Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Slik ser forskerne for seg den fremtidige utbredelsen av snøkrabbe. Men metodene for registrering har til nå vært mangelfulle. FOTO: Havforksningsinstituttet

Tester nye metoder for å tallfeste snøkrabbe

Forskere er ikke fornøyd med metodene for å beregne utbredelsen av snøkrabbe i Barentshavet.

Denne uka gikk forskningsskipet «Helmer Hanssen» ut på tokt i Smutthullet i Barentshavet for å gjøre forsøk med nytt prøvetakingssystem. Det nye systemet består av en sekk som festes til understellet til trålen, og som vil fange bunndyr bedre.

– Vi har hatt mangel på data om utbredelsen av snøkrabben, og utvikler nå et nytt redskap som gjør det mulig å ta prøver som vi tror mer på, sier krabbeforsker Jan H. Sundet i Havforskningsinstituttet.

Forskere, blant andre Sundet, har spådd at det bare er et tidsspørsmål før snøkrabben er godt etablert rundt Svalbard og Frans Josefs land (se grafikk). En av årsakene til at det er viktig å få en mer presis beregningsmetode er tempoet.

– Min spådom er at den vil komme til stort sett alle områder rundt Svalbard. Men hvor mye og når den er der, vet vi ikke. Men det har gått fort med krabben, minst dobbelt så fort som med kongekrabben.

Snøkrabben er ventet å bli en viktig ressurs for norske fiskere, men mesteparten av Smutthullet har blitt russisk jurisdiksjon. Det fører til at norske fartøy må ut av Smutthullet, og har begynt å fiske nærmere Svalbard.

Forskerne håper å få det nye utstyret med på det neste økosystemtoktet, som foregår til høsten, og tror de da vil vi være i stand til å si mer om forekomst og mengder.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!