Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Slik ser forskerne for seg den fremtidige utbredelsen av snøkrabbe. Men metodene for registrering har til nå vært mangelfulle. FOTO: Havforksningsinstituttet

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Forskere er ikke fornøyd med metodene for å beregne utbredelsen av snøkrabbe i Barentshavet.

Denne uka gikk forskningsskipet «Helmer Hanssen» ut på tokt i Smutthullet i Barentshavet for å gjøre forsøk med nytt prøvetakingssystem. Det nye systemet består av en sekk som festes til understellet til trålen, og som vil fange bunndyr bedre.

– Vi har hatt mangel på data om utbredelsen av snøkrabben, og utvikler nå et nytt redskap som gjør det mulig å ta prøver som vi tror mer på, sier krabbeforsker Jan H. Sundet i Havforskningsinstituttet.

Forskere, blant andre Sundet, har spådd at det bare er et tidsspørsmål før snøkrabben er godt etablert rundt Svalbard og Frans Josefs land (se grafikk). En av årsakene til at det er viktig å få en mer presis beregningsmetode er tempoet.

– Min spådom er at den vil komme til stort sett alle områder rundt Svalbard. Men hvor mye og når den er der, vet vi ikke. Men det har gått fort med krabben, minst dobbelt så fort som med kongekrabben.

Snøkrabben er ventet å bli en viktig ressurs for norske fiskere, men mesteparten av Smutthullet har blitt russisk jurisdiksjon. Det fører til at norske fartøy må ut av Smutthullet, og har begynt å fiske nærmere Svalbard.

Forskerne håper å få det nye utstyret med på det neste økosystemtoktet, som foregår til høsten, og tror de da vil vi være i stand til å si mer om forekomst og mengder.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!