Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tidligere redaktør død

Gudbrand Grøt tilbake på Svalbard i 1998. Dette var i forbindelse med en samling av tidligere redaktører i Svalbardposten. FOTO: Kirsti Moe

Tidligere redaktør død

Tidligere Svalbardposten-redaktør Gudbrand Grøt er død, 70 år gammel.

Tekst:

Publisert:

Grøt døde søndag ettermiddag på sin seter i Aunegrenda, rundt fem mil nord for Røros.

Gudmund Grøt var en norsk forfatter, journalist og auksjonarius. Hans journalistiske karriere startet i Fjell-Ljom og Gauldalsposten, skriver rørosavisen Arbeidets Rett.

Deretter kom han til Longyearbyen høsten 1972, og tok da over som redaktør i Svalbardposten.

Hans første leder sto på trykk i Svalbardposten 14. oktober 1972 (nr. 4 1972/73). Under tittelen «Samarbeide», skrev Grøt:

«Samarbeide – som er satt til tittel for disse tanker i denne forbindelse, vil også stå som motto for meg – et arbeidsredskap til å oppfylle min oppgave».

Å være redaktør i Svalbardposten i den tida var ingen glamorøs stilling. Det var faktisk den eneste stillingen i avisen:

«Noen personlige hjertesukk må jeg ellers til slutt benytte anledningen til å komme med. Nemlig, at leserne må ha overbærenhet med at den tekniske standard av avisen nå en tid fremover kan bli atskillig redusert. Dette organ er jo i den situasjon at den har sin faste redaksjon og trykkeristab samlet i en og samme person – redaktøren».

Den tekniske kvaliteten ble imidlertid ikke noe dårligere, og Grøt fortsatte som redaktør til sommeren 1973.

I 1973 flyttet han tilbake til Holtålen kommune mellom Røros og Støren. Der har han siden vært en markant skikkelse både innen kulturlivet og det politiske liv. I 2008 fikk han Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for lokalsamfunnet.

Gudbrand Grøt ble 70 år gammel.

Se bildet større

I oktober 1972 startet Gudbrand Grøt som Svalbardpostens redaktør. Her fra Svalbardposten nummer 3, 1972/73. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!