Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Tenk på løse gjenstander og hvor vann kan renne

Det er meldt ekstreme nedbørsmengder og storm fra i morgen. Bildet er fra et uvær i 2012 som utløste et sørpeskred i Vannledningsdalen. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

– Tenk på løse gjenstander og hvor vann kan renne

Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre tar OBS-varselet på alvor. Det meldes full storm med ekstreme nedbørsmengder vest på Spitsbergen fra mandag ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2016 kl 13:42

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for mandag og tirsdag. Det meldes om store nedbørsmengder lokalt vest på Spitsbergen.

I området rundt Longyearbyen spås det 30-50 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Nedbøren er ventet som regn under 500 meter.

I tillegg kan vi vente oss sørvestlig full storm langs kysten og i fjellet. Vindkastene lokalt ventes å komme opp i 25-30 meter i sekundet.

Sysselmannen innkalte i dag representanter fra lokalstyret og Longyearbyen brannvesen til møte.

– Det er greit å være i forkant når vi har anledning til det. Vi skal ha nytt møte i morgen klokken 11 for å ta nye vurderinger, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

Det er faren for jordras som det knyttes mest bekymring til. Allerede er det klart at Vei 300, mellom Museumsveien og Huset blir stengt fra mandag. Her gikk det jord- og flomskred senest for et par uker siden. Det kan bli aktuelt å evakuere bebyggelse hvis værsituasjonen tilsier at det er fare på ferde, men det vil beredskapsavdelingene ta stilling til utover mandagen.

– Kan Sysselmannen allerede nå gi folk råd mens de venter på stormen?

– Vi vil be folk følge med når det kommer informasjon. Det kan ellers være lurt å tenke på hva man har stående løst rundt bopel. Det er meldt både regn og mye vind, og hvis det er ting vinden kan ta tak i kan det være lurt å få det sikret. Man kan også tenke over hvor vannet vil renne hvis det blir ekstreme mengder, sier Malmo.

Longyearbyen lokalstyre avventer situasjonen.

– Vi ser an situasjonen utover natta og morgendagen og tar et nytt møte med Sysselmannen. Fram til da tenker vi på egen organisasjon og om det er tiltak vi kan gjøre for å sikre bygg og anlegg, sier konstituert administrasjonssjef, Elin Dolmseth.

Nøkkelord

Se bildet større

Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo ber folk tenke gjennom om de har sikret gjenstander rundt husene sine før uværet setter inn. Her sammen med Sysselmann Kjerstin Askholt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!