Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tårndronninga

 

Tårndronninga

Linda Bakken har sitt eget tårn. Fra det kan hun skue utover sitt rike. Hun ser Nora, Dana, Svea, Pretender, Diademet og mange, mange flere. Målet er å bestige dem alle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hun driver og kjører en bil langs flystripa i Ny-Ålesund, bremser hardt med jevne mellomrom og fører sirlige tall inn i rubrikker. Linda Bakken er sjef for den 808 meter lange flystripa, og for det lille blåmalte tårnet ved siden av. Forholdene er enkle i forskningslandsbyen i nord, men kravene er som på en hvilken som helst annen flyplass. Tårnet ruver ikke, men inneholder det som kreves av instrumenter.
Hver gang før flyankomst må Linda ut og sjekke friksjonen på stripa. Ni bråbrems langs den ene siden, ni langs den andre.
Det er noe lunt og godt over de spede lysene fra husene i Ny-Ålesund et par kilometer unna, en egen ro. En liten ansamling bygninger på ei slette langs den svarte fjorden, uten antydning til is. Fjelltopper stikker kvast opp mot blåsvart februarhimmel, og Linda er fornøyd med tilstanden på stripa.
– E e´ eneste ansatt på full tid på flyplassen. Det e´ et ufattelig stort lovverk og det stilles strengere og strengere krav. Det e´ jævlig mye papir, sinnsykt mye papir, sier hun. Linda er ikke av typen som lar papirhaugen trykke på sentralnervesystemet. Hun smiler, ja ler, og fortsetter sjekken.
Linda Bakken er ei ekte seterjente, fjelljente, fra Nordmøre. Hun har drevet seterdrift i Sunndalsfjella, sett seg om i verden – og hadde visse planer om å bli helikopterpilot. Inntil hun kom til Ny-Ålesund.
Hun kom hit sommeren 2005 og har akkurat sagt ja til nok ett år. Det er rart med det, ett år blir fort til tre, fire, fem.
– He he, koffer? Nei e har sagt tre år hele tida. E trives veldig godt, og så har e ikke rukket alt ennå. E e´ veldig glad i naturen, og har ikke vært på alle Tre Kroner ennå, bare på Nora to ganger.
Linda røper at målet hennes er samtlige topper hun kan se fra tårnet, selv om hun, som den beskjedne jenta hun er, ikke vil skryte på seg at hun er en lidenskapelig tindebestiger.
Ny-Ålesund er et ekstraordinært sted. Fra å ha vært en rasert gruveby etter Kings Bay-ulykka i 1962 har stedet vokst fram til et internasjonalt forskningssenter hvor det meste måles og veies. Forskere og andre flokker seg sommerstid og trekker mot sør så snart mørket senker seg.
Linda lar seg lett begeistre av de mange spennende menneskene som dukker opp, men setter stor pris på når de drar igjen.
– Det e´ ufattelig deilig når høsten kommer og folketallet synker. Nå e´ det bare 20-30 personer her og da e´ det enkelt å ha oversikt. Å ja, e e´ veldig glad i vinteren og mørketida.
Det er fortsatt mange topper som venter på henne, og hun ser ikke bort fra at det kan bli et fjerde år.
– Ja, det kan godt bli Svalbard resten av livet, men ikke i Ny-Ålesund. Her har du ei begrenset tid.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!