Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tempelfjordbinna er tilbake: Mistet to av ungene

Fra avstand fikk mange ta del i synet av mor og de tre ungene som tasset og jaktet og lekte på isen i Tempelfjorden sist vinter. Nå er hun tilbake, uten to av ungene. FOTO: Geir Barstein

Var på langtur i sommer:

Tempelfjordbinna er tilbake: Mistet to av ungene

Har bare én igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.10.2015 kl 08:49

Mange fastboende og tilreisende fikk gleden av synet i vinter, da binna patruljerte isen i Tempelfjorden med de tre små nøstene på slep.

Selen bugnet på isen og hun er en dyktig jeger. Ungene ble fetet godt opp, før de i løpet av våren satte kursen nordover.

Les også: – Ikke forstyrr isbjørnfamilien

Først til Billefjorden, og deretter opp Austfjorden, Wijdefjorden, østover til Nordaustlandet og så til iskanten hvor familien rotet rundt i sommer.

Utpå høsten skar hun målrettet over Nordaustlandet i nærmest rett linje tilbake til Tempelfjorden.

I løpet av den lange ferden har hun mistet to av ungene.

Når og hvor det skjedde er ikke kjent.

– Hun har bare én unge igjen, bekrefter isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt, og bekrefter at binna er tilbake i Tempelfjorden.

– Jeg har kolleger som har sett henne der ute, i tillegg til at vi har fulgt sporingen fra halsbåndet, sier Aars.

Høy dødelighet

Det var ikke uventet at hun kom til å miste en eller flere i kullet. Trillingfødsler er i utgangpunktet meget uvanlig hos isbjørner, og at alle overlever skjer bare unntaksvis.

– Jeg har bare sett ett tilfelle av ei binne med tre ettåringer. Det er veldig sjeldent at de greier det. Som oftest ryker en av dem ganske kjapt, sier Aars.

Sult er den ledende dødsårsaken hos isbjørnunger det første leveåret.

I motsetning til en del andre dyr, prioriterer trolig ikke binnene én unge over noen annen dersom ressursene er knappe, men lar de løse saken selv.

– Det er en intern kamp mellom ungene, om å få den beste plassen og mest mulig melk, sier Aars.

Binna, «døpt» N26018, er over 20 år gammel og har hatt trillinger minst én gang før, senest i april 2011, da hun først ble bedøvet, registrert og merket på østkysten av Spitsbergen.

Dette kullet endte også med bare én overlevende.

– Det er lite å tjene på å ha tre, sier Aars.

Snaddsnadder

At binna og den gjenlevende ungen nå er tilbake i Tempelfjorden, er ikke overraskende.

I vinter lå snadden strødd på isen, og med det overdådige matfatet friskt i minne er det naturlig at hun søker tilbake, sier Aars.

– Jeg var usikker på når hun ville komme tilbake, men regnet med at det ville skje. De kommer gjerne tilbake til de samme områdene år etter år. Jeg vil tro at hun nå blir der til neste vår. Så får vi se om hun drar nordover igjen, sier Aars.

Det har vært gjort en rekke bjørneobservasjoner i området i løpet av høsten.

Mens fru N26018 regjerte mye alene i vinter, skulle det ikke by på noen nevneverdige problemer om flere nå slår seg ned flere individer i det samme området.

– Det er plass til en del bjørner der inne, sier Aars.

Må vente til jul

Norsk Polarinstitutt gjennomførte i år det som skulle være den første store isbjørntellingen i Barentshavet siden 2004. Men det gikk ikke som håpet.

Først sa russerne «njet» til å samarbeide, noe som førte til at bestanden på russisk side ikke kunne telles.

Deretter slo værforholdene seg vrange og hindret grundige undersøkelser ved iskanten.

Dette kompliserer og forsinket arbeidet med å regne ut et ferskt estimat på antallet individer i barentsbestanden, som i 2004 ble estimert til å være 1900 til 3600 bjørner.

– Ting ble litt vanskeligere enn det kunne blitt, om vi hadde vært mer heldige med været. Han som skal kikke på dataene i detalj starter i november, og vi håper å ha ting klart innen jul, sier Aars.

Se bildet større

Ferden til binna fra 21. april til 30. september i år. Våren tilbrakte hun i Tempelfjorden, før kursen gikk nordover til en sommer i isen. Deretter skar hun rett over Nordaustlandet og tilbake til Tempelfjorden, hvor hun trolig kommer til å tilbringe vinteren. Hvordan isbjørnene greier å navigere er fortsatt ett av de store ubesvarte spørsmålene. FOTO: Jon Aars / Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Trillingene ble med mor på langtur til isen i nord i sommer. FOTO: Jon Aars / Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Det er gjort en rekke bjørneobservasjoner i Tempelfjorden i høst. Denne holdt vakt ved brefronten til Tunabreen for to uker siden. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!