Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tegningene av frølageret klare

 

Tegningene av frølageret klare

Statsbygg presenterte fredag tegningene over det globale frøhvelvet som skal bygges i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Frøhvelvet skal sikre at det genetiske mangfoldet i verdens matplanter bevares for fremtidige generasjoner, og vil bli unikt i verdenssammenheng. Lageret vil inneholde duplikater av frøsamlinger som allerede er lagret i genbanker andre steder i verden, og vil fungere som ekstra sikkerhet for verdens matforsyning.

To fjellhaller
Frølageret utføres som et fjellanlegg med en 120 meter lang adkomsttunnel som leder inn til to fjellhaller, hver på 24x15 meter. «Inngangsportalen, som utføres i betong, er gitt en funksjonell og karakterfull utforming som skal stå frem i polarlandskapet som et landemerke», skriver Statsbygg i en pressemelding.
Lageret bygges i fjellsiden ovenfor flyplassen, 120 meter over havet og like sør for Gruve 3.

Minus 18 grader
Temperaturen i fjellhallen skal holde minus 18 grader ved hjelp av et fryseanlegg. I tilfelle anlegget svikter vil permafrosten bidra til at temperaturen aldri kommer over 4-6 minusgrader.
Statsbygg er byggherre, Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet oppdragsgiver. Anlegget vil koste 30 millioner kroner og skal stå ferdig i løpet av året.

Tegning 1 av frølageret
Tegning 2 av frølageret

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!