Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Slik ser forskerne for seg den fremtidige utbredelsen av snøkrabbe. Men metodene for registrering har til nå vært mangelfulle. FOTO: Havforksningsinstituttet

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Forskere er ikke fornøyd med metodene for å beregne utbredelsen av snøkrabbe i Barentshavet.

Tekst:

Publisert:

Denne uka gikk forskningsskipet «Helmer Hanssen» ut på tokt i Smutthullet i Barentshavet for å gjøre forsøk med nytt prøvetakingssystem. Det nye systemet består av en sekk som festes til understellet til trålen, og som vil fange bunndyr bedre.

– Vi har hatt mangel på data om utbredelsen av snøkrabben, og utvikler nå et nytt redskap som gjør det mulig å ta prøver som vi tror mer på, sier krabbeforsker Jan H. Sundet i Havforskningsinstituttet.

Forskere, blant andre Sundet, har spådd at det bare er et tidsspørsmål før snøkrabben er godt etablert rundt Svalbard og Frans Josefs land (se grafikk). En av årsakene til at det er viktig å få en mer presis beregningsmetode er tempoet.

– Min spådom er at den vil komme til stort sett alle områder rundt Svalbard. Men hvor mye og når den er der, vet vi ikke. Men det har gått fort med krabben, minst dobbelt så fort som med kongekrabben.

Snøkrabben er ventet å bli en viktig ressurs for norske fiskere, men mesteparten av Smutthullet har blitt russisk jurisdiksjon. Det fører til at norske fartøy må ut av Smutthullet, og har begynt å fiske nærmere Svalbard.

Forskerne håper å få det nye utstyret med på det neste økosystemtoktet, som foregår til høsten, og tror de da vil vi være i stand til å si mer om forekomst og mengder.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!