Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tenker større og høyere

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) har stor tro på Longyearbyen. Han varsler samtidig høyere og større bygg i lokalsamfunnet på grunn av mangel på arealer. FOTO: Eirik Palm

Tenker større og høyere

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) åpner for å bygge større og høyere i Longyearbyen. – Vi har tenkt for smått, sier han.

Tekst:

Publisert:

Det var fullsatt sal på polarhotellet da NHO, Innovasjon Norge og Abelia inviterte til næringskonferanse i Longyearbyen. Den symbolske tittelen «Slå på lyset» refererer til ny satsing og nye næringer etter kuttene i hjørnesteinsbedriften Store Norske, og målet var å belyse planer og muligheter, utfordringer og jobben videre for å skape vekst i det strategisk viktige samfunnet.

Uklar økonomisk rolle

– Svalbards strategiske rolle er klar. Svalbards økonomiske rolle er ikke like klar, fastslo NHO-leder Kristin Skogen Lund under innledningen.

– Når stormakter planter flagg under vann er det viktig at våre politikere er tydelige, framholdt hun med referanse til russernes symbolhandling under polpunktet.

Se bildet større

Betydningen: NHO-direktør Kristin Skogen Lund er opptatt av å få frem Svalbards økonomiske betydning. Her sammen med Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, og Arne Kuraas fra Telenor Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Fra tirsdag ettermiddag til lunsjtider onsdag har lokalt og nasjonalt næringsliv, interesseorganisasjoner, forskere, gründere og premissleverandører diskutert tiden framover. Et budskap fra konferansen var at prosjekter som ikke trenger å vente, må komme i gang.

– Vi må ikke la en frustrasjon over ting som ikke er på plass, ta over, sier Stein Gunnar Bondevik, regiondirektør i Innovasjon Norge.

Startskudd for havna

En gjenganger i næringsdebatten om Svalbard er ny havn. Regjeringen har satt av 200 millioner kroner i Nasjonal transportplan (NTP) til formålet, og i oktober i fjor fikk Kystverket 15 millioner kroner til å starte planarbeidet.

Denne uka, etter konferansen, hadde Kystverket møter med Unis, næringsliv og offentlige myndigheter for å kartlegge brukerbehovet i forbindelse med byggingen av ny havn.

Dette skal danne grunnlaget for valg av løsninger for å kunne håndtere framtidig trafikk og gods, og arbeidet som allerede er lagt ned med strategisk havne-plan for Longyearbyen, blir en del av arbeidet. Diskusjoner om nytt næringsgrunnlag blir viktig, ifølge Kystverket.

Avdelingsdirektør Svein Martin Tønnessen peker i tillegg på rollen som knutepunkt, på eff-ektivitet og kostnader. I tillegg viste han til hybridiseringen av båtene, som gjør at de reduserer drivstoff, og mener Longyearbyen bør bli en havn som tilbyr grønn energi.
– Longyearbyen bør bli et slikt energiknutepunkt. Det ønsker jeg meg, sa han under foredraget sitt.

Kraftsamling

– Vi har tenkt litt smått. Det ser man særlig på infrastruktursiden. Man klarer ikke å legge til rette, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) og fortsetter:

– Uansett hvilken næring jeg diskuterer med, så kommer havna opp. Det er ei stor og tung investering som må på plass der. Så det kommer til å bli en jobb politisk for å få innhentet kapital til et så stort og krevende prosjekt, sier han og ramser opp fiskeri, reiseliv og søk og redning med plass til redningsskip.

– Det er mye infrastruktur som gjør at det begynner å bli ganske omfattende, slik jeg ser det.

Et utvetydig signal fra konferansen var at forventningene til den kommende svalbardmeldingen er store, og at politikere, næringsliv og organisasjoner regner med at regjeringen kommer tydelige signaler.

På Svalbard ble det i fjor diskutert om private investorer skal bli med i havnefinansieringen. Dette er uaktuelt, ifølge lokalstyrelederen.

– I utgangspunktet kunne jeg som lokalstyreleder tatt på meg de nærsynte brillene og begynt å inngå rammeavtaler med private, men jeg velger å vente. Kritisk infrastruktur bør eies av staten, og nasjonalt vil jeg også tro at det er i Norges interesse at det er på norske hender, sier Olsen, som kaller konferansen «en fin kraftsamling som viser potensialet i Longyearbyen».


"Lyset må på i gangen til
Nærings- og fiskeridepartementet
og Justisdepartementet"

Større og høyere

Mens Store Norske-sjef Wenche Ravlo slo fast at hun ikke har tro på et samfunn med bare forskning, undervisning og reiseliv, utfordret Spitsbergen travel-direktør Knut Harald Holst Hansen regjeringen.

– Lyset må på i gangene til Nærings- og fiskeridepartementet og Justisdepartementet, og de må følge Klima- og miljødepartementet, sa han og la til at den kommende svalbardmeldingen må følges opp med instrukser.

Se bildet større

Spitsbergen travel-direktør Knut Harald Holst Hansen. FOTO: Eirik Palm

Spitsbergen travel står bak ett av tre hotellprosjekter som foreløpig er lagt på is. Én viktig årsak er arbeidet med ny arealplan i Longyearbyen.

Arild Olsen sa i sitt innlegg at det er aktører som står klare, men at politikerne holder igjen.

Overfor Svalbardposten utdyper han at lokalstyret har vært i dialog med utbyggerne som ønsket å gjøre det innenfor den gamle planen.

– Vi har bedt dem om å vente på arealplanen fordi vi ikke har hatt de riktige verktøyene til å treffe de riktige beslutningene. Slik jeg ser det, vil jeg tro at det ligger større muligheter for enkelte aktører ved å vente, enn å bygge nå. Den nye arealplanen vil åpne for høyere og større bygg.

– Så i stedet for å bygge to etasjer, kan hotellet bygge tre?

– Ja jeg klarer ikke helt å se hvordan man kan unngå det, sier Olsen og viser til mangelen på arealer etter snøskredet i desember i fjor.

Han varsler også at de ønsker et mer helhetlig uttrykk og bedre planlegging i Longyearbyen.

Se bildet større

Idé: Regiondirektør Christian Chramer i NHO Troms og Svalbard lover oppfølging av konferansen. FOTO: Eirik Palm

Gallup

Bør det bli tillatt å bygge høyere og større som følge av mangelen på arealer i Longyearbyen?

Ja. Plassmangel gjør at vi må ta høyden til hjelp.
Nei. Det vil være skjemmende.
Vet ikke.

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!