Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til kamp mot røyken

Politikerne i Longyearbyen skal vurdere om tobakk bør bli dyrere. FOTO: Kjersti ELverum Kvile

Til kamp mot røyken

Overlege Kari Schrøder Hansen synes røyk og snus er altfor billig på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.09.2010 kl 08:00

Prisen på tobakk må økes både for å få voksne til å røyke mindre eller slutte, og ikke minst for å hindre unge i å begynne, mener overlege Kari Scrøder Hansen.

– Tobakk er så billig at det er latterlig. De unge har ikke så mye penger, så høyere pris vil skape en høyere terskel, sier hun.

Overlegen trekker fram at fastlandspolitikerne benytter pris for å begrense bruken av tobakk.

– Hvis vi skal drive med forebyggende helsearbeid, er det tobakk vi skal ta tak i først. Det er kjempeskadelig, sier hun.

Sneippenger

Schrøder Hansens forslag er at lokalstyret går inn for en ordning som skal øke prisene betraktelig. «Dette kan for eksempel gjøres ved å etablere et fond («Sneippenger») tilsvarende «Korkpengene»», skriver hun i en epost til Longyearbyen lokalstyre.

Korkpengene innebærer at overskuddet fra Nordpolet går til et fond som brukes til velferdsformål for befolkningen i Longyearbyen og Svea.

Diskusjon

Denne uken ble overlegens forslag tatt opp som politisk sak i Administrasjonsutvalget (AU). Det skapte debatt og politikerne er usikre på om det kan la seg gjennomføre i praksis.

AU anbefalte til slutt lokalstyret å gå inn for at administrasjonen undersøker mulighetene for sneippenger. Det ble vedtatt mot en stemme fra Høyre.

Usikker gjennomføring

Administrasjonssjef Ivar Undheim mente forslaget fra Kari Schrøder Hansen var så bra at politikerne måtte vurdere saken. Om en slik ordning kan la seg gjennomføre, er han imidlertid usikker på.

– Jeg aner ikke om vi kan få det til. Med tobakk er det snakk om mange utsalgssteder, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!