Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tester ut CO2-reservoar

Professor i geologi ved Unis Alvar Braathen, er spent på resultatene av testen av reservoaret i Adventdalen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Tester ut CO2-reservoar

Unis har lyktes med å bore seg ned til sandsteinene som kan fungere som deponi for flytende CO2.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2009 kl 13:00

 – Nå pumper vi vann ned i sandsteinlaget for å finne ut hvor mye vann sandsteinen kan ta imot per time. Vi vet at grunnen svelger unna vann. Det er svært lovende, men vi vet ikke hvor mye den kan ta imot, sier professor i geologi ved Unis, Alvar Braathen.

Boremannskaper fra Store Norske og Leonhard Nilsen & Sønner har boret en 870 meter dyp brønn ved den gamle nordlysstasjonen i Adventdalen. I de nederste hundre meterne av brønnen har de støtt på tykke sandsteinlag som forskerne mener kan egne seg for deponering. Det ene laget er 40 meter tykt, det andre åtte meter.

Tirsdag startet Unis, i samarbeid med Statoil Hydro, den første injeksjonstesten av brønnen.

Flere tester

– Hva skal til for at reservoaret er vellykket?

– Det er tre suksessfaktorer. Den første er å få støpt fast borestrengen og det har vi klart. Den andre er å finne sandstein, noe vi også har gjort. Den tredje er at grunnen vil ta imot nok CO2, sier Braathen.

Testen forskerne kjører med vann vil gi en indikasjon på hvor fort CO2 går inn i fjellet.

Rundt nyåret skal de gjøre en større test som går over tre til fire uker.

– Da skal vi ha større fokus på volumet i grunnen, hvor mye plass det egentlig er der. Det er etter den testen vi enten kan juble eller drikke gravøl, sier Braathen.

Tre hull tapt

Unis startet arbeidet med å bore etter et CO2-reservoar i 2007. De første tre hullene nådde ikke det aktuelle sandsteinlaget som egner seg for deponering. Boremannskapene fikk problemer med å komme gjennom en forkastningssone i fjellet, noe som gjorde at de måtte avbryte boringen.

Det dypeste hullet de har lykkes med å bore frem til nå er 858,5 meter dypt og ligger ved flyplassen.

– Hullet vi har boret nå er ikke så mye dypere, men sandsteinene i Adventdalen ligger 70 meter høyere enn ved flyplassveien, så vi er likevel fornøyd, sier Braathen.

Litt dypere

Unis vurderer likevel å bore litt dypere.

– Vi antar at det ligger minst to lag til med sandstein mellom 870 og 1.000 meter. Når vi er ferdige med testen som kjøres nå, skal vi sammen med samarbeidspartnerne avgjøre om vi skal bore videre, sier Braathen.

Han legger til at om de velger å gå videre vil det være en bonus.

– Vi har nådd de sandsteinlagene vi hadde som mål å nå, sier han.

Les mer om CO2-prosjektet i Svalbardposten.

CO2-laboratorium i Adventdalen

Optimistisk til CO2-lagring

Borestart for CO2-lagring

CO2-fritt Svalbard i 2025?


Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!