Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tente bål under skolen

 

Tente bål under skolen

To elever fyrte torsdag opp et bål under skolen i Longyearbyen. Heldigvis ble røyklukten oppdaget raskt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.03.2011 kl 15:01

– Det var noen unger på småskoletrinnet som hadde kommet seg under skolen gjennom et lite hull og laget et lite ildsted, forteller brannsjef Jan Olav Sæter. 

Han forteller at røyken hadde gått inn i ventilasjonssystemet og at bålet derfor ble oppdaget raskt. 

– Selv om det ikke har vært den store flammen, luktet det bål inne på skolen langt utpå dagen, sier han. 

Slukket med snø

Brannvesenet fikk melding om brannen torsdag morgen. Trolig har de to elevene krabbet under skolebygningen i et friminutt. Brannen var slukket da brannvesenet kom.

– Det var kastet snø over bålet, forklarer Sæter.

Rektor Anne Gellein forteller at elevene selv hadde kastet snø på bålet før det ble oppdaget. Sammen med vaktmesteren på skolen tok hun seg under bygget gjennom en inspeksjonsluke da hun skjønte hva som hadde skjedd. 

– Det var ingen flammer, bare lukt. De to elevene hadde tent på noe papir og noen kvister, som omtrent slukket av seg selv, sier hun. 

Stor spredningsfare

Brannsjefen understreker at hendelsen er svært alvorlig, og at den kunne fått store konsekvenser.

– Det kan gå galt veldig fort. Husene i Longyearbyen står på peler, og med rørkassene som går langs skolebygget er spredningsfaren enorm. Hadde brannen fått spre seg, ville katastrofen vært et faktum, sier Sæter.

Han er derfor veldig glad for at bålet ble oppdaget tidlig.

– Det kunne fort ha kommet ut av kontroll, legger han til.

Møte med skolen

I etterkant av hendelsen har ledelsen på skolen hatt møter med foreldrene til de to barna. I tillegg har brannvesenet vært på besøk på småskoletrinnet og fortalt om hvor farlig brann er og hvordan det kan unngås.

– Vi var tydelige på at det ikke er lov å leke med fyrstikker eller lightere. Det er også strengt forbudt å bevege seg under bygninger i Longyearbyen. Hvis noen oppdager barn som leker under hus eller med fyrstikker og lightere, skal de si ifra til noen voksne. Det gjorde vi en avtale om, forteller Sæter. 

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!