Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tett på Katrine

Øyeblikk fra Katrine Nordviks liv på Svalbard er foreviget i Longyearbyen Fotoklubbs prosjekt «Tett på». FOTO: Eva Grøndal

Tett på Katrine

24-åringen har sluppet fotografene tett inn på livet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2013 kl 17:53

Ni innbyggere i Longyearbyen er fanget i lyset. Nå henger de på veggen inne på museet, frosset i forskjellige situasjoner i dagliglivet. I utstillingen «Tett på» har medlemmene i Longyearbyen Fotoklubb laget en fotografisk samtidsdokumentasjon. Prosjektgruppa i fotoklubben har ønsket å vise det flerkulturelle samfunnet og hvordan folk bor i dag.

Studerte seg selv
En av dem er Katrine Nordvik, mastergradstudent i biologi på Unis. Da hun ble spurt om å delta, svarte hun ja.

– Det var veldig greit. Jeg har ikke sett så mange bilder av meg selv på laben, sier 24-åringen fra Bergen.

Under åpningen på Svalbard museum i forrige uke kunne hun studere portrettene av seg selv inne på laboratoriet og fra hybelen i Nybyen.

– De tok veldig mange bilder. Vi holdt på en stund med å forandre litt på lys og sånn. Det gikk med noen timer, forteller hun.

Tålmodig
Bak kamera sto Eva Grøndal med portrettfotograf Tone Sund som kyndig veileder ved sin side.
– Hvordan var det å jobbe med Katrine?
– Det var en veldig tålmodig ung dame. Hun hadde satt av tid og det virket som om hun syntes det var greit. Jeg synes det var veldig sjenerøst av henne å vise oss hybelen sin. Og på Unis tok hun på seg frakken sin og tok fram prøver og rigget opp, sier Grøndal, som selv har foreldre, som var opptatt av å dokumentere samtiden med fotografering.

I går, i dag og imorgen
Fotoklubben har tatt mål av seg til å dokumentere livet på Svalbard i nær fortid, i dag og i framtida. Klubben samarbeider også med museet, dermed blir alle digitale filer sammen med informasjon om Katrine og de andre modellene bevart for ettertiden som en del av samlingen.

Prosjektet kom ifølge Eva Grøndal i gang som en konsekvens av styreleder Kari Schrøder Hansens interesse for samtidsdokumentasjon. Planen er å følge opp med fem til ti års mellomrom.

Annerledes
Katrine Nordvik har ikke vært med noe slikt før, og er imponert over resultatet. Det er det mange andre som også er.

– De fleste virket som om de syntes bildene var bra. Jeg har fått veldig mange positive tilbakemedinger, forteller studenten som flytter tilbake til Bergen når mastergraden er i havn til våren.

– Det er spennende å bo her. Det skjer alltid mye, og det blir veldig annerledes å komme tilbake til Bergen med et annet klima og et annet tempo.
Når hun drar, er livet hennes på Svalbard bevart i museet.

Utstillingen henger oppe til sommeren 2014.

Nøkkelord

Se bildet større

Fra åpningen av utstillingen "Tett på". FOTO: Eva Grøndal

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!