Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Tara» er ankommet

«Tara» ankom Longyearbyen torsdag kveld klokken 19:30 etter 16 måneder i isen. FOTO: Birger Amundsen

«Tara» er ankommet

Det franske ekspedisjons-fartøyet «Tara» ankom Longyearbyen torsdag kveld etter 16 måneders isdrift over polbassenget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– «Tara» kom seg ut av isen mandag etter å ha driftet 4.600 kilometer i løpet av 510 døgn, sier Romain Troublé, logistikk-ansvarlig for ekspedisjonen.
Driften gikk dobbelt så raskt som «Fram» gjorde i årene 1893-1896.
Seilskipet var i posisjon 74 grader åtte minutter nord, 10 grader fire minutter vest da isgrepet løsnet, i Framstredet like utenfor nordøstkysten av Grønland. Kursen ble da satt mot Longyearbyen, og ifølge Troublé skal skipet ankomme Longyearbyen i dag klokken 20.

Fra Sibir til Svalbard
Det var i begynnelsen av september 2006 at «Tara» tok seg inn i isen utenfor kysten av Sibir med et mannskap på ti. I løpet av de 16 månedene er mannskapet byttet to ganger, bare skipperen og ekspedisjonslederen har vært om bord under hele isdriften.

I Fridtjovhamna
«Tara», som tidligere het «Antarctica» lå innefrosset i Fridtjovhamna ytterst i Van Mijenfjorden vinteren 1995-1996. Skipet ble spesialbygd i 1989 for opphold i isen, og har skrog i aluminium.
Romain Troublé sier at det vil arrangeres åpen båt for befolkningen i Longyearbyen lørdag eller søndag. Mandag ettermiddag er det foredrag i Møysalen på Unis.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!