Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tett på Katrine

Øyeblikk fra Katrine Nordviks liv på Svalbard er foreviget i Longyearbyen Fotoklubbs prosjekt «Tett på». FOTO: Eva Grøndal

Tett på Katrine

24-åringen har sluppet fotografene tett inn på livet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2013 kl 17:53

Ni innbyggere i Longyearbyen er fanget i lyset. Nå henger de på veggen inne på museet, frosset i forskjellige situasjoner i dagliglivet. I utstillingen «Tett på» har medlemmene i Longyearbyen Fotoklubb laget en fotografisk samtidsdokumentasjon. Prosjektgruppa i fotoklubben har ønsket å vise det flerkulturelle samfunnet og hvordan folk bor i dag.

Studerte seg selv
En av dem er Katrine Nordvik, mastergradstudent i biologi på Unis. Da hun ble spurt om å delta, svarte hun ja.

– Det var veldig greit. Jeg har ikke sett så mange bilder av meg selv på laben, sier 24-åringen fra Bergen.

Under åpningen på Svalbard museum i forrige uke kunne hun studere portrettene av seg selv inne på laboratoriet og fra hybelen i Nybyen.

– De tok veldig mange bilder. Vi holdt på en stund med å forandre litt på lys og sånn. Det gikk med noen timer, forteller hun.

Tålmodig
Bak kamera sto Eva Grøndal med portrettfotograf Tone Sund som kyndig veileder ved sin side.
– Hvordan var det å jobbe med Katrine?
– Det var en veldig tålmodig ung dame. Hun hadde satt av tid og det virket som om hun syntes det var greit. Jeg synes det var veldig sjenerøst av henne å vise oss hybelen sin. Og på Unis tok hun på seg frakken sin og tok fram prøver og rigget opp, sier Grøndal, som selv har foreldre, som var opptatt av å dokumentere samtiden med fotografering.

I går, i dag og imorgen
Fotoklubben har tatt mål av seg til å dokumentere livet på Svalbard i nær fortid, i dag og i framtida. Klubben samarbeider også med museet, dermed blir alle digitale filer sammen med informasjon om Katrine og de andre modellene bevart for ettertiden som en del av samlingen.

Prosjektet kom ifølge Eva Grøndal i gang som en konsekvens av styreleder Kari Schrøder Hansens interesse for samtidsdokumentasjon. Planen er å følge opp med fem til ti års mellomrom.

Annerledes
Katrine Nordvik har ikke vært med noe slikt før, og er imponert over resultatet. Det er det mange andre som også er.

– De fleste virket som om de syntes bildene var bra. Jeg har fått veldig mange positive tilbakemedinger, forteller studenten som flytter tilbake til Bergen når mastergraden er i havn til våren.

– Det er spennende å bo her. Det skjer alltid mye, og det blir veldig annerledes å komme tilbake til Bergen med et annet klima og et annet tempo.
Når hun drar, er livet hennes på Svalbard bevart i museet.

Utstillingen henger oppe til sommeren 2014.

Nøkkelord

Se bildet større

Fra åpningen av utstillingen "Tett på". FOTO: Eva Grøndal

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Tullet seg ut i sentrum

Performance-festivalen Arcti Action er avsluttet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!