Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Testet laser som skal til Mars

Analyserer: Antonio Sansano Caramazana analyserer vulkanske askelag på Sigurdfjellet med et laserinstrument som sendes til Mars i 2018. FOTO: Kjell Ove Storvik/AMASE

Testet laser som skal til Mars

I 2018 skal ESA sende en laser som leser av stein til Mars. I sommer ble den testet ut av Arctic Mars Analog Svalbard Expedition (AMASE) på Sigurdfjellet ved Woodfjorden.

Tekst:

Publisert:

Ekspedisjonsleder Hans Amundsen hadde med seg omtrent 200 kilo instrumenter og et mannskap på ni da han lørdag 27. juli satte kursen mot Ny-Ålesund.

– Vi fikk bruke Ny-Ålesund som base før vi reiste ut i felten. Tirsdag reiste de første med helikopter til Woodfjorden. Da ble det dårlig vær, så helikopteret fikk ikke kommet seg tilbake til Ny-Ålesund for å hente resten før lørdagen, sier Amundsen.

Vel framme fikk de testet utstyret som etter planen skal sendes til Mars om bord på roveren «ExoMars» i 2018. En rover er en motorisert landfarkost som benyttes til å utforske fremmede himmellegemer.

– Utstyret skal være prøvd og ødelagt mange ganger før det er klart. Vi ser for oss å komme tilbake for videre testing fram mot 2018, sier Amundsen.


Laser som leser stein

Han har testet utstyr som skal ut i verdensrommet på Svalbard siden 2003. I fjor ble det imidlertid ikke utført noen tester. Da landet roveren «Curiosity» på Mars, og AMASE hadde testet ut flere av instrumentene på Svalbard før avreise. I år hadde teamet blant annet med seg et spesiallaget kamera og et mikroskop som skulle gjennom diverse tester. De hadde også med seg en laser som kan lese av hva steiner er laget av.

– Vi hadde litt problemer med softwaren i starten, men slik er det ofte. For at dette utstyret skal være skikket til å sendes til Mars, må man regne med å ødelegge og bygge det opp igjen mange ganger, sier ekspedisjonslederen.


Egnet for tester

Svalbard er særdeles godt egnet for tester av utstyr som skal ut i verdensrommet.

– Svalbard er som et oppslagsverk når det gjelder geologi. Alt er her. På Sigurdfjellet er det et vulkansk askelag som ligner på det de forventer å finne på Mars. Derfor var vi der denne sommeren, sier Hans Amundsen.

I tillegg er logistikken på plass her.

– Det er klart det kunne vært spennende å gjøre disse testene i Antarktis også, men det ville vært veldig kostbart og ville tatt mye lenger tid, sier Amundsen.


Fjellvant team

Vanligvis pleier AMASE å være et team på rundt 30 personer når de gjennomfører testene på Svalbard. I år var de ni.

– Vi ville være mer mobile. I år hadde vi med oss et helikopter fra Airlift med pilot og mekaniker, og det er lettere å flytte på seg når man ikke er så mange. Å ha med seg fjellvante folk som har vært på Svalbard før er også tidsbesparende, sier Amundsen.

Etter ti dager med tester retunerte teamet til Longyearbyen.

– Nå har vi mye å jobbe med. Til tross for at vi hadde litt dårlig vær, var det en svært vellykket tur, sier ekspedisjonsleder Amundsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Mars-forskerteamet: Denne gjengen har testet ut instrumenter som skal til Mars i 2018. Her er de ved Woodfjorden. Fra venstre: Antoine Verhage, Nicole Schmitz, Hans Amundsen, Arnold Bauer og Antonio Sansano Caramazana. FOTO: Kjell Ove Storvik/AMASE

Se bildet større

I aksjon: Nicole Schmitz og Arnold Bauer i aksjon ved Woodfjorden med en modell av et kamera som skal sendes til Mars i 2018. FOTO: Kjell Ove Storvik/AMASE

Se bildet større

Jobbet her: Ved Sigurdfjellet. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!