Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar tak i utslipp

På dette området ble det utført brannøvelser med fluorholdig skum fram til 2003. FOTO: Anders Fjellestad

Tar tak i utslipp

Avinor har avdekket forurenset grunn på og rundt Svalbard lufthavn. Nå tar selskapet grep.

Tekst:

Publisert:

Etter å undersøkt 42 av sine flyplasser, avdekket Avinor utslipp av miljøfarlige stoffer ved de fleste, også i Longyearbyen. Blant annet har olje lekket ut i grunnen under hovedhangaren. Miljøgiften PFOS har også lekket ut i grunnen under det gamle brannøvingsfeltet ved hestestallen. Prøver viser at giften sprer seg fra feltet og mot Adventfjorden. Naturvernforbundet kalte situasjonen for «uakseptabel» i forrige Svalbardposten.


Brannskum

Funnene ble offentliggjort i en rapport i januar, og flyplassjef Morten Ulsnes sier at Avinor skal rydde opp.

– Denne rapporten danner grunnlaget for de neste tiltakene. Prosjektet går videre for å se hva som skal gjøres, sier Ulsnes.

Et av tiltakene kan være å fjerne forurensede masser.

– Det kan bli aktuelt å fjerne masser, men det blir opp til å det sentrale Avinor-prosjektet å utrede hva som skal gjøres. Det skal settes opp tiltaksplaner, sier flyplassjefen.

Utslippet av fluorgiften PFOS stammer fra brannskum bruk under brannøvelser på det gamle brannøvingsfeltet ved hestestallen. I 2001 ble det avdekket at skummet inneholdt PFOS, og skummet ble forbudt.

– Vi skiftet det ut i 200. Siden viste det seg at det nye skummet inneholdt et annet fluorstoff. Vi kuttet ut det stoffet i 2007 og bruker nå et brannskum helt uten fluorstoffer, sier Ulsnes.


Godt samarbeid

Flyplassjefen understreker at de hele tida har brukt godkjent brannskum og merker seg kommentarene fra Naturvernforbundet:

– Vi skulle gjerne vist mye tidligere, og det er lett å være etterpåklok. Det som har skjedd, har skjedd, og nå jobber vi for å ligge i forkant av situasjonen, sier Ulsnes.

Sysselmannen har hatt flere møter med Avinor og er så langt fornøyd med hvordan selskapet har grepet fatt i situasjonen.

– Det er positivt at Avinor har tatt tak i dette selv. Dette er et frivillig prosjekt, og det virker som om Avinor har gjort en grundig jobb og har ambisjoner om å fortsette med det, sier Trond Espen Haug, seniorrådgiver i Sysselmannens miljøvernavdeling.

Han påpeker at Avinor ikke har brutt noen lov, siden selskapet har brukt godkjent brannskum. Det blir derfor ikke aktuelt med bøter eller pålegg.

– Avinor setter inn store ressurser i å rydde opp. Vi kommer til å ha flere møter med selskapet og skal vurdere deres grunnundersøkelser og forslag til tiltak, sier Haug.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!