillegget er like galt for private. Jeg skjønner at folk ikke kjøper julegaver lokalt, når de må betale tillegg på pakker de sender til fastlandet, sier Fossland.

Svalbardtillegget ble innført i 2004, til tross for store protester både fra politikere, næringsliv og privatpersoner i Longyearbyen. Argumentet fra Posten var da at prisene på pakker til Svalbard hadde vært priset for lavt. Da tillegget ble innført, var det på 160 kroner per pakke. Nå er prisen 196 kroner.


Lik pris i Norge

I et brev til nestleder Anne-Marit Bjørnflaten (Ap) i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, skriver næringsforening­en at de mener tillegget er i strid med konsesjonsvilkårene til Posten om lik porto i hele landet.

Videre viser de til at staten kompenserer for at kravet om lik porto skaper merkostnader for Posten.

I brevet til Bjørnflaten anmoder næringsforeningen om at saken om pakketillegget tas opp på politisk nivå både lokalt og nasjonalt.

Bjørnflaten svarer i et brev at hun skal ta opp spørsmålet med den politiske ledelsen i departementet ved første anledning.

LO Svalbard har også tatt opp saken med LO Troms, som støtter forslaget om å få fjernet pakketillegget.

– De tar saken videre, sier sekretær Heidi Brun i LO Svalbard.


Dyrt med fly

Ifølge informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten, er ikke pakker til og fra Svalbard underlagt konsesjonskravet om lik pris.

«Dette kravet gjelder kun brevpost under 50 gram. Følgelig er det ikke et brudd på konsesjonen å ha et tillegg for å dekke merutgifter for pakker til/fra Svalbard,» skriver han i en epost til Svalbardposten.

Posten får heller ikke dekket merutgiftene for pakker som blir sendt med fly til og fra Svalbard av Staten, ifølge ham.

Posten beregner et generelt pristillegg på pakker til Svalbard. Dette dekker merutgiftene i forbindelse med flyfrakten. Alle pakkene til Svalbard blir sendt med fly, mens transporten på fastlandet skjer med tog og bil.

– Kostnadene ved flyfrakt er langt høyere enn ved frakt på bakke, forklarer Jakobsen.

Han legger til at siden tillegget er beregnet å dekke Postens merutgifter, har det økt i takt med utgiftsøkninger.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!