Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tester grensene i Svea

Gruvesjef Per Nilssen og Store Norske unngår mellomsteinen, for å få ut så reint kull som mulig fra randsonen i Svea Nord FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tester grensene i Svea

Mellomsteinen blir hengen når Store Norske setter i gang i nytt panel i Svea Nord. Det har kullselskapet ingen erfaring med.

Tekst:

Publisert:

Produksjon i D10-panelet skjer med den nye strossa som er kjøpt inn til Lunckefjellgruva. Kullselskapet har valgt denne metoden for å få minst mulig stein i kullet, og dermed kjøre minst mulig kull gjennom oppredningsverket. Fløtsen under mellomsteinen er fra halvannen til to meter høy. Over mellomsteinen fortsetter et tynt lag med kull.

Beregningshjelp

– Det er første gang vi gjør det og har ikke så mye erfaring med dette. Vi har satt inn ekstra sikring, sier produksjonssjef Per Nilssen.

Tidligere gruveansatte har stilt spørsmål ved metoden og sikkerheten fordi de mener det blir ustabilt. Nilsen innrømmer at selskapet ikke har erfaring, men har fått hjelp fra Høgskolen i Narvik til de mekaniske beregningene.

– Alltid når vi beslutter ei sikring, legger vi inn en ekstra sikkerhetsfaktor. Og sikkerhetsfaktoren her er svært høy, sier han.

Følger anbefalinger

Spennet blir på det meste ni meter. Nilssen sier de følger anbefalingene og at det ikke er registrert noen bevegelse i fjellet. Boltene som settes inn i fjellet for å unngå at det gir etter, er mellom to og fem meter lange, slik at de forankres i det øvre berglaget.

– For oss er det veldig spesielt, men for andre gruver rundt i verden er dette helt vanlig. Selv om vi er sikker på at vi har tilstrekkelig sikring, har vi rutinemessig kontroll for å sikre om noe er ustabilt. Oppdager vi noe, gjør vi tiltak med en gang, framholder han.

– Risiko

Klubbleder Arild Olsen sier sikkerheten er viktigst, og at det er en kvalifisert metode som brukes til sikringen.

– Men det er jo utfordrende. For det første er det ganske tungt boltemønster. Mellomstein kan være mer porøs, og hvis du først får ras, kan utviklingen bli så stor at det blir teknisk krevende. Det er risikoelementer, men vi mener i hvert fall at med det boltemønsteret som er valgt skal alt av systemer drives uten rasutvikling. Sikkerheten er viktigst. Det er viktig at gutta føler seg trygge, sier han.

Viktig for framtida

Olsen sa i forrige uke at det er viktig for framtida for Lunckefjellgruva at oppfaringen av nye kullpaneler starter også der, og at siste frist er kommende høst. Jo lenger det utsettes, jo mindre er sannsynligheten for drift ved denne gruva, sa han.

Inntil da er tre paneler helt eller delvis klare: D10 i Svea Nord, randsonen i Svea Nord og det første panelet i Lunckefjellgruva.

Oppfaringen i D10-panelet er over halvveis, og i forrige uke var det om lag 600 meter igjen. I begynnelsen av april skal det være klart for produksjon. Dette panelet er tømt til høsten.

Nøkkelord

Se bildet større

Klubbleder Arild Olsen mener driftsformen er krevende, men mener sikkerheten er ivaretatt. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Bare deler af fløtslaget skal tas ut. Bildet er fra CM-drift i Lunckefjellet. FOTO: Store Norske

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!