Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Temperaturen stiger i tippene

VARMT: Atle Brekken (t.v.) måler temperaturen i tippen som brenner. Rune Bergstrøm, tolk Hans Jørgen Jørgensen og sjefsingeniør Boris Stojtsjev var med på befaring. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Temperaturen stiger i tippene

De store steintippene rett utenfor Barentsburg blir stadig varmere. Under Sysselmannens befaring tirsdag, var det over 60 grader i den største tippen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Miljøvernsjef Rune Bergstrøm var i Barentsburg sammen med forurensingsrådgiver hos Sysselmannen, Halvard Pedersen og driftsingeniør Atle Brekken i Store Norske. Formålet var å ha møte med Trust Arktikugol om steintippene som blir stadig varmere.
– Vi frykter at flere av tippene kan selvantenne fordi vi ser at temperaturen øker. Vi har ingen tid å miste, sier Bergstrøm.

Brenner fortsatt
Det har brent i den ene tippen siden i januar. Selv om det har lykkes Trusten å isolere tippen, slik at brannen ikke har spredd seg, har de ikke klart å slokke den. Fortsatt kommer det åpne flammer ut av de enorme steinmassene, og målingene som Brekken gjorde tirsdag, viser at temperaturen fortsatt er på over 700 grader.
– Det er enorme energimengder igjen i tippen. Men det er bedre at den får brenne ut enn at man begynner å rote i den. Det ville bare bli verre for luftmiljøet, sier Bergstrøm.
Det han er mest opptatt av nå, er at ikke de andre tippene også skal ta fyr. Bekymringen hans er ikke blitt mindre av å se at temperaturen har steget med 20 grader i den største tippen de siste ukene. Flere steder ryker det allerede fra steinmassene. Tippen er rundt 45 meter høy, mens Atle Brekken mener den ikke bør være høyere enn ti meter og at det bør graves grøfter rundt for at de kjemiske reaksjonene ikke skal spre seg.
– Det haster med å få satt inn ressurser på den store tippen, få doset den ned og få laget en større kald flate, sier Bergstrøm.

For tung
Et alternativ er ifølge Brekken å kjøre steinmassene ut i Grønfjorden. Problemet er bare at det ikke finnes noen store bulldosere i Barentsburg for øyeblikket. Den de hadde er på service, og de har bestilt en ny som de ikke vet når kommer.
– Vi vet ikke om vi får bulldoseren av båten fordi den er så tung. Den veier over 40 tonn, og vi har ikke en sterk nok kran, sier fullmektig i Trusten, Vladimir Makarov.
Sysselmannen og Store Norske skal derfor samarbeide med Trusten om å finne en løsning for å få bulldoseren til Barentsburg. En mulighet er å ta den i land i Svea og kjøre den til den russiske gruvebyen.
– Det er viktig med en stor og kraftig bulldoser som kan gjøre jobben. De vil få tillatelse til å kjøre den over på vinteren, sier Bergstrøm.

Vondt verre
Makarov sier Trusten har tenkt mye på hvordan de skal løse problemet med de varme steintippene.
– Vi skal gjøre oss ferdig der det brenner og gjøre grøfta bredere og dypere. Så skal vi flytte oss til den store tippen, der vi også vil bruke vann i den grad det er noen vits, sier Makarov.
Det gjør ifølge Brekken bare vondt verre:
– Grøfta må være ferdig før man heller på vann i bunnen av tippen. Ellers vil vannet bare fremheve de kjemiske reaksjonene, og gjøre situasjonen verre.
Sysselmannen vil nå skrive et brev til Trust Arktikugol i Moskva der selskapet blir pålagt å gjøre noe med den store tippen.
– Det er ingen enkel jobb å dose ned denne enorme steintippen. Men gjør vi ingenting, kan vi være sikre på at det begynner å brenne. Det er veldig viktig at jobben starter så fort som mulig, selv om vi ikke vet om det kan ta to uker eller to år før det begynner å brenne, sier Bergstrøm.

Gasser
Sjefsingeniør Boris Stojtsjev sier russerne ble overrasket da det brøt ut brann i den første tippen.
– Den har ikke vært brukt siden i 1982, og det er overraskende at en tipp som ikke har vært i bruk på så lang tid plutselig begynner å brenne, sier han.
Han forteller at 12-15 mann har jobbet for å holde den under kontroll i sommer.
– Vi er selvfølgelig også bekymret, og Sysselmannen har rett i at det er viktig å dose ned de andre tippene, sier Stojtsjev.
Han er imidlertid uenig i at det haster like mye som Bergstrøm hevder.
– Per i dag er det ikke noen stor konkret fare. Vi fortsetter arbeidet når vi har fått på plass utstyret, sier Stojtsjev.
Også i slagghaugen som tidligere har vært brukt som søppelfylling stiger temperaturen. I tillegg kan man tydelig se at det stiger gasser opp fra sprekker i steinmassene.
– Vi har også sett denne tendensen, og vi har sluttet å bruke slagghaugen. Vi prøver å dose når vi ser at det dukker opp gasser, sier Makarov.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!