Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

The neverending story

20. august i fjor gjennomførte en delegasjon bestående av saksbehandlere hos Riksantikvaren og Sysselmannen befaring på Taubanelageret. Jason Roberts var også til stede (t.h.), men skriver i en epost til Svalbardposten at han deltok i protest. FOTO: Birger Amundsen

The neverending story

Historien om Taubanelageret ser aldri ut til å ta slutt. Nå varsler Riksantikvaren i nok et brev til Sysselmannen at vedtaket om fjerning av kanstein og peler langs bygningen skal gjennomføres.

Historien startet i høsten 2006 da eieren av Taubanelageret, Jason Roberts, ulovlig gikk i gang med å utvide den fredete bygningen, som en gang var lager for taubaneanlegget.

Etter at det påbegynte tilbygget var blitt fjernet og et par rettsaker med fellende dom mot Roberts tilbakelagt, gjensto å tilbakeføre eiendommen rundt bygningen til hvordan den opprinnelig så ut.


Krav fra Riksantikvaren

Høsten 2007 fikk Roberts et pålegg fra Riksantikvaren med krav om å fjerne alt av grus rundt bygningen, samt kanstein, peler og grillplass. I tillegg til en ulovlig oppført platting.

Jason Roberts har hele tiden nektet å etterkomme kravet, uten at det så langt har fått konsekvenser for ham. Det førte til at sysselmann Odd Olsen Ingerø for tre år siden fikk en skarp reprimande fra Miljøverndepartementet, med krav om at saken ble avsluttet.


Ny befaring

I august i fjor dukket riksantikvaren i egen person opp i Longyearbyen. Jørn Holme hadde med seg de fleste medarbeiderne sine på en studietur, og sendte et par av dem til Taubanelageret på befaring. Tre av Sysselmannens ansatte deltok i tillegg.

Til Svalbardposten sa Holme: «Denne saken må jo avsluttes, og vi må være ryddige i saksbehandlingen. Saken har tatt tid, noe Jason Roberts ikke skal bebreides for. Ansvaret for det må kulturminneforvaltningen ta på seg. Det som er klart, er at vi må få denne saken ut av verden.»

Holme gjorde det klart at saken burde være klar i løpet av kort tid, sannsynligvis innen utgangen av måneden etter.

September kom og gikk uten at noe skjedde. Det gjorde det heller ikke i månedene som fulgte. På dagen ett år etter befaringen ringte Svalbardposten avdelingsdirektør Dagfinn Claudius hos Riksantikvaren. Han ledet delegasjonen på fem under befaringen 20. august i fjor.

På spørsmål om hva som har skjedd i saken, svarer Claudius at det kan han ikke svare på og at han må få litt tid på seg til å sjekke nærmere. Dagen etter ringer han og beklager at saken har blitt liggende.

– Nå har jeg imidlertid gjort ferdig et brev som blir sendt Sysselmannen, hvor det vises til befaringen i fjor og at det ble konstatert at Riksantikvarens vedtak ikke var gjennomført, sier avdelingsdirektøren.


Ny runde

I brevet skriver Riksantikvaren: «Riksantikvaren vil igjen anmode Sysselmannen om å bidra til at vedtaket gjennomføres. Vi ber om at siste punkt i vedtakets opplisting av oppryddingstiltak; fjerning av samtlige peler og kanstein langs veien, prioriteres særskilt.»

Jason Roberts deltok under befaringen i fjor. Han skriver i en epost til Svalbardposten at han gjorde det klart overfor delegasjonen at han anså saken som avsluttet, og at han derfor ikke kom til å foreta seg noe.

Roberts viser også til at Riksantikvaren hadde sagt at det ville foreligge en skriftlig avgjørelse i saken innen 30 dager.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier at det er en selvfølge at Sysselmannen må følge opp det som er bestemt.

– Det vi ser på nå er prosedyren for å gjennomføre det Riksantikvaren krever, og at alle parter i saken er omforente, at vi snakker samme språk, sier han.

– Hvordan skal dere gå fram?

– Jeg vil ha en siste gjennomgang med mine foretsatte, for å være sikker på at jeg har forstått Riksantikvarens brev riktig, svarer Ingerø.

– Betyr det at ingenting vil skje innen vinteren setter inn?

– Det har ikke jeg sagt. Saken har pågått siden 2007, og må få en slutt, sier han.

Les også:

Pinlig artig

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!