Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar over i ly av mørket, og stillheten

Jens Olav Vestgøte Sæther (t.h.) tar denne uken over som assisterende sysselmann etter Lars Erik Alfheim. Sæther har, som Alfheim, en bakgrunn som statsadvokat i Oslo. Men jobben som nestkommanderende på Skjæringa er langt mer allsidig enn å jobbe i påtalemyndigheten på fastlandet. FOTO: Christopher Engås

Tar over i ly av mørket, og stillheten

Jens Olav Vestgøte Sæther tar i disse dager over som assisterende sysselmann på Svalbard etter Lars Erik Alfheim. – Det er en fordel å begynne i jobben mens det er mørkt og relativt stille, mener Alfheim.

Tekst:

Publisert:

Andre uken i dette året er Sysselmannen godt bemannet på nestledersiden. Lars Erik Alfheim og Jens Olav Vestgøte Sæther overlapper, før sistnevnte forlater Svalbard for å fortsette som statsadvokat i Oslo, en jobb han har hatt permisjon fra siden han begynte i jobben på Svalbard i 2011.

Annerledes jobb

Jens Olav Vestgøte Sæther kom også fra stilling som statsadvokat i Oslo, og han har tidligere vært kollega der med Alfheim. Men å si at jobben som assisterende sysselmann har mye til felles med det å være statsadvokat er å ta litt hardt i.

– Dette er en annerledes jobb, og jeg kan ikke legge skjul på at en del oppgaver er ukjente for en som har jobbet i påtalemyndigheten på fastlandet. Det finnes jo ikke akkurat noen assisterende-sysselmann-skole, sier Sæther fleipende.

– Men jeg gruer meg ikke til noen av de nye oppgavene. Det blir spennende å ta tak i ting, legger han til.

Allsidige oppgaver

Sæther har til tider vært en rimelig høyt profilert statsadvokat på fastlandet. Men å jobbe påtale blir bare en liten del av hans oppgaver framover.

– Assisterende sysselmann er jo sysselmannens stedfortreder, og vil være involvert i administrasjon og ledelse. Han vil jobbe med høringsarbeid, og planlagte aktiviteter som besøk av komiteer, tokt på sommerhalvåret og mye annet. Jeg tror det er en fordel for Sæther å ta over jobben mens det er mørketid og ganske stille. På den måten får han satt seg inn i oppgavene før sesongen starter for fullt, sier Alfheim som ikke tror hans etterfølger vil savne sin jobb på fastlandet.

– Når man er her, går tiden med til arbeidsoppgavene som hører med til denne jobben. Jeg har i alle fall aldri savnet statsadvokat-arbeidet mens jeg har vært her, sier han.

Ikke like

De gamle kollegene fra Oslo statsadvokatembeter tror ikke nødvendigvis de vil utføre jobben som assisterende sysselmann på Svalbard likt, selv om de kommer fra samme arbeidsplass på fastlandet.

– Oslo statsadvokatembeter består av 30 statsadvokater med vidt forskjellig bakgrunn. Folk er forskjellige, og det er også vi, sier Sæther.

– Men er det egentlig rom for å sette sitt personlige preg på en jobb som denne?

– Det er selvfølgelig mulig å prege stillingen og finne sin personlige stil. Men stillingen som assisterende sysselmann har klart definerte oppgaver, svarer Alfheim.

TV-aksjon på topp

Det siste året føler Lars Erik Alfheim at han har brukt mye tid på gruveulykker, både i Barentsburg og i Svea, og på ulykker i forbindelse med turistnæringen. Men på spørsmål om hva som kommer først inn i hodet hans når han tenker på oppholdet på Svalbard, er det slett ikke ulykker.

– Det har vært svært morsomt å få være med på TV-aksjonen i Longyearbyen, ikke bare som representant for Sysselmannen, men også som innbygger i byen. Det er en helt spesiell giv i dette lokalsamfunnet som smitter, sier han.

– Og så har det vært fint å være statlig representant på Svalbard. Man treffer mange ulike mennesker som kommer til øygruppa og ønsker svar på forskjellige ting, og det har vært en hyggelig del av jobben. Som assisterende sysselmann er man på en måte mer i frontlinjen enn det man er som statsadvokat, legger han til.

– Har tiden her gitt mersmak?

– Ja, absolutt. Men hvorvidt jeg kommer tilbake hit for å jobbe på Svalbard noen gang er totalt uvisst, sier avtroppende assisterende sysselmann, Lars Erik Alfheim.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!