Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Tenk på løse gjenstander og hvor vann kan renne

Det er meldt ekstreme nedbørsmengder og storm fra i morgen. Bildet er fra et uvær i 2012 som utløste et sørpeskred i Vannledningsdalen. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

– Tenk på løse gjenstander og hvor vann kan renne

Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre tar OBS-varselet på alvor. Det meldes full storm med ekstreme nedbørsmengder vest på Spitsbergen fra mandag ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2016 kl 13:42

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for mandag og tirsdag. Det meldes om store nedbørsmengder lokalt vest på Spitsbergen.

I området rundt Longyearbyen spås det 30-50 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Nedbøren er ventet som regn under 500 meter.

I tillegg kan vi vente oss sørvestlig full storm langs kysten og i fjellet. Vindkastene lokalt ventes å komme opp i 25-30 meter i sekundet.

Sysselmannen innkalte i dag representanter fra lokalstyret og Longyearbyen brannvesen til møte.

– Det er greit å være i forkant når vi har anledning til det. Vi skal ha nytt møte i morgen klokken 11 for å ta nye vurderinger, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

Det er faren for jordras som det knyttes mest bekymring til. Allerede er det klart at Vei 300, mellom Museumsveien og Huset blir stengt fra mandag. Her gikk det jord- og flomskred senest for et par uker siden. Det kan bli aktuelt å evakuere bebyggelse hvis værsituasjonen tilsier at det er fare på ferde, men det vil beredskapsavdelingene ta stilling til utover mandagen.

– Kan Sysselmannen allerede nå gi folk råd mens de venter på stormen?

– Vi vil be folk følge med når det kommer informasjon. Det kan ellers være lurt å tenke på hva man har stående løst rundt bopel. Det er meldt både regn og mye vind, og hvis det er ting vinden kan ta tak i kan det være lurt å få det sikret. Man kan også tenke over hvor vannet vil renne hvis det blir ekstreme mengder, sier Malmo.

Longyearbyen lokalstyre avventer situasjonen.

– Vi ser an situasjonen utover natta og morgendagen og tar et nytt møte med Sysselmannen. Fram til da tenker vi på egen organisasjon og om det er tiltak vi kan gjøre for å sikre bygg og anlegg, sier konstituert administrasjonssjef, Elin Dolmseth.

Nøkkelord

Se bildet større

Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo ber folk tenke gjennom om de har sikret gjenstander rundt husene sine før uværet setter inn. Her sammen med Sysselmann Kjerstin Askholt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!