Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Til kamp mot røyken

Politikerne i Longyearbyen skal vurdere om tobakk bør bli dyrere. FOTO: Kjersti ELverum Kvile

Til kamp mot røyken

Overlege Kari Schrøder Hansen synes røyk og snus er altfor billig på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.09.2010 kl 08:00

Prisen på tobakk må økes både for å få voksne til å røyke mindre eller slutte, og ikke minst for å hindre unge i å begynne, mener overlege Kari Scrøder Hansen.

– Tobakk er så billig at det er latterlig. De unge har ikke så mye penger, så høyere pris vil skape en høyere terskel, sier hun.

Overlegen trekker fram at fastlandspolitikerne benytter pris for å begrense bruken av tobakk.

– Hvis vi skal drive med forebyggende helsearbeid, er det tobakk vi skal ta tak i først. Det er kjempeskadelig, sier hun.

Sneippenger

Schrøder Hansens forslag er at lokalstyret går inn for en ordning som skal øke prisene betraktelig. «Dette kan for eksempel gjøres ved å etablere et fond («Sneippenger») tilsvarende «Korkpengene»», skriver hun i en epost til Longyearbyen lokalstyre.

Korkpengene innebærer at overskuddet fra Nordpolet går til et fond som brukes til velferdsformål for befolkningen i Longyearbyen og Svea.

Diskusjon

Denne uken ble overlegens forslag tatt opp som politisk sak i Administrasjonsutvalget (AU). Det skapte debatt og politikerne er usikre på om det kan la seg gjennomføre i praksis.

AU anbefalte til slutt lokalstyret å gå inn for at administrasjonen undersøker mulighetene for sneippenger. Det ble vedtatt mot en stemme fra Høyre.

Usikker gjennomføring

Administrasjonssjef Ivar Undheim mente forslaget fra Kari Schrøder Hansen var så bra at politikerne måtte vurdere saken. Om en slik ordning kan la seg gjennomføre, er han imidlertid usikker på.

– Jeg aner ikke om vi kan få det til. Med tobakk er det snakk om mange utsalgssteder, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!