Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Slik ser forskerne for seg den fremtidige utbredelsen av snøkrabbe. Men metodene for registrering har til nå vært mangelfulle. FOTO: Havforksningsinstituttet

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Forskere er ikke fornøyd med metodene for å beregne utbredelsen av snøkrabbe i Barentshavet.

Tekst:

Publisert:

Denne uka gikk forskningsskipet «Helmer Hanssen» ut på tokt i Smutthullet i Barentshavet for å gjøre forsøk med nytt prøvetakingssystem. Det nye systemet består av en sekk som festes til understellet til trålen, og som vil fange bunndyr bedre.

– Vi har hatt mangel på data om utbredelsen av snøkrabben, og utvikler nå et nytt redskap som gjør det mulig å ta prøver som vi tror mer på, sier krabbeforsker Jan H. Sundet i Havforskningsinstituttet.

Forskere, blant andre Sundet, har spådd at det bare er et tidsspørsmål før snøkrabben er godt etablert rundt Svalbard og Frans Josefs land (se grafikk). En av årsakene til at det er viktig å få en mer presis beregningsmetode er tempoet.

– Min spådom er at den vil komme til stort sett alle områder rundt Svalbard. Men hvor mye og når den er der, vet vi ikke. Men det har gått fort med krabben, minst dobbelt så fort som med kongekrabben.

Snøkrabben er ventet å bli en viktig ressurs for norske fiskere, men mesteparten av Smutthullet har blitt russisk jurisdiksjon. Det fører til at norske fartøy må ut av Smutthullet, og har begynt å fiske nærmere Svalbard.

Forskerne håper å få det nye utstyret med på det neste økosystemtoktet, som foregår til høsten, og tror de da vil vi være i stand til å si mer om forekomst og mengder.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!