Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

 Tester beredskapen til det ytterste

Helsepersonell bringer flere skadde inn i hangaren etter "ulykken" inne i Billefjorden. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Tester beredskapen til det ytterste

En av de største øvelsene noensinne på Svalbard er i gang. Flere hundre mennesker er involvert i Øvelse Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2014 kl 15:09

– Det er et område hvor det er økende trafikk og det er mye aktivitet her. Å teste ut vår egnen evne til å håndtere en større hendelse er ekstremt viktig, ikke minst for å se hvor de svake punktene våre er, hvor vi må forsterke oss og hvor kan vi bli bedre, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

20 minus
Mandag fikk han selv sett områdene øvelsen pågår i.

Da alarmen gikk natt til tirsdag var kvikksølvet på gradestokken på vei mot 20 minusgrader. I løpet av tirsdagen og onsdagen skal Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord, Justisdepartementet, Sysselmannen, Forsvaret, Longyearbyen lokalstyre og andre lokale enheter på Svalbard øve på katastrofe.

Dette er blant de aller største øvelsene som noen gang er avviklet på Svalbard, og hensikten er å teste beredskapen til det ytterste.

Planleggingen har skjedd i lang tid, men få kjenner til hele forløpet. Heller ikke Anundsen, som håper å avdekke svakheter.

– Jeg vil bli veldig skuffet hvis det er få forbedringspunkter. Jeg håper at det meste fungerer så godt som råd er, men samtidig er jeg veldig opptatt av at vi skal lære av de situasjonene som kommer opp.

Opptatt av godt redningssamarbeid
Øvelsen pågår samtidig som klimaet mellom Norge og Russland er på sitt kjøligste på lenge. For få dager siden fulgte norske jagerfly igjen russiske fly nær norsk territorium.

Statsminister Erna Solberg sa i forkant av øvelsen at det er business as usual på Svalbard.

– På redningssiden er det business as usual, og det tror jeg er veldig viktig at det gode redningsamarbeidet vi har med Russland, ikke blir påvirket på negativt vis. Og det vil også være viktig i forhold til robusthet og håndtering av store heldelser her, sier Anundsen.

– Kan det bli kjøligere også her?

– Det er ingen indikasjoner på det. Og jeg tror også at norske og russiske myndigheter ser verdien av dette, sier han.

LES OGSÅ: Etterlyser "skadde"

Rolle i Barentshavet
Anundsen var, sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), sammen med Solberg på Svalbard. Etter flere møter og orienteringer avsluttet de Svalbard-besøket med en tur ut på Isfjorden med «Polarsyssel», hvor de senere ble plukket opp av Sysselmannens redningshelikopter, og vist områdene rundt Longyearbyen, hvor øvelsen foregår.

Etter turen kaller Solberg forholdene kompliserte, både når det gjelder klima og avstander. Hun sier hun er opptatt av at samhandlingen med fastlandet fungerer godt, ikke minst fordi det ikke er stående kapasitet i Longyearbyen ved en storulykke.

– Hva tenker du om Svalbards framtidige rolle i et beredskapsbilde i Barentshavet nord?

– Det kan godt tenkes at det kan bli en viktig rolle.Vi kommer til å jo å måtte jobbe med hvordan vi utvikler sterkere beredskap lengre nord. Oljeselskapene har i stor grad ansvar for sin egen beredskap, men de må ha kapasitet, utstyr og plassering. Det er en spennende ny tanke om hvordan dette skal fungere, sier hun.

Se bildet større

Et av SAR-helikoptrene til Sysselmannen lander på "Polarsyssel" mandag formiddag for å plukke opp følget til statsministeren. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Avdelingsleder Aksel Bilicz orienterer om beredskapen på Longyearbyen sykehus. Her inne på operasjonssalen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Erna Solberg fikk med seg det meste og fotograferte ivrig på vei til øvingsområdet. Her passerer helikopteret "Svenskhuset. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!