Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tegningene av frølageret klare

 

Tegningene av frølageret klare

Statsbygg presenterte fredag tegningene over det globale frøhvelvet som skal bygges i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Frøhvelvet skal sikre at det genetiske mangfoldet i verdens matplanter bevares for fremtidige generasjoner, og vil bli unikt i verdenssammenheng. Lageret vil inneholde duplikater av frøsamlinger som allerede er lagret i genbanker andre steder i verden, og vil fungere som ekstra sikkerhet for verdens matforsyning.

To fjellhaller
Frølageret utføres som et fjellanlegg med en 120 meter lang adkomsttunnel som leder inn til to fjellhaller, hver på 24x15 meter. «Inngangsportalen, som utføres i betong, er gitt en funksjonell og karakterfull utforming som skal stå frem i polarlandskapet som et landemerke», skriver Statsbygg i en pressemelding.
Lageret bygges i fjellsiden ovenfor flyplassen, 120 meter over havet og like sør for Gruve 3.

Minus 18 grader
Temperaturen i fjellhallen skal holde minus 18 grader ved hjelp av et fryseanlegg. I tilfelle anlegget svikter vil permafrosten bidra til at temperaturen aldri kommer over 4-6 minusgrader.
Statsbygg er byggherre, Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet oppdragsgiver. Anlegget vil koste 30 millioner kroner og skal stå ferdig i løpet av året.

Tegning 1 av frølageret
Tegning 2 av frølageret

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!