Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tett på Katrine

Øyeblikk fra Katrine Nordviks liv på Svalbard er foreviget i Longyearbyen Fotoklubbs prosjekt «Tett på». FOTO: Eva Grøndal

Tett på Katrine

24-åringen har sluppet fotografene tett inn på livet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2013 kl 17:53

Ni innbyggere i Longyearbyen er fanget i lyset. Nå henger de på veggen inne på museet, frosset i forskjellige situasjoner i dagliglivet. I utstillingen «Tett på» har medlemmene i Longyearbyen Fotoklubb laget en fotografisk samtidsdokumentasjon. Prosjektgruppa i fotoklubben har ønsket å vise det flerkulturelle samfunnet og hvordan folk bor i dag.

Studerte seg selv
En av dem er Katrine Nordvik, mastergradstudent i biologi på Unis. Da hun ble spurt om å delta, svarte hun ja.

– Det var veldig greit. Jeg har ikke sett så mange bilder av meg selv på laben, sier 24-åringen fra Bergen.

Under åpningen på Svalbard museum i forrige uke kunne hun studere portrettene av seg selv inne på laboratoriet og fra hybelen i Nybyen.

– De tok veldig mange bilder. Vi holdt på en stund med å forandre litt på lys og sånn. Det gikk med noen timer, forteller hun.

Tålmodig
Bak kamera sto Eva Grøndal med portrettfotograf Tone Sund som kyndig veileder ved sin side.
– Hvordan var det å jobbe med Katrine?
– Det var en veldig tålmodig ung dame. Hun hadde satt av tid og det virket som om hun syntes det var greit. Jeg synes det var veldig sjenerøst av henne å vise oss hybelen sin. Og på Unis tok hun på seg frakken sin og tok fram prøver og rigget opp, sier Grøndal, som selv har foreldre, som var opptatt av å dokumentere samtiden med fotografering.

I går, i dag og imorgen
Fotoklubben har tatt mål av seg til å dokumentere livet på Svalbard i nær fortid, i dag og i framtida. Klubben samarbeider også med museet, dermed blir alle digitale filer sammen med informasjon om Katrine og de andre modellene bevart for ettertiden som en del av samlingen.

Prosjektet kom ifølge Eva Grøndal i gang som en konsekvens av styreleder Kari Schrøder Hansens interesse for samtidsdokumentasjon. Planen er å følge opp med fem til ti års mellomrom.

Annerledes
Katrine Nordvik har ikke vært med noe slikt før, og er imponert over resultatet. Det er det mange andre som også er.

– De fleste virket som om de syntes bildene var bra. Jeg har fått veldig mange positive tilbakemedinger, forteller studenten som flytter tilbake til Bergen når mastergraden er i havn til våren.

– Det er spennende å bo her. Det skjer alltid mye, og det blir veldig annerledes å komme tilbake til Bergen med et annet klima og et annet tempo.
Når hun drar, er livet hennes på Svalbard bevart i museet.

Utstillingen henger oppe til sommeren 2014.

Nøkkelord

Se bildet større

Fra åpningen av utstillingen "Tett på". FOTO: Eva Grøndal

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!