Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tett på lengselen

Liv Mari Schei sang svalbardsanger, mens Arne O. Holm leste fra sine egne tekster. Sammen med Lasse Stener Hansen, Jeanette Baltzersen, Bente Mari Mortensen og Finn Sletten, rørte de publikum. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Tett på lengselen

Arne O. Holm bød på tekster om savn og sorg, om å lengte etter døden og mot nord.

– Hva er det vi prøver å gjøre her? åpnet Arne O. Holm med fra kulturhusets scene og fortsatte mens han pekte mot på musiker Liv Mari Schei.

– Prøver vi å kopiere Disney-filmen «Beauty and the beast»?

Forrige lørdag ettermiddag hadde de opplesningsforestillingen «Hjemlengsel – levd liv og kjærlighet i Arktis».

For mange i den fullsatte salen ble det et møte med gamle kjente, både med levende og de som har gått bort.


Død og alkoholisme

For Svalbards historie er full av brå og for tidlig død, og Arne O. Holm ga oss noen av disse. Men historiene handlet definitivt om livet og kjærligheten.

Opplesningen startet med historien om Nan Skoglund Sårheim fra Longyearbyen, om hvordan hun møtte ektemannen Egil, og om hvordan han døde av et blokkfall i Svea Vest i 2000.

Bundet sammen av gamle gruvesanger, ble det hele elegant og verdig og sterkt.

Publikum fikk også et innblikk i livet til tidligere formann i Norsk Arbeidsmannsforbund, Agnes Kvilvang. Hun vokste opp med alkoholiserte foreldre.

Disse historiene er fra Arne O. Holms bok «Store Norske Kvinner». Vi skal være glade for at de og andre tekster ble hentet ut av bokhylla denne ettermiddagen.


Rørende og godt

Ekstra sterkt var det at både Nan Skoglund Sårheim og Agnes Kvilvang satt i salen.

– Det var veldig sterkt, og jeg hadde lyst til å bruke ordet vakkert, sier Sårheim da Svalbardposten ringte henne denne uken.

– Vi fikk innsikt, ikke bare i mitt, men i også i andres liv. Vi har alle våre historier å fortelle, fortsetter hun.

Agnes Kvilvang er tilbake hjemme på Røros. Hun syntes det var godt å høre på opplesningen.

– Dette er noe jeg ikke hadde snakket noe om før Arne intervjuet meg, og han var så god da han gjorde det. Etterpå var det noe som letta, sier hun.

Opplesningen var rørende.

– Tårene kom, men det var på en god måte. Jeg håper at historien min kan hjelpe folk som kanskje har opplevd noe lignende og ikke har snakket om det, sier Kvilvang.

Se bildet større

Arne O. Holm leste fra det siste intervjuet Kåre Tveter ga, og siden kunstneren hadde nytt sin konjakk under intervjuet, helte Holm noen dråper i glasset. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!