Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar tilbake hiområdene

 

Tar tilbake hiområdene

Isbjørner på Svalbard tar flere hiområder i bruk nå enn i tiden før 1973, da bestanden ble vernet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2011 kl 11:43

– Det store jakttrykket bestanden opplevde i 100 år før vernet trådte i kraft har mest sannsynlig fjernet ynglende binner i en del områder på Svalbard, og man ser nå at disse områdene igjen tas i bruk som hi-habitat, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt i en artikkel på instituttets hjemmesider.

Biologer fra Norsk Polarinstitutt, Universitetet i Alberta og Universitetet i Oslo har sammenfattet all informasjon om utbredelsen av ynglehi for isbjørn på Svalbard i tida rett før isbjørn ble vernet i 1973 og frem til 2010. De har kommet fram til at utbredelsen av hi er større i dag enn i perioden før isbjørnen ble vernet. De har også funnet at binner ofte vender tilbake til det samme området de selv ble født i når de skal i hi.

Mer utbredt

Forskningen viser også at hi er mer utbredt nå enn for 50 år siden, noe som kan tyde på at bjørnene har tatt i bruk gamle hiområder i løpet av årene bestanden har vært vernet.

– Vi har i dag yngling i store deler av Svalbard og hovedtyngden av hiene ligger på øyene øst i øygruppen, sier Aars.

Ifølge NPs hjemmesider har biologene benyttet observasjoner, satellitt-telemetri og studier av isbjørnbinner med unger og sportegn, for å samle denne nye informasjonen om isbjørnens ynglemønster.

Viktig med gode hiområder

Gode hiområder er viktig for isbjørn. På Svalbard legger bjørnene utelukkende hiene sine på land, men dårligere tilgang til landområder på høsten på grunn av endringer i isens utbredelse kan få negative konsekvenser for bestanden, ifølge artikkelen.

 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!