Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Teleworld konkurs

I Longyearbyen: Teleworld holdt til i 2. etasje på Lompensenteret fram til i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Teleworld konkurs

Teleworld skylder skatteoppkreveren rundt 36 millioner kroner og er slått konkurs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2012 kl 14:35

– Skatteoppkreveren har begjært dem konkurs, og det er tatt til følge av tingretten, sier bostyrer Roar Bårdlund fra Linnet & Co advokatfirma.

Skatteoppkreverens krav er på rundt 36 millioner kroner inkludert skatt, opplyser han.


Verdier solgt

– Hvilke verdier er det i boet?

– Vi vet at Teleworlds verdier er solgt til Kontura AS. Denne transaksjonen vil boet naturlig nok se nærmere på i forhold til om det har vært en lovlig transaksjon, sier Bårdlund.

Han understreker at det per i dag ikke er grunnlag for å si at salget har vært ulovlig.

Kjell Ove Kvalheim var styreleder for Teleworld og er også styreleder for Kontura AS.

Involverte i selskapet har solgt flere leiligheter i Longyearbyen den siste tiden, det er også noe bostyreren vil se på.

Teleworl administrerte spåtjenester fra Lompensenteret i Longyearbyen fra 2006 til i fjor. Da flyttet selskapet driften til Oslo på grunn av uenigheter med skattemyndighetene.


Klager

Parallelt med konkurssaken, har Teleworld klaget skatte­innkreverens krav inn for skatteklagenemnda. Klagen ble sendt i februar i fjor.

– Først 10. september mottok vi klageinnstillingen fra Skatt Nord. Der står det at saken har vært oppfattet som problematisk, og at det ikke er juridisk holdbart å påstå at Teleworld skattemessig ikke har vært hjemmehørende på Svalbard. De kommer imidlertid med to nye begrunnelser for at selskapet må betale momsen og opprettholder vedtaket, sier Teleworlds advokat Johan Ratvik i DLA Piper Norway som skal skrive en ny uttalelse fra Teleworld.

Ifølge advokaten krever skattemyndighetene 25 millioner kroner i moms, i tillegg til 300.000 i restskatt fra 2006. Hva resten av de 36 millionene bobestyreren viser til er, er han ikke kjent med.


Flyttet til Oslo

Ratvik forteller at skattekravene må betales selv om saken er klaget inn, og derfor ble Teleworld slått konkurs.

– Hva er bakgrunnen for at Kontura har kjøpt opp Teleworlds verdier?

– Driften i Teleworld var slik at når de solgte tjenesten uten moms, hadde selskapet fortjeneste. Men om de trakk fra momsen, gikk virksomheten løpende med underskudd. Da er det ikke mulig å drive videre. Da er det spørsmål om man vil avvikle eller fortsette. Teleworld forsøkte å drive videre fra søsterselskapet Kontura i Oslo. Transaksjonen er gjort etter boka, og bostyrer er velkommen til å se på den, sier advokat Johan Ratvik.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!